Waarom is een handtas als de ‘Birkin’ van Hermès zo duur?
Een prijskaartje om van achterover te vallen en toch een ellenlange wachtlijst.Wat maakt deze handtas zo uniek?
Een prijskaartje om van achterover te vallen en toch een ellenlange wachtlijst.Wat maakt deze handtas zo uniek?
Een prijskaartje om van achterover te vallen en toch een ellenlange wachtlijst. Voor een Birkin-handtas van het modelabel Hermès betaal je al snel meer dan 10.000 euro. Toch vliegt deze tas over de toonbank. Wat is de kracht van een handtas die al 30 jaar onveranderd is gebleven?
Het handtassenmodel Birkin van Hermès is een tas met een verhaal, een geschiedenis, een uitstraling én een stevig prijskaartje. Sinds de lancering van de handtas in 1984 is het ontwerp uitgegroeid tot een tijdloze klassieker, die ook vandaag nog steeds op het verlanglijstje staat van heel wat vrouwen. Hoewel we in een maatschappij leven waar modetrends elk seizoen veranderen, heeft de Birkin van Hermès de modegrillen doorheen de geschiedenis weten te overleven. In 2014 is de handtas nog altijd even gewild als dertig jaar geleden.
Een tas gemaakt voor vrouw met een drukke agenda
De Birkin van Hermès werd bedacht door de CEO van het modelabel, Jean-Louis Dumas, in 1984. Hij zat samen met actrice en zangeres, Jane Birkin, op een vliegtuig van Parijs naar Londen. Ze had haar grote handtas boven de zetel gelegd, toen plots alles uit de handtas de grond opviel. De Engelse ster vertelde tijdens de vlucht aan Dumas hoe moeilijk het was voor haar om een geschikte weekendtas, waar al haar spullen in passen, te vinden. Het was het begin van een mooi verhaal tussen Dumas en Birkin. De man achter Hermès kroop achter de ontwerptafel. Hij baseerde zich op een ontwerp uit 1982, en bedacht een handtas die hij vernoemde naar zijn muze, de ‘Birkin’. De actrice/zangeres was zelf gek op de tas en sleurde het hebbeding overal met haar mee. Sinds de lancering van de Birkin is de handtas uitgegroeid tot een icoon.
Een stevig prijskaartje
De Birkin is een exclusieve handtas, die niet voor iedereen is weggelegd. Hier gooit vooral het stevige prijskaartje roet in het eten. De prijs begint bij 5000 euro en loopt op tot ongeveer 140.000 euro. Dit is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van de tas. De tas bestaat in verschillende formaten en materialen zoals kalfsleder of krokodillenleer. Het duurste materiaal is krokodillenleer uit zout water. Bovendien brengt Hermès bij regelmaat van de klok exclusieve reeksen uit, die maar een korte periode verkrijgbaar zijn. Hierdoor creëert het label exclusiviteit. Bovendien kan je ook een tas helemaal naar jouw smaak en stijl laten maken. Het is niet uitzonderlijk dat klanten vragen om het slot van de handtas te bezetten met diamanten. Ook leuk om weten is dat elke ‘Birkin’ met de hand wordt gemaakt in het atelier van Hermès in Frankrijk.
Kim Kardashian krijgt exclusieve Birkin als kerstgeschenk
Een goed voorbeeld hiervan is de Birkin-handtas die Kim Kardashian als kerstgeschenk kreeg van Kanye West. Het exemplaar werd met de hand beschilderd door de Amerikaanse kunstenaar George Condo. Condo schilderde ook de cover voor het album van Kanye West uit 2010 ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’. De tas had verschillende voor- en tegenstanders en er werd heel wat over gediscussieerd. Hoe dan ook: de tas is exclusief én uniek. Het mag dan ook niet verbazen dat Kanye voor dit kerstgeschenk een flinke som heeft betaald. Volgens ‘The Cut’ zou Kanye West ongeveer 31.400 euro hebben neergeteld voor de handtas en wat hij Condo betaald heeft weet niemand. ‘The Cut’ vult aan met de handtas te omschrijven als ‘de lelijkste tas uit de geschiedenis van de mens’. Tja. Dat mensen als Kim Kardashian met een Birkin wordt gespot zal het prijskaartje van zulke handtassen niet verlagen, wel integendeel. Ook Lady Gaga, Victoria Beckham, Naomi Campbell en Madonna werden al met een Birkin aan de arm gefotografeerd.
Een droom die uitkomt
De Birkin-handtas van Hermès is een icoon in de modewereld. Hoewel de tas geen zichtbare prints of logo’s op zich heeft, kan iedereen deze handtas herkennen. De reputatie werd aangedikte door de lange wachtlijsten die er waren alvorens je een Birkin in je bezit kon krijgen. Sommige dames, vooral in Azië waar de vraag naar een Birkin erg hoog is, moesten tot zes of zeven jaar wachten. Intussen zijn de wachtlijsten verdwenen, maar de Birkin blijft een handtas waar heel wat vrouwen van dromen. Deze handtas is niet zomaar een handtas, het is een tas die je met je meedraagt voor je hele leven en die je koestert. Bovendien is het materiaal ook van dergelijke kwaliteit dat ze vele jaren aan jouw arm kan hangen. Omdat de kwaliteit van de tas de tand des tijds weet te overleven, bekijken veel vrouwen het ook als een goede investering. De Birkin vermindert niet in waarde en op veilingen en tweedehandswebsites worden er nog hoge bedragen geboden. Een tas die niet enkel de modegrillen overleeft, maar ook financieel aan de top van het segment blijft. Zo ontwerpen ze er geen meer.
Laura Van Roey
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier