Geen enkele andere stad ter wereld is zo overvloedig bezaaid met antieke overblijfselen, fonteinen en kerken vol kunstschatten als de Italiaanse hoofdstad Rome.

Geen enkele andere stad ter wereld is zo overvloedig bezaaid met antieke overblijfselen, fonteinen en kerken vol kunstschatten. Lange tijd was Rome dan ook hoofdstad van een wereldrijk. Nu snorren de Italianen er razendsnel voorbij op hun Vespa’s, drinken ze er koffietjes in de vele bars en heerst er een gezellige zuiderse drukte in de smalle straatjes. Heden en verleden gaan er hand in hand.

Wat moet je zien in Rome?
En in Vaticaanstad?
Geschiedenis
Het Colosseum


De ‘Lupa Capitolina’, de beeltenis van een wolvin met een tweeling, is hét symbool van Rome. De wolvin zoogt de tweeling Romulus en Remus, de legendarische stichters van Rome. De legende wil namelijk dat hun grootvader, Numitor, ten val gebracht werd door zijn broer Amulius. Die broer beval Numitor om de tweeling in de Tiber te gooien. Maar de wolvin redde de jongetjes en zorgde voor hen in een grot.

In 753 voor Christus stichtte Romulus volgens de legende Rome op de Palatijn. Omdat dit de eerst bewoonde heuvel was, is hij omgeven door de belangrijkste archeologische sites. Zo is er het Colosseum, dat ooit het schouwtoneel was voor gevechten tussen gladiatoren en leeuwen. Door de goede staat van bewaring kunnen bezoekers zich gemakkelijk een beeld vormen van hoe het er vroeger uitzag. Aan de andere flank van de Palatijn ligt het Circus Maximus, het oudste en grootste circus van de stadnst doet als park of als festivalterrein.

Door de grote antieke erfenis vormde Rome een aantrekkingspool voor andere kunstenaars. Een reis naar Rome diende als ultieme leerschool. Eén van de kunstenaars die zijn stempel op de stad gedrukt heeft, is Gian Lorenzo Bernini. Overal vind je fonteinen van zijn hand en in de Villa Borghese heeft hij zijn eigen museum. Zijn beroemdste is de Trevi-fontein, die haar faam onder andere dankt aan de film ‘La Dolce Vita‘. Wie met de rug naar de fontein staat en een muntje over de schouder in de fontein werpt, zal volgens het volksgeloof naar Rome terugkeren. De barokkunstwerken inspireerden Dan Brown tot zijn boek ‘Het Bernini-mysterie’.

Ook de ‘Engelenburcht’ speelt een voorname rol in het boek. De brug over de Tiber er naartoe is versierd met engelen, gemaakt door Bernini. De engelen dragen elk een voorwerp dat te maken heeft met het lijden van Jezus. Ooit deed de burcht of het reusachtig mausoleum van Hadrianus namelijk dienst als versterking van het Vaticaan.

Want Rome is natuurlijk ook de thuisstad van de katholieke kerk. Binnen de grenzen van de stad ligt de onafhankelijke staat Vaticaanstad met de majestueuze Sint-Pietersbasiliek, de pauselijke vertrekken en de Vaticaanse musea. Toeristen staan er uren in de rij voor een blik op het magnifieke plafond van de Sixtijnse kapel, dat geschilderd is door Michelangelo. Het is in die kapel dat de nieuwe paus verkozen wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content