Suiker in fruit versus suiker in sap: hoe zit dat nu?
Als we de berichten mogen geloven, is het eten van suiker bijna misdadig en zou fruitsap helemaal niet zo gezond zijn als het lijkt. Maar fruit, dat van nature suikers bevat, is toch wel gezond? Hoe zit het daar dan mee?
Suiker zorgt ervoor dat je insulinepeil piekt en dat veroorzaakt de welbekende suikerpieken en de nĆ³g bekendere dipjes achteraf. Bovendien wordt het consumeren van suiker steeds meer in verband gebracht met overgewicht. Ook producten waarvan je dacht dat ze gezond waren, blijken plots niet meer zo voordelig.
Vruchtensap is een van die producten. Zelfs ongezoet sap waar niets anders aan is toegevoegd, bevat even veel suiker als frisdrank. Ook als je het zelf perst. Voedselexperts raden het drinken van fruitsap dus steeds vaker af. Wil dat dan zeggen dat fruit eigenlijk ook te veel suiker bevat om helemaal gezond te zijn? Wees gerust: nee.
Vezels
Samen met de natuurlijk aanwezige suikers in fruit, krijg je namelijk ook heel wat vezels binnen wanneer je een stuk fruit eet. Die helpen je lichaam om de suikers trager te absorberen. Wanneer je datzelfde stuk fruit perst, breken sommige van die vezels af en wordt de suiker dus meteen opgenomen.
Wat dat concreet betekent: twee appels bevatten dan wel even veel suiker als een blikje frisdrank, maar door ze volledig op te eten (in plaats van te persen) worden die suikers traag opgenomen door je lichaam en vermijd je suikerpieken. Soms kies je dus beter voor een fruitsla dan voor een smoothie.
Bron: NYTimes
(EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier