Verdrijf de kou, slurp chocolademelk: 7 originele recepten
Een nieuwe grijze week. Het heeft gevroren. Een vervelende dag op het werk of juist een stevige boswandeling. Hoeveel redenen heb je nog nodig om jezelf te trakteren op een kop dampende chocolademelk? We geven je er alleszins nog een: dit artikel, vol originele recepten.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Cacaothee h2>
Je hebt dit goed gelezen: in plaats van melk en chocolade te gebruiken, gebruik je hier heet water en cacaonibs, net zoals in de Caraïben. Misschien hoort het niet echt thuis onder de noemen chocolademelk, het is wel het proberen absoluut waard!
Ingrediënten:
3 eetlepels cacaonibs / 1 tl honing (of meer naar smaak) / een flinke snuif kaneel / optioneel: een wolkje kokosmelk
Zo maak je het:
Rooster de cacaonibs 10 tot 12 minuten in een hete oven. (Hoe langer, hoe gebrander de smaak achteraf ook zal zijn.) Laat ze vervolgens even afkoelen en vermaal ze in een koffiemolen of blender, tot het de textuur krijgt van koffiegruis. Doe het cacaogruis in een espressokannetje en doe alsof je koffie zet. Je thee is klaar: werk nu af met wat kaneel en melk indien gewenst.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Met ‘iets’ in h2>
Klaar voor de volwassen versie van chocolademelk, die tegelijkertijd ook een dessertje is? Een goeie scheut whisky erbij en alles wordt beter.
Ingrediënten:
240 ml melk / 25 g cacaopoeder / 20 g chocoladedruppels / 40 g suiker / 4 cl whisky / een snufje chilipoeder / karamelsiroop / slagroom
Zo maak je het:
Warm in een sauspan melk, cacaopoeder, chocolade, suiker en chilipoeder op tot de suiker mooi opgelost is, de chocolade gesmolten en er geen brokjes cacao meer overblijven. Laat de melk niet koken. Voeg de whisky toe en giet in een mok. Werk af met een stevige toef slagroom en karamelsiroop.
Cacaothee h2>
Je hebt dit goed gelezen: in plaats van melk en chocolade te gebruiken, gebruik je hier heet water en cacaonibs, net zoals in de Caraïben. Misschien hoort het niet echt thuis onder de noemen chocolademelk, het is wel het proberen absoluut waard!
Ingrediënten:
3 eetlepels cacaonibs / 1 tl honing (of meer naar smaak) / een flinke snuif kaneel / optioneel: een wolkje kokosmelk
Zo maak je het:
Rooster de cacaonibs 10 tot 12 minuten in een hete oven. (Hoe langer, hoe gebrander de smaak achteraf ook zal zijn.) Laat ze vervolgens even afkoelen en vermaal ze in een koffiemolen of blender, tot het de textuur krijgt van koffiegruis. Doe het cacaogruis in een espressokannetje en doe alsof je koffie zet. Je thee is klaar: werk nu af met wat kaneel en melk indien gewenst.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Met zout h2>
Voor je een gek gezicht trekt: denk aan hoe lekker een reep chocolade met karamel en zeezout is. Ziezo, en nu die chocolademelk.
Ingrediënten:
240 ml melk / 5 g cacaopoeder / 15 g suiker / enkele druppels vanille-extract / snufje zeezout
Zo maak je het:
Maak chocoladesiroop: los de suiker op in 12ml water in een sauspan en laat op een medium vuur op kookpunt komen. Roer er vervolgens de cacao door en voeg als laatste de vanille toe. Haal van het vuur. Meng met de melk en voeg een flinke snuif zeezout toe. Roer tot siroop en zeezout zijn opgelost.
Met ‘iets’ in h2>
Klaar voor de volwassen versie van chocolademelk, die tegelijkertijd ook een dessertje is? Een goeie scheut whisky erbij en alles wordt beter.
Ingrediënten:
240 ml melk / 25 g cacaopoeder / 20 g chocoladedruppels / 40 g suiker / 4 cl whisky / een snufje chilipoeder / karamelsiroop / slagroom
Zo maak je het:
Warm in een sauspan melk, cacaopoeder, chocolade, suiker en chilipoeder op tot de suiker mooi opgelost is, de chocolade gesmolten en er geen brokjes cacao meer overblijven. Laat de melk niet koken. Voeg de whisky toe en giet in een mok. Werk af met een stevige toef slagroom en karamelsiroop.
Cacaothee h2>
Je hebt dit goed gelezen: in plaats van melk en chocolade te gebruiken, gebruik je hier heet water en cacaonibs, net zoals in de Caraïben. Misschien hoort het niet echt thuis onder de noemen chocolademelk, het is wel het proberen absoluut waard!
Ingrediënten:
3 eetlepels cacaonibs / 1 tl honing (of meer naar smaak) / een flinke snuif kaneel / optioneel: een wolkje kokosmelk
Zo maak je het:
Rooster de cacaonibs 10 tot 12 minuten in een hete oven. (Hoe langer, hoe gebrander de smaak achteraf ook zal zijn.) Laat ze vervolgens even afkoelen en vermaal ze in een koffiemolen of blender, tot het de textuur krijgt van koffiegruis. Doe het cacaogruis in een espressokannetje en doe alsof je koffie zet. Je thee is klaar: werk nu af met wat kaneel en melk indien gewenst.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Opkikker h2>
Koffie beu? Wissel het dan eens in voor deze cacaodrank. Je krijgt er een even energieke opkikker van!
Ingrediënten:
Een kop water / twee eetlepels cacaopoeder / indien gewenst: honing / indien gewenst: wolkje melk
Zo maak je het:
Breng het water aan de kook. Schep het cacaopoeder in je mok en voeg een beetje heet water toe, zodat je kan mengen. Wanneer je een papje bekomt, mag je de rest van het water erbij gieten. Klaar! Indien gewenst kan je – net zoals bij koffie – nog zoeten of aanlengen met wat melk.
Met zout h2>
Voor je een gek gezicht trekt: denk aan hoe lekker een reep chocolade met karamel en zeezout is. Ziezo, en nu die chocolademelk.
Ingrediënten:
240 ml melk / 5 g cacaopoeder / 15 g suiker / enkele druppels vanille-extract / snufje zeezout
Zo maak je het:
Maak chocoladesiroop: los de suiker op in 12ml water in een sauspan en laat op een medium vuur op kookpunt komen. Roer er vervolgens de cacao door en voeg als laatste de vanille toe. Haal van het vuur. Meng met de melk en voeg een flinke snuif zeezout toe. Roer tot siroop en zeezout zijn opgelost.
Met ‘iets’ in h2>
Klaar voor de volwassen versie van chocolademelk, die tegelijkertijd ook een dessertje is? Een goeie scheut whisky erbij en alles wordt beter.
Ingrediënten:
240 ml melk / 25 g cacaopoeder / 20 g chocoladedruppels / 40 g suiker / 4 cl whisky / een snufje chilipoeder / karamelsiroop / slagroom
Zo maak je het:
Warm in een sauspan melk, cacaopoeder, chocolade, suiker en chilipoeder op tot de suiker mooi opgelost is, de chocolade gesmolten en er geen brokjes cacao meer overblijven. Laat de melk niet koken. Voeg de whisky toe en giet in een mok. Werk af met een stevige toef slagroom en karamelsiroop.
Cacaothee h2>
Je hebt dit goed gelezen: in plaats van melk en chocolade te gebruiken, gebruik je hier heet water en cacaonibs, net zoals in de Caraïben. Misschien hoort het niet echt thuis onder de noemen chocolademelk, het is wel het proberen absoluut waard!
Ingrediënten:
3 eetlepels cacaonibs / 1 tl honing (of meer naar smaak) / een flinke snuif kaneel / optioneel: een wolkje kokosmelk
Zo maak je het:
Rooster de cacaonibs 10 tot 12 minuten in een hete oven. (Hoe langer, hoe gebrander de smaak achteraf ook zal zijn.) Laat ze vervolgens even afkoelen en vermaal ze in een koffiemolen of blender, tot het de textuur krijgt van koffiegruis. Doe het cacaogruis in een espressokannetje en doe alsof je koffie zet. Je thee is klaar: werk nu af met wat kaneel en melk indien gewenst.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Wit h2>
Koffie met een chocolaatje on the side? Of koffie met chocolade ín?
Ingrediënten:
240 ml melk / 40 g witte chocolade / enkele druppels vanille-extract / vers shot espresso
Zo maak je het:
Warm de melk op en laat de witte chocolade erin smelten. Voeg het vanille-extract en de espresso toe en giet in je mok. Voor een kruidige toets kan je achteraf eventueel wat nootmuskaat over je mok heen strooien.
Opkikker h2>
Koffie beu? Wissel het dan eens in voor deze cacaodrank. Je krijgt er een even energieke opkikker van!
Ingrediënten:
Een kop water / twee eetlepels cacaopoeder / indien gewenst: honing / indien gewenst: wolkje melk
Zo maak je het:
Breng het water aan de kook. Schep het cacaopoeder in je mok en voeg een beetje heet water toe, zodat je kan mengen. Wanneer je een papje bekomt, mag je de rest van het water erbij gieten. Klaar! Indien gewenst kan je – net zoals bij koffie – nog zoeten of aanlengen met wat melk.
Met zout h2>
Voor je een gek gezicht trekt: denk aan hoe lekker een reep chocolade met karamel en zeezout is. Ziezo, en nu die chocolademelk.
Ingrediënten:
240 ml melk / 5 g cacaopoeder / 15 g suiker / enkele druppels vanille-extract / snufje zeezout
Zo maak je het:
Maak chocoladesiroop: los de suiker op in 12ml water in een sauspan en laat op een medium vuur op kookpunt komen. Roer er vervolgens de cacao door en voeg als laatste de vanille toe. Haal van het vuur. Meng met de melk en voeg een flinke snuif zeezout toe. Roer tot siroop en zeezout zijn opgelost.
Met ‘iets’ in h2>
Klaar voor de volwassen versie van chocolademelk, die tegelijkertijd ook een dessertje is? Een goeie scheut whisky erbij en alles wordt beter.
Ingrediënten:
240 ml melk / 25 g cacaopoeder / 20 g chocoladedruppels / 40 g suiker / 4 cl whisky / een snufje chilipoeder / karamelsiroop / slagroom
Zo maak je het:
Warm in een sauspan melk, cacaopoeder, chocolade, suiker en chilipoeder op tot de suiker mooi opgelost is, de chocolade gesmolten en er geen brokjes cacao meer overblijven. Laat de melk niet koken. Voeg de whisky toe en giet in een mok. Werk af met een stevige toef slagroom en karamelsiroop.
Cacaothee h2>
Je hebt dit goed gelezen: in plaats van melk en chocolade te gebruiken, gebruik je hier heet water en cacaonibs, net zoals in de Caraïben. Misschien hoort het niet echt thuis onder de noemen chocolademelk, het is wel het proberen absoluut waard!
Ingrediënten:
3 eetlepels cacaonibs / 1 tl honing (of meer naar smaak) / een flinke snuif kaneel / optioneel: een wolkje kokosmelk
Zo maak je het:
Rooster de cacaonibs 10 tot 12 minuten in een hete oven. (Hoe langer, hoe gebrander de smaak achteraf ook zal zijn.) Laat ze vervolgens even afkoelen en vermaal ze in een koffiemolen of blender, tot het de textuur krijgt van koffiegruis. Doe het cacaogruis in een espressokannetje en doe alsof je koffie zet. Je thee is klaar: werk nu af met wat kaneel en melk indien gewenst.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Pittig h2>
Jij houdt van pittig? De ontdekkers van chocolade ook, want in Zuid-Amerika wordt rode peper al eeuwenland gecombineerd met donkere chocolade. Deze chocoladedrank help je als geen ander terug warm te worden na een verkleumende fietstocht.
Ingrediënten:
240 ml melk / een rode chilipeper (informeer je: er bestaan mildere en verschrikkelijk hete soorten) / 25 g chocolade, zo donker mogelijk / 25 ml room
Zo maak je het:
Snijd de peper over de lengte in twee en verwijder de zaadjes. Leg in een sauspan en giet de melk erbij. Warm op op een zacht vuur totdat de melk begint te koken en haal dan van het vuur. Laat een tiental minuten rusten, zodat de smaak van de chili echt in de melk kan trekken.
Warm daarna de melk terug op en voeg de room en in stukjes gebroken chocolade toe. Roer en laat het op een laag vuur staan tot de chocolade is gesmolten. Verwijder nu de peper. Als je het graag nog wat kruidiger wil, kan je bij de afwerking ook nog kaneel over de mok strooien.
Wit h2>
Koffie met een chocolaatje on the side? Of koffie met chocolade ín?
Ingrediënten:
240 ml melk / 40 g witte chocolade / enkele druppels vanille-extract / vers shot espresso
Zo maak je het:
Warm de melk op en laat de witte chocolade erin smelten. Voeg het vanille-extract en de espresso toe en giet in je mok. Voor een kruidige toets kan je achteraf eventueel wat nootmuskaat over je mok heen strooien.
Opkikker h2>
Koffie beu? Wissel het dan eens in voor deze cacaodrank. Je krijgt er een even energieke opkikker van!
Ingrediënten:
Een kop water / twee eetlepels cacaopoeder / indien gewenst: honing / indien gewenst: wolkje melk
Zo maak je het:
Breng het water aan de kook. Schep het cacaopoeder in je mok en voeg een beetje heet water toe, zodat je kan mengen. Wanneer je een papje bekomt, mag je de rest van het water erbij gieten. Klaar! Indien gewenst kan je – net zoals bij koffie – nog zoeten of aanlengen met wat melk.
Met zout h2>
Voor je een gek gezicht trekt: denk aan hoe lekker een reep chocolade met karamel en zeezout is. Ziezo, en nu die chocolademelk.
Ingrediënten:
240 ml melk / 5 g cacaopoeder / 15 g suiker / enkele druppels vanille-extract / snufje zeezout
Zo maak je het:
Maak chocoladesiroop: los de suiker op in 12ml water in een sauspan en laat op een medium vuur op kookpunt komen. Roer er vervolgens de cacao door en voeg als laatste de vanille toe. Haal van het vuur. Meng met de melk en voeg een flinke snuif zeezout toe. Roer tot siroop en zeezout zijn opgelost.
Met ‘iets’ in h2>
Klaar voor de volwassen versie van chocolademelk, die tegelijkertijd ook een dessertje is? Een goeie scheut whisky erbij en alles wordt beter.
Ingrediënten:
240 ml melk / 25 g cacaopoeder / 20 g chocoladedruppels / 40 g suiker / 4 cl whisky / een snufje chilipoeder / karamelsiroop / slagroom
Zo maak je het:
Warm in een sauspan melk, cacaopoeder, chocolade, suiker en chilipoeder op tot de suiker mooi opgelost is, de chocolade gesmolten en er geen brokjes cacao meer overblijven. Laat de melk niet koken. Voeg de whisky toe en giet in een mok. Werk af met een stevige toef slagroom en karamelsiroop.
Cacaothee h2>
Je hebt dit goed gelezen: in plaats van melk en chocolade te gebruiken, gebruik je hier heet water en cacaonibs, net zoals in de Caraïben. Misschien hoort het niet echt thuis onder de noemen chocolademelk, het is wel het proberen absoluut waard!
Ingrediënten:
3 eetlepels cacaonibs / 1 tl honing (of meer naar smaak) / een flinke snuif kaneel / optioneel: een wolkje kokosmelk
Zo maak je het:
Rooster de cacaonibs 10 tot 12 minuten in een hete oven. (Hoe langer, hoe gebrander de smaak achteraf ook zal zijn.) Laat ze vervolgens even afkoelen en vermaal ze in een koffiemolen of blender, tot het de textuur krijgt van koffiegruis. Doe het cacaogruis in een espressokannetje en doe alsof je koffie zet. Je thee is klaar: werk nu af met wat kaneel en melk indien gewenst.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Zoals het hoort h2>
Niets zo triest als in een café warme chocolademelk bestellen, maar dan een lauw prefab mengsel krijgen dat bovendien ook nog eens een plakkerige nasmaak achterlaat. Deze standaard chocolademelk is zalig zacht en romig en vol van chocolade. Zoals het hoort, quoi.
Ingrediënten:
240 ml melk / 35 g chocolade (met minstens 70% cacao) in stukjes / 15 g melkchocolade, in stukjes / 35 ml room / een snufje kaneel
Zo maak je het:
Verwarm de melk op een medium warm vuur en laat de chocolade erin smelten. Voeg wanneer de chocolade gesmolten is ook de room toe. Blijf verder verwarmen tot de melk heet is, maar niet kookt, en voeg dan de kaneel toe.
Pittig h2>
Jij houdt van pittig? De ontdekkers van chocolade ook, want in Zuid-Amerika wordt rode peper al eeuwenland gecombineerd met donkere chocolade. Deze chocoladedrank help je als geen ander terug warm te worden na een verkleumende fietstocht.
Ingrediënten:
240 ml melk / een rode chilipeper (informeer je: er bestaan mildere en verschrikkelijk hete soorten) / 25 g chocolade, zo donker mogelijk / 25 ml room
Zo maak je het:
Snijd de peper over de lengte in twee en verwijder de zaadjes. Leg in een sauspan en giet de melk erbij. Warm op op een zacht vuur totdat de melk begint te koken en haal dan van het vuur. Laat een tiental minuten rusten, zodat de smaak van de chili echt in de melk kan trekken.
Warm daarna de melk terug op en voeg de room en in stukjes gebroken chocolade toe. Roer en laat het op een laag vuur staan tot de chocolade is gesmolten. Verwijder nu de peper. Als je het graag nog wat kruidiger wil, kan je bij de afwerking ook nog kaneel over de mok strooien.
Wit h2>
Koffie met een chocolaatje on the side? Of koffie met chocolade ín?
Ingrediënten:
240 ml melk / 40 g witte chocolade / enkele druppels vanille-extract / vers shot espresso
Zo maak je het:
Warm de melk op en laat de witte chocolade erin smelten. Voeg het vanille-extract en de espresso toe en giet in je mok. Voor een kruidige toets kan je achteraf eventueel wat nootmuskaat over je mok heen strooien.
Opkikker h2>
Koffie beu? Wissel het dan eens in voor deze cacaodrank. Je krijgt er een even energieke opkikker van!
Ingrediënten:
Een kop water / twee eetlepels cacaopoeder / indien gewenst: honing / indien gewenst: wolkje melk
Zo maak je het:
Breng het water aan de kook. Schep het cacaopoeder in je mok en voeg een beetje heet water toe, zodat je kan mengen. Wanneer je een papje bekomt, mag je de rest van het water erbij gieten. Klaar! Indien gewenst kan je – net zoals bij koffie – nog zoeten of aanlengen met wat melk.
Met zout h2>
Voor je een gek gezicht trekt: denk aan hoe lekker een reep chocolade met karamel en zeezout is. Ziezo, en nu die chocolademelk.
Ingrediënten:
240 ml melk / 5 g cacaopoeder / 15 g suiker / enkele druppels vanille-extract / snufje zeezout
Zo maak je het:
Maak chocoladesiroop: los de suiker op in 12ml water in een sauspan en laat op een medium vuur op kookpunt komen. Roer er vervolgens de cacao door en voeg als laatste de vanille toe. Haal van het vuur. Meng met de melk en voeg een flinke snuif zeezout toe. Roer tot siroop en zeezout zijn opgelost.
Met ‘iets’ in h2>
Klaar voor de volwassen versie van chocolademelk, die tegelijkertijd ook een dessertje is? Een goeie scheut whisky erbij en alles wordt beter.
Ingrediënten:
240 ml melk / 25 g cacaopoeder / 20 g chocoladedruppels / 40 g suiker / 4 cl whisky / een snufje chilipoeder / karamelsiroop / slagroom
Zo maak je het:
Warm in een sauspan melk, cacaopoeder, chocolade, suiker en chilipoeder op tot de suiker mooi opgelost is, de chocolade gesmolten en er geen brokjes cacao meer overblijven. Laat de melk niet koken. Voeg de whisky toe en giet in een mok. Werk af met een stevige toef slagroom en karamelsiroop.
Cacaothee h2>
Je hebt dit goed gelezen: in plaats van melk en chocolade te gebruiken, gebruik je hier heet water en cacaonibs, net zoals in de Caraïben. Misschien hoort het niet echt thuis onder de noemen chocolademelk, het is wel het proberen absoluut waard!
Ingrediënten:
3 eetlepels cacaonibs / 1 tl honing (of meer naar smaak) / een flinke snuif kaneel / optioneel: een wolkje kokosmelk
Zo maak je het:
Rooster de cacaonibs 10 tot 12 minuten in een hete oven. (Hoe langer, hoe gebrander de smaak achteraf ook zal zijn.) Laat ze vervolgens even afkoelen en vermaal ze in een koffiemolen of blender, tot het de textuur krijgt van koffiegruis. Doe het cacaogruis in een espressokannetje en doe alsof je koffie zet. Je thee is klaar: werk nu af met wat kaneel en melk indien gewenst.
Tips h2>- Voor de duidelijkheid: als we het over cacaopoeder hebben, hebben we het over de enige echte, ongezoete variant.
- Voor de lekkerste, romigste en meest voldoening gevende chocolademelk opteer je voor volle melk.
- Ook veganisten of wie lactose-intolerant is, kan genieten van chocolademelk. Kies gewoon voor een goede soort melk: wij prefereren amandel- of havermelk boven soja.
- Gebruik – zoals in elk chocoladerecept – steeds goede chocolade. Dat betekent: liefst kwaliteitsvolle, slaafvrije chocolade.
- Experimenteer gerust met smaakmakers! Nigel Slater zweert bij lavendel, anderen gaan voor kardemom en in bijna elke hippe tent vind je ‘pumkin spiced’ (chocolade)lattes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier