Waarom zijn food trucks zo populair?
Restaurants op wielen schieten overal ten lande als paddestoelen uit de grond. Niet alleen op evenementen maar ook in straten en op pleinen. Een fenomeen dat om een woordje uitleg vraagt en een greep uit het aanbod.
De populariteit van de food truck heeft te maken met het weer leefbaar maken van de stad en ook met jonge koks, die staan te springen om voor zichzelf te beginnen. Want voor een restaurantje heb je veel geld nodig en als dat er niet is, biedt een food truck de oplossing: de investering is gering en het avontuur lokt: op wielen is men vrij en niet geketend aan één plaats.
Street food is sinds mensenheugenis populair in Azië, waar men de hele dag door eet en snoept aan stalletjes in openlucht. Wereldsteden als New York en Los Angeles waren de bakermat van de gourmettruck met jonge chefs aan boord die iets van koken afwisten. In ons land is de street food-revolutie recent. Ambulante kraampjes met wulken en geroosterde kastanjes waren wel al een vertrouwd beeld, evenals de frituur, die historisch gezien deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed. Maar voor menig gemeentebestuur was de frituur een doorn in het oog, zogenaamd omdat ze het niveau van een stad naar beneden trekt. Heel wat frituren verdwenen en niet veel later reed de food truck binnen.
Er zijn inmiddels ontelbare variaties van mobiele guerilla cooking, zoals de Gentse tjoektjoek met noodlegerechten Eetavontuur, de Mojito Mobile Tour, de Brusselse Gourmettruck van Jean-Baptiste Nyssen, de Mi Vida Truck (die geen truck is maar een glimmende Airstreamcaravan uitgerust met een plancha), La Pazzia als Italiaanse bestelwagen met pizzaoven, Mister Taco’s voor Tex-Mex-keuken, of El Camion, een oud mobiel tandartskabinet, oorspronkelijk uitsluitend met champignongerechten.
Rendez-vous
Voor een echt eetcircus op wielen is er Barrio Cantina, waar een verzameling foodtrucks bijeenkomen. Na een succesvolle eerste editie van het foodtruckfestival in 2014, staat Barrio Cantina er dit jaar weer op diverse plaatsen. De trucks komen tot uit Nederland, zoals Sate-Man, voor een lekkere saté babi of Rolling Rock Kitchen met echte nomaden in de keuken, die met hun VW T3 staan waar de zon opkomt. Ze verkopen gekruide rundvleesballetjes voor 6 tot 8 euro. Rijk worden doen ze nooit. Just Say Cheese verkoopt kaasburgers in een jasje van tempura met spinaziemosterd. Bij Indy’s Asian Food ben je op het goede adres voor een rund- of garnaalsalade en aan de Microbar eet je sprinkhaan met chocolade en chili op een stokje of loempia met meelwormen. Bij de nostalgische Citroën van Tic serveert men warme wafels en aan de oude Vespa Piaggio van Jaimy van Lent van de Crêpes Company sta je in de rij voor gevulde flensjes.
Superstar Wim Ballieu van Balls & Glory verkoopt zijn gevulde ballen vanuit een vrachtwagen met modelkeuken. Het vlees komt van varkens van de boerderij van zijn grootmoeder. Voor moslims heeft Wim ballen op basis van kippenvlees.
Ook Jean sur Mer heeft een prachtige vrachtwagen met goed uitgeruste keuken, van waaruit hij bakjes kibbeling van krokant gebakken vlaswijting verkoopt. Daar komt versgemaakte remouladesaus bij. Bij de Filosoof is men op de juiste plaats voor een broodje stoofvlees, bij Thees laat u kennismaken met kwaliteitsvolle theesorten en biedt brownies en muffins bio zonder gluten en lactose. Olivier van Chang Noi uit Ath verkoopt Thaise gerechtjes en Vincent Verbeeck van Kasserol bereidt gerechtjes à la carte, zoals stoofvlees of chili bolognaise. Keep rollin rollin en laat het feest maar beginnen!
Het Barrio Cantina Belgian Food Truck Festival reist tot half september door Vlaanderen en doet steden aan als Oostende, Gent, Antwerpen en Brugge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier