13 X heilzame thee uit de tuin
Ben je niet zeker dat je de juiste plant te pakken hebt? Ga ten rade bij een kenner in plaats van te experimenteren. Sommige planten zijn giftig.
Muntthee is ongetwijfeld een van de meest populaire theesoorten in dit rijtje. Het is dan ook heerlijk zowel in de winter als de zomer. Er zijn verschillende soorten munt, zoals appelmunt en chocolademunt, die elk hun eigen unieke smaak hebben. De geur van munt helpt tegen misselijkheid en hoofdpijn. Menthol werkt rustgevend voor de maag en het bevordert de spijsvertering. Bovendien werkt munt antibacterieel, waardoor je er een frissere adem van krijgt. De werkzame stoffen in munt zijn: Calcium, koper, vezels, foliumzuur, ijzer, magnesium, mangaan, niacine, fosfor, kalium, riboflavine, zink, vitamine A en C.
Het lekker ruikende kruid rozemarijn stimuleert onze hersenen. Als je moet studeren of een taak op het werk krijgt die veel concentratie vereist, kan een kopje rozemarijnthee wonderen doen. Ook helpt het tegen hoofdpijn.
Wie zin heeft in een lekkere, frisse thee, kan kiezen voor citroenmelisse. De blaadjes van dit plantje lijken op munt, maar zijn veel kleiner. Een kopje thee van citroenmelisse werkt ontspannend en is daarom goed om te drinken als je slaapproblemen hebt. Ook is het goed voor de spijsvertering. Vroeger noemde men citroenmelisse ook wel eens ‘levenselixir’. Men geloofde dat je er jonger van werd. Baat het niet, dan schaadt het niet, denken wij dan.
Niet de bessen, maar de bloesems van de vlier zijn heerlijk in een thee of limonade. Pluk de schermen ergens waar ze onbezoedeld hebben kunnen groeien, want je kan de bloesems best niet wassen voor gebruik. Vlierbloesemthee is ideaal bij verkoudheden, droge hoest, hooikoorts, griep en koorts. Je kan de schermen zowel vers als gedroogd gebruiken.
Lavendelthee is geschikt voor de romantici onder ons. Het wordt immers van oudsher een liefdeskruid genoemd omdat je droomt over je toekomstige geliefde na het drinken van lavendelthee. Voorts werkt het rustgevend en is het dus een ideale thee voor mensen die lijden aan insomnia. Ook zou het ontsmettend werken voor de lichtwegen, slijm oplossen en zweet uitdrijven. Sommige mensen gebruiken het ook bij menstruatiepijn.
Dit plantje herken je aan de kleine blauwpaarse bloemetjes en de kruidige geur van de blaadjes. Het groeit in de meeste tuinen en heeft verschillende heilzame werkingen. Zo kan je het verwerken in thee om keelpijn tegen te gaan en ontstekingen aan de urinewegen of nieren te verzachten.
Kamillethee wordt gezet van de mooie bloemetjes van de plant. Deze thee staat bekend om goed te zijn als slaapmutsje omdat je er rustig van wordt. Bovendien is het ook een goede thee voor mensen die maagproblemen hebben. Brandend maagzuur wordt erdoor geblust en de keel gesmeerd. Dus ook voor mensen met keelpijn kan dit plantje heilzaam werken.
Deze prikkende plant woekert overal en wordt voornamelijk beschouwd als vervelend onkruid. Nochtans zijn brandnetels heel gezond. De plant bevat ijzer, kalk, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan en calcium. De brandnetel is een krachtige antioxidant en werkt bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vocht-afdrijvend en antiallergisch. Brandnetels helpen ook bij huidaandoeningen zoals eczeem en heeft een heilzame werking bij allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma. Pluk de topjes van de brandnetel en gebruik ze vers of in gedroogde vorm.
Wie houdt van een frisse, zure smaak, is bij rabarber aan het juiste adres. Niet alleen in jam, maar ook in een dampende kop thee, komt de smaakt van deze plant tot z’n recht. Ook in ijsthee is rabarber lekker verfrissend. Deze plant is vooral goed voor de stoelgang.
Citroenverbena of verveine heeft een heerlijke geur. Ideaal voor een kruidenthee dus. Als je nog geen struikje in de tuin hebt staan, zal je na het ruiken van dit plantje zeker overstag gaan. Voor een thee van citroenverbena kan je de takjes en/of de blaadjes gebruiken. Verveine heeft een kalmerende werking en bevordert de spijsvertering. Gebruik het onder meer bij indigestie, krampen en maagzuur.
Vogelmuur is een eetbare sierplant met kleine bloemetjes. De heilzame werkingen zijn legio: vogelmuur is samentrekkend, windverdrijvend, verzachtend, vochtafdrijvend, slijmoplossend, laxerend, verkoelend en wondhelend. In theevorm wordt het onder meer gebruikt om long-, blaas- en nierproblemen te verzachten. Het kruid bezit vitamine c, magnesium, kalium, de flavonoïde rutine en carboxylzuren.
U denkt nu misschien: ‘bah, dat vervelende kruipende plantje.’ Zevenblad is een van de meest beruchte woekerende onkruiden die zich in een wip over heel je tuin verspreiden. Toch heeft het kruid ook voordelen. Je kan het plantje immers gebruiken in een heilzame thee. Zevenblad bevat heel wat vitamine C en A en is rijk aan kalium, calcium en magnesium. Het zou reuma en jicht verlichten en urine-afdrijvend werken.
Zuring of zurkel kan je herkennen aan de donkergroene bladeren en roodachtige stelen. Je kan het niet alleen in sla verwerken, maar er ook thee van zetten. Als thee is zuring goed voor de lever. Pas wel op als je problemen met je nieren hebt, want het plantje is rijk aan oxaalzuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier