Zuid-Afrika: leeuwenwelpjes in opvangcentra worden later gebruikt voor de jacht
Vrijwilligers denken nuttig werk in Zuid-Afrika te doen door jonge leeuwenweesjes in ‘lion farms’ te helpen groot brengen. In werkelijkheid worden de dieren gefokt om later te dienen als prooi voor jagers.
Buitenlandse vrijwilligers betalen flinke bedragen om te helpen bij het groot brengen van jonge leeuwenweesjes zodat ze weer teruggebracht kunnen worden in de natuur. Toeristen mogen met de welpjes wandelen en ze aaien.
Noch de toeristen noch de vrijwilligers weten dat de leeuwen massaal in gevangenschap gefokt worden en na hun vrijlating gebruikt worden voor de jacht. Dat schrijft Times Live South Africa. De meestal uit het buitenland afkomstige jagers betalen zo’n 1550 euro om een leeuw neer te schieten. Ze mogen het hoofd, de huid en de beenderen als trofee mee naar huis nemen. De overige resten van de dode leeuw wordt naar Azië geëxporteerd waar het wordt gebruikt in de traditionele geneeskunst.
De Britse milieuactiviste Pippa Hankison maakte onlangs de documentaire Blood Lions over de ‘lion farms’ en zegt erover: “Vrijwilligers arriveren op Tambo Airport in Johannesburg en worden naar de ‘lion farms’ gebracht. Sommige vrijwilligers werden wantrouwig toen ze zagen hoeveel welpenweesjes er waren en dat er dertig jonge leeuwtjes samen in één hok zaten. Toen ze er vragen over stelden lokte dat agressieve reacties uit.”
Hankinson en haar medewerkers onderzochten voor de film de ‘lion farms’ gedurende meer dan een jaar en ontdekte dat de welpjes een paar dagen na hun geboorte weggehaald worden bij hun moeders. De moeders worden meteen in de volgende reproductiecyclus gedwongen om zoveel mogelijk jonge welpjes te produceren.
Toeristen betalen zo’n 40 euro om een half uurtje met de welpjes te mogen wandelen en vrijwilligers tellen bedragen tot 3.000 euro voor – wat zij denken – nuttig werk. Zodra de welpjes volwassen zijn worden ze uitgezet, vaak in omheinde gebieden zodat het makkelijker is voor jagers om ze dood te schieten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dat het een goed lopende business is blijkt uit het feit dat er in 1990 minder dan duizend grote roofdieren in gevangenschap leefden. Nu zijn dat er tussen de 6000 en 8000.
Ook het illegaal doden van neushoorns is een groot probleem in Zuid-Afrika. Dat zegt minister van milieu Eda Molewa. De regering voert een moeizame strijd tegen 12 stropersgroepen die actief zijn in het Kruger Park. Dit jaar zijn er al 749 neushoorns gedood in Zuid-Afrika, waarvan 544 in het Kruger Park. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 716. Ook het aantal arrestaties neemt toe. Dit jaar zijn er al 138 stropers gearresteerd, vorig jaar waren dat er 81. (MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier