Vaginalijm moet menstruatiebloed binnenhouden: ‘een vrouw had dit kunnen uitvinden als ze niet zo afgeleid was door haar maandstonden’

Een lijm waarmee je je binnenste schaamlippen aan elkaar vasthecht zodat menstruatiebloed door de vagina zelf wordt opgevangen wordt -verrassing- niet enthousiast onthaald.

Een Amerikaanse chiropractor denkt de oplossing te hebben gevonden voor het probleem dat menstruerende vrouwen vormen in deze maatschappij. Want zoals we kunnen afleiden aan het arsenaal aan geuren dat aan maandverband wordt toegevoegd is ongesteld zijn goor en echt not done. Gelukkig is er Dr. Dopps, die een soort lijm heeft uitgevonden om de schaamlippen tijdelijk aan elkaar vast te hechten zodat het bloed niet aan de vagina kan ontsnappen. Wanneer een vrouw plast, lost de lijm en komt het menstruatiebloed samen met de urine naar buiten want zo werkt het vrouwelijk lichaam. Extra leuk voor de dames: de lijm genaamd Mensez komt in lipstickvorm en kan dus zonder brandende wangen mee naar het kleinste kamertje worden genomen.

Het is moeilijk om te beginnen opsommen waar Dopps allemaal de mist in gaat. Allereerst lijkt het zorgwekkend dat iemand die zich op dagelijkse basis bezighoudt met het menselijk lichaam niet weet dat menstrueel bloed en urine niet uit hetzelfde gaatje komen. Niet bepaald reclame voor de chiropractie dat sowieso al een beetje met de nek wordt aangekeken door mensen met een medisch opleiding. Daarnaast kan je je ook vragen stellen bij het sociaal leven van een man die niet beseft dat urine en menstrueel bloed niet de enige vloeibaren zijn die een vrouwelijk kruis kunnen bevochtigen en dus de lijm kunnen laten lossen.

Je kan je ook vragen stellen bij het sociaal leven van een man die niet beseft dat urine en menstrueel bloed niet de enige vloeibaren zijn die een vrouwelijk kruis kunnen bevochtigen

Ook Forbes, het tijdschrift dat Dopps uitkoos om zijn baanbrekend product in voor te stellen, vroeg zich af hoe de chiropractor zich ervan kon vergewissen dat het effectief enkel de urine zal zijn die de lijm lost en niet bijvoorbeeld zweet of -we schrijven maar wat- het bloed zelf? “Het product zal grondig getest en verbeterd worden,” zegt de man die hoopt dat Procter & Gamble dit voor hun rekening zal nemen. “Het is een veel logischere oplossing dan een tampon, die eigenlijk gewoon werkt als een stop, een soort plug in de vagina. Mensez doet hetzelfde: we gebruiken de vagina al seen soort van blaas net zoals tampons.”

Nog een keer voor de mensen achteraan in de les seksuele opvoeding: tampons werken niet als een stop, ze zijn een absorptiemiddel en hoewel er ongetwijfeld en hopelijk milieu- en vrouwvriendelijker oplossingen zijn (zoals de mooncup bijvoorbeeld) zal Dopps niet de geschiedenisboeken in gaan als Hij Die Vrouwen Van Het Ongemak Redde. Sterker nog: toen vrouwen op de Facebookaankondiging van Mensez hun bezorgdheid (en toegegeven: schaterlachemoji) deelden haalde Dopps bijzonder misogyn uit naar zijn potentieel doelpubliek.

“Ja, ik ben een man en jullie vrouwen hadden best zelf een alternatief kunnen uitvinden voor die pampers en plugs, maar dat deden jullie niet. De reden daarvoor is dat vrouwen 25% van de tijd in de ban zijn van en afgeleid zijn door hun maandstonden waardoor ze minder productief zijn en niet hun volledige potentieel kunnen bereiken.” Nou.

Ook aan Forbes werpt Daniel Dopps zich op als de bevrijder, omdat hij vindt dat maandstonden grote sociale implicaties hebben voor vrouwen.

Ja, ik ben een man en jullie vrouwen hadden best zelf een alternatief kunnen uitvinden maar dat deden jullie niet. De reden daarvoor is dat vrouwen 25% van de tijd in de ban zijn van en afgeleid zijn door hun maandstonden.

Het klopt dat er een gigantisch stigma bestaat rond menstrueren, daarover schreef Knack Weekend columniste Wided Bouchrika een aantal weken geleden al deze column. Period shaming is wel degelijk een ding, maar, zoals ook Teen Vogue aanhaalt: de maandstonden zelf noch de hygiënische producten die geassocieerd worden met maandstonden vormen niet het probleem. Het is het idee dat vrouwen die menstrueren minder competent zijn dat het stigma in stand houdt. Het zijn de slinkse opmerkingen dat vrouwen agressief, huilerig of zwak zijn omdat hun lichaam naar behoren werkt. Het is dat soort gedrag dat ervoor zorgt dat niet alleen mannen zich afkeren van menstruatie, maar ook vrouwen zich laat schamen voor iets dat perfect natuurlijk is, dat ervoor zorgt dat tampons in de mouw worden weggemoffeld en dat er in verhulde termen wordt gesproken over “tante Rosa”. Uit een studie van de gezondheidsapp Clue en de International Women’s Health Coalition bij 90 000 vrouwen uit 190 landen blijkt dat slechts 28 procent van de Belgische vrouwen en meisjes zich comfortabel genoeg voelt om met mannelijke collega’s of klasgenoten over menstruatie te praten.

Het is net dat idee van minderwaardigheid dat de drijfveer was om Mensez boven de doopvont te houden. Om vrouwen te verlossen van hun maandstonden (nogmaals: zo werkt het niet) zodat ze zich kunnen ontplooien tot volwaardige en functionerende menselijke wezens.Verbaast het dat vrouwen niet staan te springen voor deze labia-labello? Dopps kan met zijn product misschien beter een paar andere lippen verzegelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content