Wordt Calcutta blauw geverfd?
Alle overheidsgebouwen, viaducten, afrasteringen langs de weg en taxi’s krijgen een lichtblauwe kleur en aan eigenaars van particuliere gebouwen wordt gevraagd ze in dezelfde kleur te verven.
Volgens minister van Stedellijke Ontwikkeling Firhad Hakim zal de nieuwe kleur die past bij het motto van de regering ‘The Sky is the Limit’ de 14 miljoen inwoners tellende stad een heel nieuw elan geven.
Niet iedereen deelt die mening. Volgens een commentaar in de Calcutta Telegraph houdt de regering zich met niet-essentiële zaken bezig en biedt een nieuw kleurtje geen oplossing voor problemen als de chaotische gezondheidszorg, luchtvervuiling, ouderwetse riolering, slechte wegen, een vervallen vliegveld en levensgevaarlijke bussen.
Meer gekleurde steden
Calcutta is overigens niet de eerste stad die een eigen kleur krijgt. Jaipur, ook in India, werd in 1853 volledig roze geverfd ter ere van een bezoek van de Prins van Wales.
Jodhpur in de Indiase deelstaat Rajastan wordt wel ‘de blauwe stad’ genoemd omdat de muren van veel huizen blauw geschilderd zijn. Dat had er van oorsprong mee te maken dat blauw de kleur was van de Brahmin kaste, de hoogste kaste in India. Later verfden ook andere inwoners hun huizen blauw.
Ook Chefchaouen in Marokko staat bekend om de kleur blauw. Het stadje dankt die kleur aan de vroegere Joodse inwoners die hun huizen, waarschijnlijk om spirituele redenen, blauw schilderden.
Het Spaanse stadje Juzcar werd in 2011 om een hele andere reden blauw geverfd. Dat had te maken met de wereldpremière van de film The Smurfs. De filmmaatschappij had de bewoners aangeboden de huizen kosteloos hun oorspronkelijke kleur terug te geven, maar blijkbaar beviel de nieuwe kleur zo goed dat ze besloten het stadje blauw te laten. (MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier