Wie is Granny Smith?
Dankzij de friszure smaak en knapperigheid is de Granny Smith ondanks zijn Australische afkomst toch één van de populairste appels in ons land. Maar waar heeft deze groene vrucht haar naam eigenlijk aan te danken? Wie is, of liever: was Granny Smith? Mentalfloss zocht het voor u uit.
In 1799 zag Maria Ann Sherwood in het Engelse stadje Sussex voor het eerst het levenslicht. 19 jaar later trouwde ze met Thomas Smith, met wie ze vijf kinderen kreeg die het koppel opvoedde op een boerderij in Berckley. In 1838 verhuisde de Smiths naar Australië, waar de regering £25 per jaar uitreikte voor iedereen die het land ginds wilde bewerken. Het waren vroeg-koloniale dagen daar Down Under, en een groot deel van het gebied was nog steeds onontdekt door Europeanen. De familie Smith sloeg de tenten op in Kissing Point (vandaag bekend als Ryde) en kochten er 24 hectare land.
Het gebied rond Kissing Point was perfect voor de fruitteelt, en de Smiths hadden dan ook verschillende boomgaarden waar ze abrikozen, peren en appels kweekten. Maria hielp haar man op de boerderij en bakte taarten die ze kocht op de markt van Sydney. Op die markt kwam ze in contact met de gewassen van andere gebieden, waar ze altijd enkele exemplaren van kocht om uit te proberen in haar recepten. Maria stond ver buiten Kissing Point bekend om haar appeltaarten, waarvoor ze wekelijks wel honderd appels schilde. Het afval van die appels gooide ze op een composthoop vlak bij de beek die door hun land liep.
Volgens een verslag van historicus Hubert Rumsey stond in een editie van ‘Famer and Settler‘ uit 1924 dat Maria in 1868 aan haar buren vroeg om eens te komen kijken naar de nieuwe scheutjes die ontkiemd waren bij de beek. Maria besloot de kiemplantjes uit te delen aan bevriende boeren omdat ze benieuwd was wat het resultaat zou zijn van de zaailingen die de kop opstaken in haar appelcomposthoop en stierf niet veel later op 70-jarige leeftijd/Para
ParaDe boeren kweekten gretig de appels die afkomstig waren van wat in de volksmond de “Smith’s seedling” genoemd werd. In 1891 won deze vrucht de eerste prijs op deCastle Hill Agricultural and Horticultural Show. De appel werg liefdevol Granny Smith genoemd, naar de lieve oude dame die de boeren haar kiemplantjes schonk.
(KS)
Leuk weetje: p>
De originele Granny Smith-boom, bij die beek in Ryde, speelt vandaag de dag nog steeds een grote rol in de productie van deze appels, omdat niemand precies weet uit welke appelmengeling de boom ontstaan is en nieuwe bomen dus enkel kunnen ontstaan via stekken die op één of andere manier aan het origineel gelinkt zijn. p> p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier