Deze cosmeticamerken testen niet op dieren (en deze wel)

4433453

Jij hebt een hart voor dieren én een voorliefde voor cosmetica? Dan vind je het vast interessant om te weten of jouw vaste merken een diervriendelijke policy hebben. In dit lijstje tref je alvast vijf diervriendelijke en vijf twijfelachtigere merknamen aan.

Jij hebt een hart voor dieren Ć©n een voorliefde voor cosmetica? Dan vind je het vast interessant om te weten of jouw vaste merken een diervriendelijke policy hebben. In dit lijstje tref je alvast vijf diervriendelijke en vijf twijfelachtigere merknamen aan.

ANTI-DIERPROEVEN

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het goede nieuws is dat er steeds meer cosmeticabedrijven dierproeven bannen. Het slechte nieuws is dat het er stilaan zoveel worden, dat hier niet genoeg plaats is om ze allemaal op te sommen. Een erg uitgebreide lijst vind je daarom hier.

De cosmeticaproducten van H&M zijn dan wel goedkoop, dat wil niet zeggen dat er dieren hebben geleden om ze te maken.

u0022Alle cosmeticaproducten van de Hu0026amp;M-groep, inclusief die van u0026amp; Other Stories, zijn vrij van dierproeven. Dit houdt in dat we noch ingrediu0026#xEB;nten tijdens het productieproces, noch het afgewerkte product testen op dieren.

The Body Shop

Hoewel The Body Shop deel is van de zeer twijfelachtige L’OrĆ©al-groep (zie onder), is, stelt het dochterbedrijf strikt anti-dierproeven te zijn.

u0022Bij The Body Shop zijn we altijd categorisch tegen dierproeven geweest. Wij hebben producten nooit getest op dieren. Dat wil zeggen dat je er zeker van kunt zijn dat onze producten nooit voor cosmetische doeleinden zijn getest op dieren.

Rituals

Producten van Rituals zijn dierproefvrij. Dus kan je zonder last van je geweten genieten van een deugddoende verwenavond.

u0022Wij testen onze producten en ingrediu0026#xEB;nten nooit op dieren en wij laten ook geen dierproeven door derden uitvoeren. Wij zijn van mening dat er voldoende werkzame, hoogwaardige en veilige ingrediu0026#xEB;nten beschikbaar zijn, zonder dat hiervoor dierproeven nodig zijn.u0022

Lush

Niet alleen van de producten zelf, maar ook van de filosofie van Lush worden wij behoorlijk vrolijk.

u0022Wij testen onze producten en ingrediu0026#xEB;nten niet op dieren en we doen ook geen zaken met leveranciers die hun producten op dieren testen.u0022

HEMA

De vrolijke jongens en meisjes (wij beelden ons hun kantoor in als een plek vol polkadots, felle bloemenprints en knutseldozen voor tijdens dode momentjes, daar kan je moeilijk somber van worden) van HEMA hebben een hart voor dieren.

u0022HEMA heeft nooit dierproeven op producten toegestaan. Vanaf 2004 mogen in heel Europa geen dierproeven meer op producten plaatsvinden en sinds de invoering van de nieuwe cosmetica verordening (juli 2013) geldt dat men als bedrijf ook geen producten meer mag verkopen die buiten Europa zijn getest (maar ook die producten heeft HEMA nooit verkocht). HEMA staat ook geen grondstoffen toe die op dieren zijn getest.u0022

GEBRUIKEN DIERPROEVEN

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er nog steeds (grote) bedrijven zijn die dierproeven gebruiken om hun cosmetica te testen. Het goede nieuws is dat ze dat vaak alleen in landen als China doen, waar het wettelijk verplicht is.Hier in Europa zijn dierproeven voor cosmetica namelijk verboden. De producten die in jouw kast staan, zijn dus nooit getest op dieren en in dit artikel gaat het enkel om de merken. Een volledige lijst daarvan vind je hier, in dit artikel tref je alvast een selectie van vijf grote namen.

MAC

Het geliefde cosmeticamerk stond jarenlang op de lijst der lievelingen van het PETA, maar sinds het haar producten ook verkoopt in China, is het daar uit de gratie gevallen. Cosmetische producten die in China verkocht worden, moeten namelijk eerst getest worden op dieren. MAC benadrukt wel dat het niet test op dieren indien het niet strikt nodig is.

Bijna alles van L’OrĆ©al (Biotherm, Redken, Maybelline, LancĆ“me, Garnier,ā€¦)

Het bedrijf verklaart: “L’OrĆ©al heeft sinds 1989 geen dieren meer gebruikt om haar afgewerkte producten te testen, tenzij een nationale wetgeving het vereist.” En dus gebruikt L’OrĆ©al wel nog testdieren.

Nivea

Ook Nivea verkoopt tal van haar producten in China. Dat gegeven betekent helaas dat er dieren gebruikt worden om die producten eerst te testen.

Clinique

De EstƩe Lauder Companies, waaronder Clinique valt, voert geen dierproeven uit. Behalve wanneer het wettelijk verplicht is in bepaalde landen waar de firma haar producten wilt verkopen.

Unilever (Dove, Rexona, Axe,ā€¦)

Grote bedrijven, grote afzetmarkten. En dus sprokkelen ook de cosmeticamerken onder moederbedrijf Unilever Chinese klanten. In de officiƫle verklaring van het bedrijf staat wel een interessante voetnoot, die aantoont dat een groot bedrijf haar macht kan proberen te gebruiken voor grotere doeleinden:

u0022We voeren geen experimenten uit op dieren, tenzij het verplicht wordt door de overheid. In dergelijke gevallen proberen we de lokale autoriteiten te overtuigen deze wet te veranderen. Wanneer het testen van ingrediu0026#xEB;nten vereist wordt door de wet of momenteel onvermijdelijk is, streven we ernaar het aantal gebruikte dieren te minimaliseren.u0022

Je zou kunnen stellen dat de bedrijven wel willen, maar niet volledig kunnen afstappen van dierproeven doordat sommige landen de tests wettelijk verplicht hebben. Dierenactivisten roepen die bedrijven echter op om hun verkoop in dergelijke landen te staken.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content