Bourgondisch skiën in Tirol: ‘Hier is de natuur heer en meester’

Crystal Cube, intiem dineren op 2600 meter hoogte. © /

Bij het ochtendgloren het eerste spoor trekken door boterzachte sneeuw om de dag af te sluiten met een al even malse authentieke Tiroolse ham: skiën in Serfaus-Fiss -Ladis staat synoniem met tijd nemen om te genieten van het beste wat de natuur te bieden heeft.

De gemiddelde skiër in Fiss is een levensgenieter. Hij weet zowel een avontuurlijke, niet-geprepareerde piste als een goed glas wijn bij het haardvuur te appreciëren. Het mondaine en kindvriendelijke gebied Serfaus-Fiss-Ladis in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, op een uur rijden van Innsbruck, is dan ook gericht op de bezoeker die comfort, luxe en gastronomie op prijs stelt.

Moderne liften zonder wachttijden nemen je mee tot op 2820 meter hoogte waar meer dan 200 pistekilometers langs metersbrede afdalingen naar beneden slingeren en waar de weidse zonneplateau’s heerlijk uitnodigen om de poedersneeuw naast de pistes in te duiken. Skihutten zijn voorzien op grote aantallen bezoekers zonder in te boeten aan kwaliteit, maar vooral achter de pistes schuilen culinaire schatten die een langer bezoek rechtvaardigen.

Fiss
Fiss© /

Hippe partybestemmingen zijn de gezellige dorpjes, Serfaus, Fiss en Ladis hoegenaamd niet. Hier geen stripbars en snelle haprestaurants, maar exquise vijfgangenmaaltijden in luxueuze sterrenhotels. Na een net iets te lang uitgelopen après-ski hoeft u bovendien geen hachelijke toeren uit te halen met laarzen, latten en stokken want die kunt u meteen na de laatste afdaling makkelijk kwijt in de skidepots aan de dalstations, inclusief spiegel en föhn.

De typische ronde après-skibars zijn weliswaar aanwezig op en naast de pistes, maar op één hand te tellen, en ze leiden bijlange niet tot helse ‘Anton aus Tirol’-toestanden die we kennen uit onze jeugd. Ziet u laat op de avond in de rustige straten van de bergdorpen toch nog een eenzame skiër met iets te veel schnaps achter de kiezen en een afhaalpizza onder de arm voorbij strompelen? Dan is dat eerder de uitzondering dan de regel.

Het beste op het bord

‘Wij zijn Sölden of Ischl niet, en dat willen we ook niet zijn’, zegt Hubert Pregenzer van het familiehotel Tirol in het centrum van Fiss, op enkele honderden meter van de belangrijkste bergliften. ‘Bij ons komen de gasten voor de rust, de wellness en de culinaire belevenis.’

Hotel Tirol in Fiss
Hotel Tirol in Fiss

Vooral van dat laatste is Pregenzer vervuld met passie. De gerechten in Hotel Tirol zijn een mix van authentiek Tiroolse en Italiaans-mediterraanse elementen, maar met een hedendaagse twist. De producten die in het hotel geserveerd worden zijn zo veel mogelijk biologisch en lokaal, met een voorkeur voor kleinschaligheid. ‘Alleen het beste komt hier op tafel. Ik heb het gehad met al die ultrabewerkte voeding en de massaproductie van vandaag. We moeten terug naar de basis’, legt Pregenzer uit. ‘Ook hier in Oostenrijk hebben we de laatste tijd nogal wat voedselschandalen over ons heen gekregen. Ik wil mijn gasten daarom enkel nog serveren wat ik ook zelf wil eten, pure en gezonde voeding.’

‘Ook hier in Oostenrijk hebben we de laatste tijd nogal wat voedselschandalen over ons heen gekregen. Ik wil mijn gasten daarom enkel nog serveren wat ik ook zelf wil eten, pure en gezonde voeding.’

Hubert Pregenzer, Hotel Tirol

Met zijn chef-kok bespreekt Pregenzer elke ochtend wat er die dag op het menu komt. ‘We gaan daarbij zeer minutieus tewerk en steunen boeren die respect hebben voor de biodiversiteit. De biologische natuurmelkkazen zijn afkomstig van een kleine kaasmakerij in Lechtal. Met onze wijnkaart laten we onze gasten graag maken met het grote aanbod Oostenrijkse wijnen. De verschillende broden die we op het ontbijtbuffet aanbieden, zijn gebakken volgens een traditioneel familierecept. Ook de confituren zijn vervaardigd van lokale bergvruchten en de honing is een product van de bijenkasten op het dak van ons hotel. En wanneer het jachtseizoen niets meer oplevert, serveren we ook geen wild meer. Op is op. Dat is voor mij de essentie, want hier is de natuur heer en meester. Het wordt tijd dat de mens opnieuw wat meer naar haar gaat luisteren. Om dat te illustreren, nodigen we de gasten elke week uit om een kijkje te nemen in onze keuken en te zien hoe de maaltijden tot stand komen.’

De filosofie van Pregenzer is gestoeld op de geest van het moment: respect voor duurzaamheid. ‘We moeten in de hotelbusiness mee evolueren met de tijd om relevant te blijven’, vindt Pregenzer. ‘Dat hadden we ook in gedachten toen we onlangs het hotel onder handen namen voor een nog meer eigentijdse look.’

Het in 1951 familieboerderij is inderdaad, behalve een kleine ingesloten gelagkamer, amper nog te herkennen. De vernieuwde kamers kregen een persoonlijke touch dankzij wandtekeningen van Monika Maslowska, een kunstenares uit Innsbruck, die het bergthema overal liet terugkomen. De spectaculaire wellnessruimte op de bovenste verdieping is letterlijk het hoogtepunt van het hotel waar de rooftop infinity pool een adembenemend uitzicht biedt over de omringende besneeuwde bergtoppen en de verbondenheid met de meesterlijke natuur, die Hotel Tirol samen met het familiegevoel zo hoog in het vaandel draagt, met alle zintuigen voelbaar wordt.

Paradijs voor gezinnen

Een gelijkaardig verhaal in het Schlosshotel Fiss, een riant vijfsterrenhotel pal op de piste. Elke ruimte ademt elegantie en rust uit. Al meer dan 25 jaar proberen Bernadette en Simone Domenig er met een combinatie van luxe en traditie zowel avonturiers als levensgenieters even de tijd te doen vergeten. Hier kunt u als het ware met de ski’s aan de voeten aan tafel schuiven voor een rijkelijk buffet of een exclusieve gin.

Schlosshotel Fiss, klassevol dineren.
Schlosshotel Fiss, klassevol dineren.
‘Genieten en kwaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’

Christoph Geschwendtner, Schlosshotel

Chef-kok Christoph Geschwendtner, die ervaring opdeed bij Heston Blumenthal in the Fat Duck in het Verenigd Koninkrijk, en zijn 30-koppige team selecteren elke dag voor de 450 gasten uitsluitend verse en hoogwaardige producten volgens hetzelfde slow food-principe als in Hotel Tirol, een filosofie die in het Schlosshotel nog naar een hoger niveau wordt getild. Een ware overrompeling is het voor de nieuwkomer, want die wordt niet alleen getrakteerd op een dagelijks seizoensgebonden à la carte menu, maar ook een voorgerechten-, dessert-, kaas- en saladebuffet. Dé eyecatcher in het midden van het restaurant is evenwel het glazen wijnkabinet met meer dan 500 hoofdzakelijk Oostenrijkse topwijnen die zelfs kennersogen doen stralen.

De filosofie is traag, de smaakervaring explosief. Geschwendtner herinterpreteert de Tiroolse klassiekers op een verfijnde manier, waarbij het eten voor zich spreekt. Hier geen frullen of met eetbare bloemen opgesmukte borden. De focus ligt zoveel mogelijk op pure en lokale producten. ‘Alle leveranciers bevinden zich als het ware om de hoek’, zegt Geschwendtner. ‘De melk- en eierboeren liggen op amper enkele kilometers van het hotel, onze oliën en azijn komen van een ambachtelijk eenmansbedrijf uit Wenen en voor het schapenvlees en afgeleide producten doen we een beroep op een boer in de regio. Daarbij is kwaliteit onze hoogste prioriteit. Alles wordt bovendien à la minute bereid in de keuken. We hoeven dus niks opnieuw op te warmen. Genieten en kwaliteit zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘

Gastronomisch genieten is een van de sterkhouders van het Fisserse skigebied. En daarvoor hoeft de gast heus niet met de voetjes op de grond te blijven.

En dat geldt ook voor de allerkleinste gasten, die in het Schlosshotel extra verwend worden. De gastronomici-in-wording kunnen aanschuiven aan een kinderbuffet dat meer dan hun dromen waarmaakt, van spaghetti met gehaktballen tot huisgemaakte warme wafels. Daarnaast hebben ze hun eigen bioscoopzaal en kids club ter beschikking of halen ze hun hart op in een spectaculair waterpark met afzonderlijke wellnessruimte en kinderyoga. Als Fiss bekend staat als een van Europa’s kindvriendelijkste regio’s, dan is Schlosshotel Fiss ongetwijfeld het meest kindvriendelijke hotel.

Dineren met de sterren

Gastronomisch genieten is een van de sterkhouders van het Fisserse skigebied. En daarvoor hoeft de gast heus niet met de voetjes op de grond te blijven. Wie een keuken in hogere sferen zoekt, heeft keuzemogelijkheden zat. Vroege vogels stappen nog voor de liften opengaan, met of zonder ski’s, in de pistenbully Masner Express naar de Hexenseehütte voor een stevig alpine ontbijt terwijl de ochtendzon haar eerste stralen over de bergtoppen laat neervleien. Mooier kan je je skidag niet beginnen.

Dineren bij zonsondergang in restaurant Monte Mare
Dineren bij zonsondergang in restaurant Monte Mare

Op 2100 meter hoogte kunt u aan de noordkant van het skigebied, met de frisse dennengeur nog in de neus, opnieuw inschepen voor een culinaire safari in het ‘verwenrestaurant’ Zirbenhütte op de rode Zirbenabfahrt, dat ook bereikbaar is via twee gondels. Schapenvellen en knetterende vuurtjes verwelkomen de gasten in de royale gelagkamer van deze oertraditionele hut. Het ‘Genuss 2100’-verrassingemenu laat u gedurende een drietal uur kennismaken met een vier of zes gangenlunch.

U dineert liever letterlijk met de sterren? Op de 2600 meter hoge Zwölferkopf helt een glazen dobbelsteen bijzonder vervaarlijk over de bergflank. De Crystal Cube, die plaats biedt aan slechts 8 personen, is aan de buitenkant volledige bedekt met spiegels en staat geen nieuwsgierige blikken toe. Aan de binnenkant daarentegen laat de volledige beglazing het fantastische aanschijn zich 360 graden uitstrekken over het winterse bergpanorama terwijl u geniet van een champagneontbijt, high tea of luxueuze lunch met oesters en ander verfijnd fingerfood.

De Masner Express begeleidt skiërs en niet-skiërs op het einde van de dag naar het moderne, bijna volledig beglazen restaurant Monte Mare nabij de 2800 meter hoge Masnerkopf. Het aperitief wordt geserveerd bij het avondgloren dat de bergen langzaam in een rode gloed omhult. De bergtoppen ontmoeten vervolgens de zee op het bord met zowel Tiroolse specialiteiten als oesters en andere zeespecialiteiten terwijl het natuurspektakel zich verder ontrafelt. Oftewel, après-ski in zijn allermooiste en meest romantische vorm. Zoals we al zeiden: dit is genieten van de natuur met alle zintuigen.

Reistips

* Het eerste spoor: elke woensdag kunt u om 7.30 uur met een beperkt aantal deelnemers en onder begeleiding als eerste met de lift naar boven om de eerste sporen te trekken op de versbereide skipistes bij een opkomende zon; inclusief ontbijt in de Zirbenhütte, prijs 73 euro.

* Hebt u er altijd al van gedroomd om eens met een pistesneeuwruimer te rijden? Elke dag kunt u in Fiss en Serfaus het werk van een sneeuwcat van dichtbij meemaken. Elke donderdag wordt dan weer een rondleiding gegeven achter de schermen van de bergliften.

Praktische info

Vluchten tussen Antwerpen en Innsbruck tot 16 april, elke maandag en vrijdag, vanaf 48,99 euro.

Hotel Tirol: www.hotel-tirol.net

Schlosshotel Fiss: www.schlosshotel-fiss.com

www.serfaus-fiss-ladis.at

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content