Delen is het nieuwe hebben, of hoe de deeleconomie je portefeuille en de wereld redt
We moedigen delen aan sinds de kleuterklas, maar ergens tijdens het opgroeien lijken we dat weer te verliezen. Opeens geven we de voorkeur aan hébben. Misschien toch de moeite om die oude gewoontes weer op te rakelen, want je portefeuille én de wereld worden er heel wat beter van.
Een tuinhuis dat tot de nok volgeladen zit met gereedschap dat zelden het zonlicht ziet, of boeken die je nooit herleest: we hébben zo ongelooflijk veel. De spullen die we dagelijks gebruiken zijn slechts een fractie van de dingen die we nooit meer aanraken. Dat is zonde, zowel voor onze portemonnee als voor de wereld. Want al de hogedrukreinigers en schuurmachines die iedereen wel heeft, maar niet gebruikt, dragen allemaal hun steentje bij aan de Grote Afvalberg.
Om al dat afval binnen de perken te houden, wint de deeleconomie steeds meer aanhang. Zeker in 2016 schieten de nieuwe initiatieven als paddestoelen uit de grond. Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan delen, zoals het besparen van tijd en geld. Maar het is daarnaast een geweldige manier om de banden met buurtbewoners te versterken, iets dat tegenwoordig al eens naar de achtergrond durft te verschuiven.
Bijzonder belangrijk als je eraan denkt om ook mee te doen aan deze deelevolutie, is dat je op voorhand goede afspraken maakt. Zo weet je meteen of jullie dezelfde verwachtingen hebben en blijf je gespaard van ergernissen of onaangename verrassingen. Maar wat kan je nu allemaal delen? Wij delen alvast een greep uit het aanbod:
Boeken
Een groot aandeel van de boeken die je kocht vangen gewoon jaar na jaar meer stof, terwijl ze ook heel wat andere mensen gelukkig kunnen maken. Een gemiste kans, en daarom vinden initiatieven om boeken te delen tegenwoordig veel weerklank. Zo zie je steeds meer mini-bibliotheken – die erg lijken op vogelhuisjes – die werken volgens het systeem van ‘neem een boek, geef een boek’. Zo raakt de voorraad nooit uitgeput én krijg je steeds weer een nieuwe selectie aan leesvoer voorgeschoteld. Kijk zeker op de website van Little Free Library, misschien hangt er wel een boekenbox bij jou in de buurt.
Auto’s
Je kan ook een stap verder gaan in de wereld van het sharen, en je auto delen. Een idee dat bij heel wat mensen aan lijkt te slaan, want de gekende initiatieven als Cambio en CarAmigo raken stilaan ingeburgerd. Het Belgische Bolides is ook aan een opmars bezig. Ook het Europese BlaBlaCar, een carpoolplatform voor lange afstanden, blijft groeien. Autodelen lijkt vooral weerklank te vinden bij mensen die hun wagen louter als een gebruiksvoorwerp zien, en niet zozeer als een statussymbool.
Andere bekende initiatieven voor carsharing zijn autodelen.net, waar verschillende mensen om de beurt gebruik maken van één wagen, en carpool.be en commuty.net, die zich dan weer toeleggen op het samenbrengen van verschillende mensen die op hetzelfde traject reizen. Het resultaat: minder files en meer parkeerplaatsen!
Fietsen
Nog ecologischer wordt het wanneer je een fiets deelt in plaats van een wagen. Om die reden werden initiatieven als FIETSenWERK in het leven geroepen. Zij bieden fietsen aan op drukke verkeersknooppunten, die je dan gebruikt in combinatie met het openbaar vervoer. Ook met BlueBike deel je gemakkelijk een fiets, in ruil voor een kleine maandelijkse bijdrage.
Gereedschap
Heel wat huis- en tuintoestellen lenen zich goed voor gemeenschappelijk gebruik. Een hogedrukreiniger of boormachine kan je samen met enkele buurtbewoners aanschaffen. Je spreidt de kosten én maakt plaats vrij in je huis voor dingen die wel belangrijk zijn. Onder andere op de site van Peerby kan je in een oogopslag ontdekken wie het in je directe omgeving ook wel ziet zitten om gereedschap te delen. Maar ook stuk gereedschap hoeft niet noodzakelijk in de vuilnismand te belanden. Op gratis bijeenkomsten van repaircafe.be kom je samen met mensen die de knowhow hebben om samen met jou je gereedschap op te lappen.
Maaltijden
Ook zelfbereide maaltijden kunnen gedeeld worden. Op de website van Thuisafgehaald bieden hobbykoks de resultaten van hun kookkunsten aan. Zo kan je je gerechten delen met de buren, en hoef je niets in de vuilbak te gooien.
Huizen
Zelfs huizen ontsnappen niet aan de deeleconomie. Zo kan je bijvoorbeeld van huis ruilen met een ander gezin wanneer je op vakantie vertrekt. Dat biedt heel wat voordelen, want het drukt de reiskosten enorm. Voor wie uitbreekt in koud zweet bij het gedacht om bij terugkomst afgebrand huis aan te treffen: er zijn wel degelijk regelingen getroffen om zulke situaties te vermijden. Meer weten over het ruilen van je huis? Op homelink.be ontdek je wat de mogelijkheden zijn.
Je kan ook gaan samenwonen met meerdere mensen onder één dak. Voorbeelden daarvan zijn gedeelde woningen, kangaroewonen, cohousing en ecovillages. Over deze vormen van het delen van je dak vind je meer op samenhuizen.be.
Maar daar hoeft het natuurlijk niet te stoppen. Het aanbod van wat je allemaal kan delen is namelijk -zonder ook maar een beetje te overdrijven- eindeloos. Van sportkledij tot parkeerplaatsen tot bulldozers: sharen doorsijpelt stilaan àlle lagen van de bevolking. Er werden zelfs nieuwe sociale media platformen opgericht die opgebouwd werden rond de deeleconomie. Op amuuze.be vind je bijvoorbeeld gelijkgezinden voor zowat elk kleinschalig initiatief dat met delen verband houdt. Een groene beweging, waar je je bovendien niet groen aan hoeft te betalen.
(SDW/AB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier