Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux
Chef Lifestyle KnackWeekend.be
Opinie

06/02/15 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:28

Het maakt geen bal uit welke blazer Patricia Ceysens in het parlement droeg

Vrouw staat op en kleedt zich aan om naar haar werk te gaan. Of waarom het mij niet kan schelen dat Patricia Ceysens kleding van Kenzo in haar kast heeft hangen.

Het maakt geen bal uit welke blazer Patricia Ceysens in het parlement droeg

Patricia Ceysens (Open VLD) © Belga

Breaking: Patricia Ceysens verscheen gisteren op het spreekgestoelte van de Kamer in een blazer die niet donkergrijs, donkerblauw of zwart was. Correctie: de blazer was wel degelijk zwart, maar was daarnaast bezaaid met een opvallende print die modeliefhebbers meteen herkenden: de evil eye van Kenzo (FW13). "In de solden geshopt", liet de politica weten aan sommige media die het blijkbaar nodig vonden om te vragen waar en aan welk budget de Open VLD'ster haar garderobe samenstelt.

Jawel, de blazer viel allicht op tussen de meer conventionele jasjes die politici doorgaans frequenteren, maar een artikel vond ik het kledingstuk niet waard. Niet omdat het ding so last season is, niet omdat Ceysens' styling fout zat (integendeel, die ingetogen combinatie met crewneck en hemdskraag? Goeien bal Pats!) maar simpelweg omdat ik er het nieuws niet van inzie. Vrouw staat op en kleedt zich aan om naar haar werk te gaan. Et alors? Ik kijk al uit naar de headlines wanneer Meyrem Almaci voor een crisisvergadering uit de Carré wordt gebeld en met wijnrode lipstick de pers moet toespreken.

Delen

Het maakt geen bal uit welke blazer Patricia Ceysens in het parlement droeg

Zitten we werkelijk nog vastgeroest in het idee dat "een intelligente vrouw zich niet bezighoudt met iets zo oppervlakkig als mode of make-up"? Die ochtend in het kankeronderzoekslabo: Martine draagt designerschoenen én een geslaagd streepje eyeliner. Ze is vast een spionne!

Niet gedacht dat ik dit ooit nog zou moeten neerschrijven, maar het houden van een goedgeplaatste naad of een fijne textuur neemt heus niet zoveel hersencapaciteit in beslag dat we ons hoofd niet meer voor andere zaken kunnen gebruiken. We zijn 2015, de wereld is al lang afgestapt van het beeld dat vrouwen eendimensionale types die OF slim OF mooi OF sportief OF modebewust zijn, en dat iedere afwijking van die regel drukinkt waard is. Toch?

Toen voormalig vice-stafchef van het Witte Huis Alyssa Mastromonaco deze zomer aankondigde dat ze haar job als medewerkster van president Obama opgaf voor een functie bij vrouwenblad Marie-Claire kreeg ze zodanig veel commentaar dat ze zich genoodzaakt zag een opiniestuk neer te pennen voor de Washington Post. In het stuk (dat slim en fantastisch en geweldig is en iedere vrouw minstens een keer moet lezen) schrijft ze dat ze ontzettend geschrokken is van de kritiek die haar nieuwe jobtitel teweeggebracht heeft.

"Zulke reacties veronderstellen dat vrouwen niet in staat zijn om zowel geïnformeerd en intelligent te zijn als modebewust. Dat wie als vrouw met inhoud serieus genomen wil worden door haar omgeving haar uiterlijk en interesses aan de deur van haar kantoor moet achterlaten" schrijft Mastromonacoo. "Is het zo ondenkbaar dat een slimme, succesvolle vrouw zowel het laatste nummer van The Economist als het derde seizoen van The Mindy Project op haar iPad heeft staan?"

Waarom stelt niemand zich vragen bij hobby's als tuinieren, bakken of tennis maar zijn mode en make-up blijkbaar nog steeds inferieur? De notie dat "frivole" interesses je intelligentiequotiënt naar beneden zouden halen is absurd, om nog maar te zwijgen van wat de algemeen aanvaardde invulling van "frivool" eigenlijk is. Want is het kijken naar tutorials over hoe je de perfecte smokey eye creëert werkelijk nuttelozer dan een eindeloze loop van Van Persies snoekduik tegen Spanje?

Delen

Is het zo ondenkbaar dat een slimme, succesvolle vrouw zowel het laatste nummer van The Economist als het derde seizoen van The Mindy Project op haar iPad heeft staan?

We zijn mensen. Mensen worden blij van mooie dingen en willen zich ermee omringen, zij het een grenen eettafel, een uitgekiend soundsystem, een Caravaggio of een Dries Van Noten. Dat een politica een designerstuk om haar schouders heeft hangen is even relevant als het gsmmodel van een korpschef.

Dus sorry Patricia, tenzij je morgen met die kanten doorkijkjurk van Marc Jacobs je standpunt verdedigt (en misschien zelfs dan) heb ik geen letters voor je outfits veil. Maar misschien kunnen we eens samen gaan shoppen?

Onze partners