Marokkaanse zangeres normaliseert huiselijk geweld in single: ‘Hoe laat hij anders zien dat hij van je houdt?’

© Getty Images/iStockphoto
Willemijn de Koning
Willemijn de Koning Freelancejournaliste

‘Een klap maakt je humeur weer goed,’ zingt een Marokkaanse zangeres in haar nieuwste nummer. De single ‘Lbnat Kamouniat’ doet de discussie over geweld tegen vrouwen opnieuw oplaaien in Marokko. Meningen voor en tegen bevechten elkaar op social media.

‘Dankzij zijn klappen, zal zij hem niet vergeten,’ zingt Imane Bent El Howat in haar laatste single. ‘Lbnat Kamouniat’, zoals het lied heet, staat letterlijk voor vrouwen die een aanmoediging nodig hebben. Het woord ‘Kamouni’ is afkomstig van komijn dat we moeten uitknijpen om de geur eruit te krijgen. Volgens El Howat moet je vrouwen dus slecht behandelen voordat er iets uitkomt. De Marokkaanse gemeenschap is geschokt en reageert volop. Op de Facebook- en Youtube-pagina van de nog redelijk onbekende zangeres zien we vele reacties op haar nieuwste plaat:

‘Er zijn al genoeg misvattingen en leugens die over moslims verteld worden. Idioten zoals deze ‘artiesten’ zijn wel het laatste dat we nodig hebben.’

‘Dit is afval! Vrouwen zijn moeders, zusters en echtgenotes, dames die je respecteert. Dit liedje toont geen respect voor vrouwen en daarom wil ik hier niet naar luisteren!’

‘Geweld gaat niet over liefde, maar over machteloosheid. Een vrouw zou nooit geweld moeten accepteren.’

Maar het nummer roept niet alleen afschuw op. De zangeres krijgt ook steunbetuigingen:

‘God zegent je voor je vertrouwen, volg het.’

‘Je hebt gelijk, zuster. Stil. Ze zei wat haar recht is.’

‘Lief geweld’

De Marokkaanse Kenza Amri weidde er een blogpost aan. ‘We zijn lang stil geweest, maar nu is het tijd om te antwoorden. Hoelang duurt het nog voordat onze maatschappij ontwikkeld is en deze mentaliteit stopt ?’ schrijft ze.

55 procent van de Marokkaanse vrouwen was al slachtoffer van huiselijk geweld

El Howat zit er echter niet mee. Toen ze na het verschijnen van haar clip werd geïnterviewd, bleef ze bij haar standpunt. ‘Marokko barst van de ‘Kamouniat’ vrouwen, die ongeduldig zijn. De oude generatie wist hoe je klappen moest incasseren en dat laat zien dat zij meer geduld hadden dan wij nu,’ zegt de zangeres voor de camera van ChoufTV. ‘Hij kan haar duwen en slaan. Dat is normaal. Alleen iemand die van je houdt zal je slaan. Hoe laat hij anders zien dat hij van je houdt?’ De 24-jarige probeert het nog goed te praten. ‘Ik moedig geweld niet aan, maar ik zeg dat het normaal is. Ik praat niet over geweld waarbij mannen vrouwen echt in elkaar slaan. Ik praat over ‘lief geweld,’ giechelt ze, ‘die jaloezie toont.’

Dat laatste maakt de blogster Amri woedend. ‘Degenen die denken dat het normaal is dat een man een vrouw slaat, wil ik graag uitnodigen bij de talloze organisaties die tegen huiselijk geweld vechten.’

Marokkaanse zangeres normaliseert huiselijk geweld in single: 'Hoe laat hij anders zien dat hij van je houdt?'
© Getty Images/iStockphoto

Of El Howat echt achter haar woorden staat of dit een slimme publiciteitstunt is, blijft de vraag. De naamsbekendheid van de zangeres is in elk geval behoorlijk gegroeid. Hoewel de clip eerst nog geen 20.000 keer bekeken was, staat de teller na deze ophef al op 50.000.

Taboe

Het is niet de eerste keer dat er discussie losbreekt in het Noord-Afrikaanse land over het in de media aanmoedigen van geweld tegenover vrouwen. Vorig jaar november zond staatstelevisie zender 2M een programma uit waarin een make-up expert liet zien hoe je de gevolgen van huiselijk geweld kon wegwerken. Ze behandelde een vrouw met een opgezwollen gezicht en een blauwe plek rond haar oog. De expert liet zien welke make-up je het beste kon gebruiken om dit te camoufleren ‘zodat je weer verder kunt met je dagelijks leven’.

Het programma werd uitgezonden twee dagen voor de internationale dag van ‘de eliminatie van geweld tegen vrouwen’. Naast ophef, zorgde het ook voor een petitie die de uitzending veroordeelde en de zender opriep om zijn excuses aan te bieden. Met resultaat: 2M boog en bood publiekelijk zijn excuses aan.

‘We mogen er eigenlijk niet over praten, maar het is wat het is’

Hoewel de meeste reacties deze mediaoptredens veroordelen, komt huiselijk geweld nog vaak voor in Marokko. Uit een onderzoek van de staat in 2011 blijkt dat 55% van de vrouwen met huiselijk geweld te maken heeft gehad. Het werkelijke aantal kan nog hoger liggen, omdat er in Marokko een groot taboe op ligt. Hierdoor durven niet veel vrouwen ervoor uit te komen dat ze ooit met dit fenomeen te maken hebben gehad. Zoals de make-up expert en host zei op staatszender 2M: ‘We mogen er eigenlijk niet over praten, maar het is wat het is.’

Actie

Vele particuliere organisaties en de overheid hebben diverse programma’s gelanceerd om het taboe op huiselijk geweld te verminderen en het geweld zelf tegen te gaan, maar het blijft een lange strijd.

Aicha Ech-chenna, die zich al sinds haar jongere jaren inzet voor ongehuwde vrouwen en haar kinderen in Marokko, ziet een oplossing om alle taboes rondom seksualiteit in het land te verminderen: seksuele voorlichting op scholen. Uit een onderzoek van het ministerie van onderwijs in 2015 en 2016 bleek dat meer dan 60% van de studenten dit idee wel zag zitten. Bijna 70% gaf aan nooit over seksualiteit gesproken te hebben met hun familie. Al voor het onderzoek is een wet voor seksuele voorlichting op scholen aangenomen, maar deze heeft zijn weg tot de klaslokalen nog niet gevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content