Ombudsvrouw gender wil eigen Vlaamse Gender Equality Index
De ombudsvrouw gender bij de Vlaamse Ombudsdienst, Annelies D’Espallier, wil komen tot een eigen Vlaamse Gender Equality Index (GEI). Dat instrument wordt al enkele jaren op Europees niveau gebruikt om het genderbeleid van de EU-lidstaten te monitoren.
Volgens de ombudsvrouw kan zo’n index helpen bij de “objectivering van een aantal discussies”. Ze verwijst daarbij naar “de recente ophef over het aantal vrouwelijke topambtenaren bij de Vlaamse overheid”. De ombudsvrouw rekent alvast op de steun van Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans om de Vlaamse Gender Equality Index te realiseren.
4 maanden operatief
De genderkamer bij de Vlaamse Ombudsdienst schoot ruim vier maanden geleden uit de startblokken. De kamer is bevoegd voor alle gendergerelateerde klachten. Sinds de start hebben 20 burgers een genderkwestie voorgelegd. Dat is maar een fractie van de 7.000 burgers die het afgelopen jaar in contact kwamen met de Vlaamse Ombudsdienst. De ombudsdienst bereikte vorig jaar 295 verzoeningen, waarvan één via de genderkamer. Het ging om de verzoening tussen een transpersoon en een buschauffeur van De Lijn die, zo luidde de klacht, niet gestopt was aan een halte.
Online campagne
De genderkamer organiseerde recentelijk ook een onlinecampagne met als slogan “Gediscrimineerd? Spreek er over“. Ombudsman Bart Weekers: “De campagne genereerde 3 miljoen weergaven op Facebook en 25.000 kliks op de gloednieuwe ‘discriminatie melden’-pagina op vlaanderen.be. Er waren ook meer dan 3.000 soms erg hevige reacties. De helft ervan had betrekking op het bericht ‘word je gediscrimineerd bij het vinden van een nieuwe woonst? ‘ Dat ook huurders recht hebben op gelijke behandeling ligt voor sommige medeburgers duidelijk erg gevoelig”. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier