‘De mijne is de beste’: stoofvlees in 20 varianten

© Marleen Daniëls

In het nieuwe boek ‘De mijne is de beste’ worden bijzondere stoofvleesverhalen gekoppeld aan twintig gevarieerde recepten van chefs en foodies.

‘Een brokje vlees van dit en een stukje vlees van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij’. Voor Louis Paul Boon waren dat meer dan veertig jaar geleden al de basisingrediënten voor een goeie stoverij.

Vandaag bestaan er duizend-en-één varianten van deze absolute klassieker uit de Belgische keuken. Moet er (veel) bier bij? Een flesje tripel misschien? Liever een bruin bier uit de streek? Of tóch helemaal geen gerstenat, en een scheut rode wijn in de plaats? Met extra veel groenten? Ook de vleeskeuze, de gaartijden en de kruiden kunnen al eens variëren naargelang de persoon achter het fornuis.

Over het recept van stoofvlees kan soms eindeloos gediscussieerd worden. Sommigen zweren bij de bereiding van hun grootmoeder, terwijl anderen een persoonlijke twist aan een bestaand recept geven en blijven experimenteren. Iedereen heeft zo zijn eigen ‘geheim’ ingrediënt(en) dat ‘het verschil’ maakt. Dat is ook het uitgangspunt van ‘De mijne is de beste – Hét stoofvleesboek’.

'De mijne is de beste': stoofvlees in 20 varianten
© Marleen Daniëls

In het kookboek bundelen de makers twintig recepten van stoofvlees, van oerklassiek tot postmodern, van oer-Vlaams tot exotisch. Daarbij doen de foodies en/of chefs het verhaal achter hun recept uit de doeken. Koen Crucke vertelt over zijn ‘Gentsche stoverije’. Syrco Bakker, chef van restaurant Pure C in Cadzand, gaat met rendang terug naar zijn Indonesische roots. Viki Geunes, van ’t Zilte in Antwerpen, gaat de gastronomische toer op met zijn stoofvlees met gerookte varkenspoten. Stefaan Couttenye, chef van ’t Hommelhof in Watou, pakt uit met sambal in zijn recept.

Ook de eigenaars van De Kuiper, het onvervalste paardensteakrestaurant in Vilvoorde, geven hun geheimen prijs. Net als de eigenaar van Frituur 2010 (Antwerpen), auteur Joost Houtman en tal van andere (minder bekende) stoofvleesliefhebbers. En wie het liever basic houdt, of op grootmoeders wijze aan de slag wil gaan, wordt – uiteraard – ook bediend.

De auteurs lanceerden vooraf een wedstrijd waarbij ze op zoek gingen naar het beste ingezonden stoofvleesrecept uit een Vlaamse huiskamer. De winnaar kreeg een plekje in het boek. Deze versie, signé Toon Martens en Timo Ghysels, onderscheidde zich dankzij de ‘diepe, volle smaken’, zo klinkt het. ‘Het is een vrij klassiek recept, maar de rode wijn en de wortelen maken het wel uniek’, aldus het duo. (DB)

Recept stoofvlees: Klassiek met een twist

'De mijne is de beste': stoofvlees in 20 varianten
© Marleen Daniëls

Voor 24 personen:

12 uien

6 teentjes knoflook

boter

3 kg stoofvlees (blokjes rundsvlees)

3 flesjes Belgisch bruin bier

6 wortelen

2 l rode wijn

ongeveer 3 sneetjes bruin brood

mosterd

enkele blaadjes laurier

enkele takjes tijmpeper en zout

Werkwijze

1. Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn.

2. Stoof de uien aan in boter tot ze bruin zijn. Voeg de knoflook toe.

3. Bak het vlees apart aan in een pan met boter. Kruid met peper en zout.

4. Schep het vlees uit de pan in een kookpot.

5. Blus de pan met een scheutje water en het bier. Roer de aanbaksels los en giet het warme vocht over het vlees.

6. Snijd de wortelen in stukken en voeg ze toe.

7. Giet de wijn over het vlees.

'De mijne is de beste': stoofvlees in 20 varianten

De mijne is de beste: Hét stoofvleesboek , Filip Jans, Carl Surmont & Luc De Raedemaeker, 24,99 euro, uit bij Manteau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content