Bloody Mary-salade met zwarte rijst

4714563

Een vegetarisch recept voor mensen die geen uren in de keuken kunnen staan.

Een vegetarisch recept voor mensen die geen uren in de keuken kunnen staan.

Voor 4:

250 g zwarte rijst, 1 kleine rode ui

3 el sherry- of rodewijnazijn

500 g tomaten van verschillende kleuren, 1 hart van bleekselderie (de blanke stukken van de stelen)

100 g bolle zwarte olijven

2 el extra vergine olijfolie

1 el vegetarische worcestersaus

1 tl tabasco of soortgelijke chilisaus

2 el versgeraspte mierikswortel (of uit een pot), 1 citroen

Bereidingswijze:

Zet alle ingrediƫnten klaar. Breng ruim water aan de kook.

Was de rijst onder koud stromend water, doe in een pan met 1 liter heet water, sluit de pan, breng aan de kook, draai het vuur laag, laat de rijst 30 minuten zacht koken (reken voor niet-geweekte rijst 50 minuten), of tot de rijst gaar is en al het water is opgenomen.

Snij de rode ui in dunne ringen, doe in een kom met 1 eetlepel azijn en een flinke snuif zout. Kneed de uien goed zodat ze het zuur opnemen.

Snij de tomaten in verschillende grootte en vorm, zodat ze er op hun mooist uitzien. Snij de bleekselderie in ragfijne plakjes (bewaar het blad voor later). Ontpit de olijven, hak grof. Doe alles in een grote schaal.

Dressing : roer in een kommetje de olie met de overgebleven 2 lepels azijn door elkaar, voeg worcestersaus en tabasco toe, giet over het tomatenmengsel. Bestrooi met nog meer zout en peper en wat mieriksraspsel (let op : pure geraspte mierikswortel is scherper dan mierikswortelsaus). Schep door elkaar. Zet opzij zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.

Giet, als de rijst gaar is, het water af (misschien is er geen water meer als u goed hebt gemeten), breng op smaak met zout en peper. Knijp de citroen uit boven de pan. De rijst is gezwollen en kleverig, min of meer als zwarterijstpudding, maar zal wat luchtiger worden als u er wat citroensap doorheen hebt geroerd.

Schep de rijst op een bord, met daarop de uien, gevolgd door de tomaten. Bestrooi met selderieblaadjes. Geef er een eenvoudige salade van rucola of waterkers bij.

(Uit: ‘Een nieuwe manier van koken’, Fontaine Uitgevers, 29,95 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content