De duurste wansmakelijke gerechten ter wereld
Van larvenkaas tot olifantenuitwerpselen: deze bizarre gerechten zijn zodanig duur dat u zich in een Candid Camera show waant op restaurant
Lees ook: de vreemdste gerechten ter wereld
Wie weet dat ze het in Japanse Omachi wespen vangen, drogen en er koekjes van bakken trekt vast de neus niet op voor onderstaande gerechten, met het verschil dat men u in Omachi amper de prijs van een Twix aanrekent voor zo’n koekje. Dit zijn ’s werelds duurste wansmakelijke gerechten:
Kopi Luwak: 100 euro voor een kopje koffie
Deze koffie wordt gebrouwen van half verteerde koffiebonen die uit de uitwerpselen van de Aziatische civetkat worden gevist. Het drankje zou desondanks een heerlijk aroma en een fantastische smaak hebben, maar omdat arbeiders door kilo’s uitwerpselen moeten graven voor een paar pondjes bonen kan een kopje civetkoffie oplopen tot zo’n 100 euro. Behoorlijk prijzig voor iets dat al eens gegeten is geweest.
Noot: mocht u dit wel over hebben voor een koffie, weet dan dat sinds de kopi luwak hype de meeste civetkatten niet meer vrolijk door de bossen huppelen, maar in afschuwelijke omstandigheden leven en gedwongen worden om een hele dag koffiebonen te eten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Casu Marzu: 90 euro voor 400 gram
Voor een goede kaas zijn wij bereid wat euro’s neer te tellen. Voor een goede Italiaanse kaas zijn we zelfs bereid om héél wat euro’s neer te tellen. Maar waar de Italianen ons de geneugten van de gorgonzola en de mozzarella schonken, laten wij de casu marzu liever aan ons voorbij gaan. Deze schapenkaas uit Sardinië verkrijgt zijn pittige smaak en romige textuur door vliegen eitjes in de kaas te laten leggen. De vliegenlarven eten vervolgens de kaas op en werpen deze daarna weer uit, waardoor de casu marzu “heerlijk zacht” is.
Sommige mensen verwijderen de larven voor ze deze kaas eten, anderen happen hen gewoon mee naar binnen. Oefen alvast uw “No, grazie”.
Douche Burger: 615 euro voor een burger
Jup, zo heet-ie echt. Deze hamburger is gevuld met foie gras, al niet bepaald het meest “cleane” product in de voedselpiramide, en wordt afgewerkt met kaviaar, kaas die gesmolten werd middels stoom van verwarmde champagne (geeuw) en een sausje van bovenvermelde civetkatkoffie.
Un, Kono Kuro: 1000 euro per vat
Ongetwijfeld gebaseerd op de kopi luwak. Dit bier wordt gebrouwen van koffie die gemaakt is van koffiebonen, gevonden in de uitwerpselen van olifanten. Omdat iemand ergens het wellicht een fantastisch idee vond om de endeldarm als koffiemolen te gebruiken en benieuwd was naar andere toepassingen.
Black Diamond roomijs: 750 euro voor een potje
… En wanneer we schrijven “voor een potje” dan bedoelen we ook echt dat. Het kommetje waar dit roomijs in gepresenteerd wordt is namelijk van Versace en mag u achteraf mee naar huis nemen. Wat de inhoud betreft: dit roomijs is gemaakt van saffraan, zwarte truffel en 23karaats bladgoud. Klinkt fancy, maar als Ben noch Jerry zich al heeft beziggehouden met saffraan- of truffelijs, dan is het logisch dat de smaak niet goed zal zitten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vogelnestjessoep: 80 euro voor een bord
Al honderden jaren is vogelnestjessoep een delicatesse in China en eerlijk gezegd: wanneer wij vrijwillig tarwegras naar binnen zwelgen, dan zijn wat takjes en twijgjes niets om van op te kijken, toch? Voor u als zelfverklaard raw food lover uzelf en uw portefeuille te buiten gaat aan deze specialiteit, weet dan dat dit nest afkomstig is van de (what’s in a name) ‘eetbaar-nestsalangaan’. Deze gierzwaluw staat erom bekend zijn huis grotendeels uit zijn eigen speeksel op te bouwen.
Wanneer dit nest in aanraking komt met soep (of water, of limonade, of wat voor culinair festijn u ook in gedachten hebt) verandert het in een soort gelei, een beetje zoals chiazaad, maar ook weer écht niet.
Escamole: prijzen variëren sterk
In sommige delen van Mexico is dit gerecht niet buitengewoon prijzig, maar in de rest van de wereld staat escamole bekend als de Mexicaanse kaviaar (met een prijskaartje die naam waardig). Bent u één van die mensen die vrienden verward een zak borrelnoten onder de neus duwt wanneer die zeggen dat ze graag sprinkhaan eten “want dat smaakt naar nootjes”, dan gaat u het nut van dit gerecht helemaal niet snappen.
Escamole zijn kortgezegd de eieren van grote zwarte mieren die gekookt worden om rijstschotels op te leuken. Ze smaken volgens sommigen naar kwark.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier