Zo maak je heerlijk gezonde en voedzame avocado-limoen-kwarktaart

16/02/16 om 10:45 - Bijgewerkt op 18/02/16 om 09:58

De zusjes Hemsley & Hemsley maken hun eigen, gezondere versie van een kwarktaart in New York-stijl: geen geraffineerde suiker, witte bloem en zuivel. Hoe kan zoiets lekkers zo voedzaam zijn? Probeer het zelf uit.

Zo maak je heerlijk gezonde en voedzame avocado-limoen-kwarktaart

Gezonde avocado-limoen-kwarktaart © Nick Hopper

Geef je waardering

Bereidingswijze

De romige crème met limoen staat op een nootachtige chocoladebodem van geroosterde pecannoten, kokos en cacaonibs die met dadels gebonden en gezoet zijn. Let op dat je de bodem al niet opsnoept tijdens het koken, want die is zo lekker dat je er maar moeilijk vanaf kunt blijven.

In tegenstelling tot de meeste zuivelvrije kwarktaarten bevat de crèmelaag geen noten. Wie lijdt aan een notenallergie kan de pecannoten in de bodem door zonnebloempitten vervangen.

Van deze taart kan je met 12 personen eten.

1. Verhit de heteluchtoven tot 150 °C. Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 18 cm doorsnee of een vorm met een losse bodem met bakpapier.

2. Rooster de pecannoten en het kokos op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven in 7-8 minuten goudbruin.

3. Schud noten en kokos in een keukenmachine en voeg de overige ingrediënten voor de basis toe. Mix tot het een kruimelig mengsel is dat samenhangt als je het bijeen drukt (laat het niet helemaal glad worden).

4. Stort het mengsel in de voorbereide vorm. Druk het met de bolle kant van een lepel uit op de bodem en tegen de wand tot het een gelijkmatige gladde laag is. Zet de vorm in de koelkast en maak de vulling.

5. Mix alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine tot een volledig glad, zijdezacht mengsel. Proef of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat limoensap of -rasp toe en zoet het met meer honing of stevia, hij is friszuur het lekkerste.

6. Haal de vorm uit de koelkast en giet de vulling op de bodem. Dek de vorm af met een bord en zet de taart een paar uur of tot de volgende dag terug in de koelkast en laat hem opstijven.

7. Ga met een mes rondom tussen de vorm en de taart en druk de bodem voorzichtig uit de rand. Zet hem op een schaal en dien de taart op.

VOOR DE BODEM

125 g pecannoten (liefst 'knapperig' geweekte)

45 g gedroogd kokos

70 g cacaonibs

185 g ontpitte dadels

3 eetl. kokosolie, gesmolten en op kamertemperatuur

VOOR DE VULLING

560 g avocadovruchtvlees

(van ca. 5 middelgrote

avocado's)

2 dl limoensap (zo'n 8-10

limoenen)

1 theel. limoenrasp (zonder

het witte vlies)

190 g onverhitte honing

11/2 dl kokosolie, gesmolten en op kamertemperatuur enkele druppels stevia, om te zoeten (naar keuze)

Bron: 'De kunst om goed te eten' van Jasmine en Melissa Hemsley. In België uitgegeven door Fontaine Uitgevers B.V.

Onze partners