Monsanto openbaart studies glyfosaat: ‘Schijntransparantie’, aldus Bart Staes
“Schijntransparantie.” Dat zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen) over de leeskamer die bedrijven als Monsanto hebben geïnstalleerd in Brussel. De Glyphosate Task Force wil critici inzage geven in tientallen studies die zouden doen besluiten dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar toch hangt er een sfeer van geheimdoenerij.
Zeggen dat glyfosaat controversieel is, is een open deur intrappen. Eind juni verlengde de Europese Commissie de vergunning voor het veelgebruikte basisproduct in onkruidverdelgers nadat de lidstaten er geen overeenstemming over hadden kunnen bereiken.
Voorstanders van een vergunning, waaronder België, schermen met een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) die moet aantonen dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat kankerverwekkend is. Critici zoals de Europese groenen verwijzen naar een andere studie, van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), dat net van een ‘waarschijnlijk risico’ spreekt.
EFSA zegt daarover dat het IARC, een adviesorgaan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), geen toegang had tot studies die zijn eindoordeel hadden kunnen veranderen. De groenen willen nu graag die studies raadplegen en voeren daarover gesprekken met EFSA.
“Studies inkijken is schijntransparantie”
Intussen heeft de Glyphosate Task Force in Brussel een leeskamer geïnstalleerd om 71 van die studies te kunnen inkijken. Dinsdagmiddag was Bart Staes aan de beurt. Hij klaagt aan dat geïnteresseerden geen persoonlijke spullen in de kamer mogen meenemen, dat veel documenten gecensureerd zijn en dat de studies honderden, soms duizenden pagina’s dik zijn. “Dit is schijntransparantie van Monsanto en de andere bedrijven in de Glyphosate Task Force”, klinkt het kritisch.
Nog meer dan deze manier van werken, bekritiseert Staes het feit dat de studies niet openbaar gemaakt worden én de verstrengeling van EFSA en de bedrijfswereld. Hij en enkele andere groenen houden woensdagochtend een protestactie aan de ingang van de leeskamer.
Donderdag zitten de groenen opnieuw met EFSA aan tafel over het vrijgeven van de studies. Gebeurt dat niet, dan dreigen ze EFSA voor de rechter te dagen. Gaat EFSA op hun vraag in, dan riskeert het agentschap door Monsanto en co vervolgd te worden, luidt het. (Belga/EK)
Lees ook: Waarom u wél zou moeten weten wat glyfosaat is. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier