Ook mannen steeds vaker in de strijd voor body positivity
We berichten regelmatig over reclameboodschappen of fotoshoots waarin plus-size vrouwen de glansrol krijgen, maar over mannen is er veel minder dergelijk nieuws te melden. Daar komt gelukkig steeds meer verandering in, want ook zij mogen gewoon tevreden zijn zonder aan een ideaalbeeld te voldoen.
Dunne mannen, dikke mannen, lange mannen en korte mannen: ze bestaan in vele vormen en maten, maar in reclameboodschappen krijgen we vaak maar enkele soorten te zien en die zijn doorgaans behoorlijk geblokt. Natuurlijk is er niets mis met dat soort man, maar door alleen hen af te beelden, krijgen veel geslachtsgenoten wel – net zoals bij vrouwen – een moeilijk haalbaar ideaalbeeld opgedrongen. Ook bij de mannen groeit daarom nu de vraag naar een diverser modellenbestand.
Plus size
Plus-size modellen zijn al een tijdje niet meer zo opzienbarend. Maar het zijn doorgaans wel weelderige vrouwen die de reclamecampagnes of modereportages sieren. Dat zou gerust mogen veranderen van model Ben Whit, die in The Guardian stelde dat de wereld klaar is voor plus-size mannen. “Het wordt tijd voor ons, mannen, om de het succes van de vrouwen in de plussizeindustrie achterna te gaan.”
Maar liefst 25 % van de mannen met een gezond gewicht vinden dat ze te mager zijn.
“Er is veel druk om er op een bepaalde manier uit te zien,” zegt Ben Whit. “Je ziet slanke mannen op televisie en in fitnessmagazines. Ook andere mensen willen er zo uitzien, maar hun lichaam zit niet op die manier in elkaar. Ik heb jonge mannen zichzelf zien afpeigeren in de fitnessclub omdat ze willen beantwoorden aan een bepaald lichaamsbeeld, en dat is het gewoon niet waard.”
‘Min’ size
Voor mannen lijkt het soms extra moeilijk: enerzijds mogen ze volgens het algemeen heersend schoonheidsideaal niet te breed zijn, anderzijds worden ze vaak voor doetjes aanzien als ze ’te smal’ zijn. Sla een magazine met wat mannen in open en de spieren duwen soms haast de ogen uit. Dat laat een onuitwisbare indruk na: maar liefst 25 % van de mannen met een gezond gewicht vinden dat ze te frêle zijn en meer dan een op drie tieners gaf aan al spiervergrotende middelen te hebben gebruikt.
De overkoepelende boodschap: of je nu maatje XXS of XXL hebt: als het goed voelt voor jou, is het goed. Meer moet dat niet zijn. (EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier