10 kastelen die u de kriebels doen krijgen
Het Kasteel de Goede Hoop is één van de oudste en grootste van Zuid-Afrika’s koloniale gebouwen. Het kasteel beschikt over een raamloze kerker, waar gevangenen aan de muren vastgeketend zaten. Bij hoogtij liep de kelder regelmatig onder en verdronken de gevangenen. Zij waren nu nog regelmatig rond door het kasteel.
Maar u kan er ook een zwarte hond tegenkomen, die langs uw benen aait en even plots weer verdwijnt, of een bel die gaat klepelen zonder dat er iemand aankomt.
Schloss Moosham in de buurt van Salzburg, dateert uit de 13de eeuw. Tijdens de heksenvervolgingen in Salzburg tussen 1675 en 1690 werden er in Moosham heel wat mensen terecht gesteld, zowel mannen als vrouwen, van wie beweerd werd dat het heksen waren. In de 19de eeuw erden er zoveel dieren dood aangetroffen in de omgeving van het kasteel dat men de bewoners ervan verdacht weerwolven te zijn. Zowel personeel als bezoekers melden tegenwoordig regelmatig onverklaarbare geluiden, voetafdrukken, witte verschijningen en het gevoel dat er iemand in hun nek ademt.
Het Hijemi kasteel dateert uit 1333. Een legende wil dat Okiku er ten onrechte van beschuldigd werd waardevolle borden verloren te hebben gedaan. Ze werd als straf in een put gegooid op het terrein van het kasteel. Nu spookt Okiku ’s nachts door het kasteel en kan je haar heel treurig borden horen tellen. Telkens ze aan 9 komt krijst ze en keert ze terug naar de put.
Larnach werd gebouwd tussen 1871 en 1887 als huis van de politicus William Larnach. Opvallend is de 280 vierkante meter grote balzaal die William had laten bouwen voor de 21ste verjaardag van zijn favoriete dochter Kate. Kate stierf helaas op 26-jarige leeftijd aan tyfus. Sindsdien spookt ze rond in de balzaal, waar ze regelmatig bezoekers op de schouder tikt of iets in het oor fluistert.
Eén van de belangrijkste trekpleisters van de Schotse hoofdstad maar volgens sommige ook één van de meest behekste kastelen ter wereld. Bezoekers van de oude kerkers hebben al oog in oog gestaan met koloniale gevangenen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, Franse gevangenen van de Zevenjarige oorlog en met geesten van honden.
Burg Houska is geen versterkte burcht, heeft geen keuken en had, toen het werd gebouwd, geen bewonders. Het had echter wel iets binnen haar muren die geen enkel ander kasteel in de wereld had: een groot gat in de grond dat velen beschouwden als de letterlijke poort naar de hel. Houska was strategisch gebouwd over het gat zodat demonische wezens niet in onze wereld zouden binnen geraken. En nu wordt het pas echt griezelig: gevangenen uit de omgeving werd gratie verleend indien zij bereid waren om aan een touw in het gat te worden gelaten om verslag uit te brengen van wat ze zagen. De legende wil dat toen de eerste gevangene werd neergelaten, hij al na enkele seconden begon te krijsen. Toen hij terug omhoog werd gehaald, leek hij 30 jaar ouder te zijn geworden – zijn haar was wit geworden en zijn gezicht was bedekt met rimpels.
Chillingjam Castle heeft een rijke geschiedenis van gevangen opgesloten in kerkers en martelkamers. Geen wonder dat hier geesten zijn blijven rondwaren. Zo wordt er onder meer gewag gemaakt van het jammerende ‘blauwe jongetje’, de tengere witte dame van de provisiekast en de eeuwig eenzame Lady Mary Berkeley. Durvers kunnen in het kasteel overnachten…
Burg Elz dateert uit 1157. Van de weinige kamers die opengesteld worden voor het publiek maak je het meeste kans op het gezelschap van een geest in de slaapkamer van gravin Agnes. Haar bed, borstplaat en strijdbijl bevinden zich nog steeds in de kamer en de legende wil dat ze stierf toen ze het kasteel verdedigde tegen een ‘ongewenste aanbidder’.
Kasteel Fraser, gebouwd tussen 1575 en 1636 in het oosten van Schotland is beroemd voor zijn architectuur en prachtige tuinen. Volgens de legende werd een jonge prinses tijdens haar verblijf in het kasteel op brute wijze vermoord in haar slaap. Haar lichaam werd via de stenen trap naar beneden gesleurd en liet een spoor van bloed achter. Wat ze ook probeerden, de bewoners kregen de bloedvlekken niet van de trap. Dus besloten ze om de , trap met houten panelen te bedekken. Sommigen beweren dat de geest van de prinses nog steeds door de zalen van het kasteel zwerft.
Predjama, gebouwd in een grot in het midden van een torenhoge klif, dateert uit 1274. Het kasteel, dat ooit de residentie was van ridder Erazem Lueger, beschikt over verborgen doorgangen. Martelingen verraad waren er schering in inslag. Lueger zelf werd verraden door zijn knechten en vermoord in het kasteel; Daar zou hij nog steeds ronddolen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier