Studentenclub Semini lanceert opnieuw bier

‘Semini’s Aksiedent’ verwijst naar een Antwerpse vruchtbaarheidsgod.

De Antwerpse studentenclub Semini lanceert het bier ‘Semini’s Aksiedent’, dat verwijst naar een Antwerpse vruchtbaarheidsgod.

Jan Dumez, Koen Van Goethem en Raf Van Geysel van de Leuvense studentenclub voor Antwerpenaren ‘Semini’ lanceren opnieuw het bier ‘Semini’s Aksiedent’ na een pauze van vijf jaar.
Ze brouwden hun bier al eens eerder in 2009 bij brouwerij De Koninck, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de studentenclub. Het bier werd toen niet verkocht aan derden en het bleef bij die ene keer. Dit jaar, na een gesprek met Chris Boelens van brouwerij Boelens, besloten ze hun Semini bier opnieuw te lanceren en verder te verkopen aan particulieren en handelaars. De studentenclub Semini, voor Antwerpse studenten die in Leuven studeren, is ontstaan in 1959 en geĆÆnspireerd op de Antwerpse saga rond de vruchtbaarheidsgod Semini.

Antwerpse vruchtbaarheidsgod

Semini is een vruchtbaarheidsgod waarvan zijn afgodsbeeld, een bas-reliƫf, te vinden is boven de poort van de burcht Het Steen in Antwerpen. De legende dateert uit de 16e eeuw, een tijd waarin vrouwen geregeld gingen bidden bij het beeld om vruchtbaarder te worden. Semen betekent dan ook zaad in het Latijn. De juiste oorsprong van Semini is nog altijd niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat het een Scandinavische god is, anderen verwijzen dan weer naar de Romeinse god Priupus. Wat wel vaststaat is dat Semini ondertussen helemaal verweven is in de Antwerpse folklore. Zo hebben de Antwerpenaren een speciale vloek en volksliederen die naar hem verwijzen.

Het uitgebouwen beeld was oorspronkelijk voorzien van een grote fallus maar tijdens de val van Antwerpen in 1585 werd zijn lid afgekapt door de jezuĆÆeten wegens te aanstotelijk voor de christenen. Daarvan komt ook de naam Semini’s Aksiedent, verwijzend naar zijn ongelukkige castratie. Aksiedent verwijst ook naar Aksie, de Antwerpse VZW ‘Antwerps Komitee Semini In Ere’, een vereniging die de gedachte aan de vruchtbaarheidsgod levend houdt. De VZW werd opgericht in 1989, 400 jaar na de verminking van het Semini beeld, en wil de resten van het bas-reliĆ«f verder beschermen. Elke eerste zaterdag van de lente houden ze een viering rond Semini in Antwerpen. Dan bakken ze vruchtbaarheidskoeken met sesamzaad en delen ze die uit aan koppels die op die dag trouwen.

Smaak

Semini’s Aksiedent is een goudblond bier met een hoge gisting en met een alcoholpercentage van 8%. De smaak van het bier is vrij bitter maar met zoete cuberdonachtige toetsen. De afdronk is dan weer opnieuw bitter. Volgens culinair journalist AriĆ«l Meeusen kan men Semini’s Aksiedent het best te drinken bij salades met gerookte vis of gevogelte, konijn, varkenshaasje en mediterrane gerechten. Het bier gaat ook perfect bij vis- en schaalgerechten zoals kabeljauw, scampi’s, Sint-Jacobsvruchten, zeetong en garnalen. Als aperitiefhapje kies je best voor milde kazen zoals licht belegen geitenkaas of romige kaas.

Semini’s Aksiedent is te verkrijgen bij cafĆ© De Smoupot in Zwijndrecht en bij drankhandels Klaveren Aas in Beveren en ’t Koelschip in Oostende. Handelaars kunnen het bier aankopen bij brouwerij Boelens of bestellen via de website www.seminisaksiedent.com (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content