Vier Belgische luxehotels uitgetest: wat mag je verwachten voor pakweg 300 euro?

1898 The Post - Gent
Ilse Ceulemans
Ilse Ceulemans Eindredactrice Knack Weekend en auteur van 'Het Ministerie van Werkplezier' en 'De tijdontkenner'

Een chocolaatje op je hoofdkussen, iemand die de gordijnen komt dichtdoen, een uniek uitzicht vanuit je bad. Wat is nu echt de meerwaarde van een hotelkamer waarvoor je honderden euro’s neertelt? Onze redactie bracht de nacht door in vier luxehotels in België.

August (Antwerpen)

Wat is het verhaal? Toen Mouche Van Hool hoorde dat het voormalige augustinessenklooster in het Antwerpse Groen Kwartier verkocht werd, besloot de uitbaatster van Hotel Julien deze kans te grijpen. In april 2019 opende August: een indrukwekkend hotel met 44 kamers en suites, ontworpen door de Belgische architect Vincent Van Duysen. ‘Hij wist een perfecte balans te vinden tussen respect voor het verleden en een nieuwe bestemming waar een internationaal publiek zich thuis voelt’, vertelt manager Eline Janssens. De geschiedenis is hier voelbaar: van de strakke vergaderzalen die vernoemd werden naar de laatste zusters tot de kapel, waar het altaar plaatsmaakte voor een hippe bar.

August - Antwerpen
August – Antwerpen

Wat krijg je voor 300 euro? Wij overnachtten in de Experience Plus Room (vanaf 299 euro, inclusief ontbijt voor twee personen), een ruime kamer onder het volledig gerenoveerde houten dak. In de zithoek kijk je uit op het voormalige militaire domein rondom de site en kun je een vers kopje koffie of thee zetten. In de badkamer vind je een ligbad en inloopdouche, beide met producten van het Engelse beautylabel Bamford. Vanop je bed met Egyptisch linnen gebruik je de tablet van het hotel om eventuele vragen of wensen door te geven, of een sessie te boeken in de privéspa met o.a. een hamam, sauna en verwarmd buitenzwembad (vanaf 70 euro voor twee personen).

August - Antwerpen
August – Antwerpen

Honger of dorst? Chef Nick Bril, die we kennen van zijn werk in de keuken van Sergio Hermans The Jane, zorgt in August voor een seizoensgebonden menu à la carte, met lokale producten van onder meer de nabijgelegen dakserres van PAKT. Het ontbijt is verzorgd, met een uitgebreid zoet en zout buffet, en de optie tot het bestellen van aparte ontbijtgerechten.

Iets dat je zou veranderen? Het hotel verhuurt fietsen voor tien euro per dag. Ideaal om Antwerpen mee te verkennen, maar een dienst die wat ons betreft bij de kamerprijs inbegrepen mag zijn.

Vier Belgische luxehotels uitgetest: wat mag je verwachten voor pakweg 300 euro?

Upgrade boeken? Met de August Experience drink je bij aankomst een coupe champagne, krijg je een massage van 55 minuten en twee uur toegang tot de spa – flesje crémant incluis. Nadien serveert het restaurant je een viergangendiner en kruip je heerlijk onder de wol in de Experience Plus Room (699 euro) of suite (899 euro). Na het ontbijt hoef je je niet te haasten, dankzij de late check-out tot drie uur.

Waar voor je geld? De Filipijn die we spraken in de lift was speciaal voor August naar Antwerpen afgezakt. We geven de man geen ongelijk.

august-antwerp.com

1898 The Post (Gent)

Wat is het verhaal? Geert en Greetje De Paepe besloten het voormalige postgebouw in hartje Gent om te turnen tot een hotel en vonden in Zannier Hotels een perfecte partner. The Post, ingericht door interieurarchitecte Geraldine Dohogne, opende in 2017 de deuren. Het hotel telt slechts 38 kamers en suites, maar met 14 verschillende kamertypes heeft elke ruimte een eigen karakter. Alles ademt retro grandeur en de verwijzingen naar de vorige bestemming van het gebouw zijn zowel terug te vinden in de namen van de kamers als in tal van voorwerpen, zoals oude brievenhouders of poststempels. Ondanks de ligging, op het drukste punt van de Gentse binnenstad, wordt het straatgewoel vakkundig buitengehouden.

Vier Belgische luxehotels uitgetest: wat mag je verwachten voor pakweg 300 euro?

Wat krijg je voor 300 euro? Wij verbleven in The Letter Room (afhankelijk van het seizoen variërend van 260 euro tot 450 euro inclusief ontbijt): een mezzaninekamer met hoge ramen en een postkaartzicht op de Korenmarkt en de Sint-Niklaaskerk. Slaapgedeelte en toilet zijn beneden, om te douchen en je toilet te maken (met de producten van Le Labo) neem je de trap naar boven. Decoratie waar het verleden doorheen waait, zoals een oude pennendoos of een handvol vergeelde boeken, zorgt dat dit niet voelt als een gladde hotelkamer, maar als een ruimte die inspireert. Op ons bureau troffen we zowaar een pakketje brieven uit 1862! De minibar biedt, om het zacht te zeggen, meer dan ’the usual’: wie wil kan aan de slag met de cocktailshaker, citrusvruchten en dranken die er in het gelid staan, waaronder de Gentse Save The Queen-gin.

Honger of dorst? Een restaurant heeft The Post niet en daar is een reden voor: ‘We willen ons concentreren op waar we het beste in zijn’, zo klinkt het. Dat beste is: cocktails shaken. Hun bar The Cobbler heeft namen als David Lebeer in huis, vorig jaar verkozen tot beste Belgische barman. ’s Avonds hangt in de bar, ook toegankelijk voor niet-hotelgasten, een levendige ambiance. ’s Morgens verandert deze plek in een rustige ontbijtruimte, waar je omelet à la minute wordt klaargemaakt en het uitgelezen buffet er zelfs voor wie te lang heeft geslapen merkwaardig ongeschonden uitziet.

Iets dat je zou veranderen? De douche was mooi en comfortabel, maar voor deze prijs gaan we ook weleens graag in bad.

1898 The Post - Gent
1898 The Post – Gent

Upgrade boeken? In de octogonale torensuite (450 tot 800 euro, incl. ontbijt) slaap je in een knus bed on top of the world, neem je een douche met een panoramisch zicht over Gent en word je onder meer verwend met een turndown service: bij terugkomst na een avondje stappen heeft een onzichtbare hand de gordijnen dichtgedaan.

Waar voor je geld? Sfeer en service zijn top notch. En dat mag wat kosten. Wie op zoek is naar royaal veel ruimte naast het bed, krijgt elders letterlijk ‘meer’ voor 300 euro. Hier kom je dan ook niet voor de weidsheid, maar voor de stijlvolle intimiteit. Om op het gezang van Frank Sinatra met een whisky in de hand naar de drie torens te staren, of aan een houten bureau de nieuwe Vlaamse roman neer te pennen, bijvoorbeeld.

Dit hotel heropent de deuren op 9 juli.1898thepost.com

La Butte aux Bois (Lanaken)

Wat is het verhaal? In 1924 bouwde ridder Lagasse de Locht een landhuis dat in 1974 werd gekocht door de familie Bullens, die er in 1986 een restaurant startte. Vandaag telt het hotel 59 kamers en staat het ook bekend om de onberispelijke spa, waar dermatologe Yolande Bullens de bezielster van is. Wat opvalt: de ‘groene’ toets die overal is doorgevoerd, van de architectuur tot de natuurlijke waters met limoen of komkommer die je overal aantreft.

Wat krijg je voor 300 euro? Wij verbleven in een La Forêt Ambiance-kamer, die 335 euro kost (inclusief ontbijt). De kamer is recent gerenoveerd en ademt een minimalistische sfeer. In de badkamer is er een ingenieus raam, zodat je ook vanuit het ligbad kunt genieten van het uitzicht op de natuur. In de kast vind je een Nespresso-apparaat en in de badkamer staan producten uit het La Forêt-gamma van Dr. Bullens. Twee grasgroene granny smiths maken het plaatje compleet. In de prijs is een bezoek aan de spa inbegrepen. Wij keken naar de zonsondergang vanuit het bubbelbad en vergaapten ons aan de enorme lichtgevende klaprozen.

La Butte aux Bois - Lanaken
La Butte aux Bois – Lanaken

Honger of dorst? Hotel La Butte aux Bois heeft twee restaurants: La Source, dat twee Michelinsterren heeft, en Le Bistrot. Wij proefden in Le Bistrot van hert met cantharellen en patrijs met witloof, voorafgegaan door Gillardeau-oesters (per stuk verkrijgbaar). Mochten we liever vegetarisch eten, dan kon dat ook. Wie we niet snel zullen vergeten, is de sommelier: zijn warme stemtimbre overklaste de subtiele smaak van de wijnen die hij aanraadde. ’s Ochtends is er een ontbijtbuffet dat onder de noemer ‘extreem luxueuze overvloed’ valt. Je kunt ook à la carte een verwennerij bestellen, zoals een omelet met zalm of wentelteefjes.

Iets dat je zou veranderen? Er was iets vreemds aan de hand met de becijfering van de verdiepingen. We wandelden op het gelijkvloers binnen, maar in de lift bleek dat we op 0 moesten duwen om naar onze kamer te gaan, die toch een verdieping lager lag. Een verwarrende kwestie waar we tijdens het diner over filosofeerden. Het duurde anderhalve dag eer we in de lift spontaan op de juiste knop drukten. Toen moesten we naar huis.

Upgrade boeken? Voor 699 euro per persoon boek je het ‘hemels verwennen arrangement’ voor twee nachten in een La Forêt-kamer. Je eet een viergangendiner in Le Bistrot en een vijfgangendiner in La Source op de laatste avond, je krijgt een volledige lichaamsmassage, een gelaatsverzorging van Shiseido en een PediSpa-voetbehandeling en eet een tweegangenlunch met amuse en een glas wijn in de La Forêt Lounge.

Waar voor je geld? Dit is een plek waar al aan noden gedacht wordt nog voor je ze zelf kunt bedenken. Een voorbeeld: na het zwemmen merkten we in de kleedkamer een box op met waterdichte zakjes om je natte zwempak in op te bergen. Kers op de taart van de fijnzinnige aanpak van dit hotel: de personeelsleden lijken gescreend op hun welgemeende vriendelijkheid.

labutteauxbois.be

Pillows Grand Hotel Place Rouppe (Brussel)

Wat is het verhaal? Na het succes van Pillows Hotels in Nederland opende de groep eind 2017 een eerste Pillows Hotel in België, op het Rouppeplein in Brussel. Het hotel, met 43 kamers, huist in een mooi gerenoveerd, neoklassiek gebouw. ‘We willen onze gasten een thuisgevoel geven in een luxueuze setting’, zegt gastheer Dimitri Dubus. En dat klopt. Hier check je niet in aan een koele inkombalie, maar word je meteen naar een sfeervolle living met open haard geleid, waar de gastheer je een eerste drankje aanbiedt terwijl hij wil weten wat je naar Brussel brengt.

Pillows Grand Hotel Place Rouppe - Brussel
Pillows Grand Hotel Place Rouppe – Brussel

Wat krijg je voor 300 euro? Een overnachting voor twee personen, tijdens het weekend, in een Grand Luxury-kamer kan vanaf 230 euro, inclusief ontbijt. De kamer is eerder klein, maar sfeervol ingericht. Naast een comfortabel kingsize bed, vind je er alledaagse luxe zoals een koffieapparaat, sfeervolle leeslampjes, een zithoek en een stadsgids over Brussel. De badkamer met douche is klein, maar dat het toilet zich niet in deze ruimte bevindt, is een pluspunt. Museumtickets nodig? Reservatie voor een restaurant (Comme chez Soi is naast de deur)? Het sympathieke personeel helpt je verder. In de kelder is een kleine maar goed uitgeruste fitness voorzien.

Honger of dorst? Het hotel heeft zijn eigen restaurant en wijnbar en op de menukaart staan voornamelijk lokale specialiteiten zoals gemarineerde zalm met rode biet en gerookte kaas, op verfijnde wijze bereid door Trung Hoang-Dat. De West-Vlaamse chef verdiende zijn strepen onder meer bij driesterrenzaak The Dorchester in Londen, onder leiding van de Franse topchef Alain Ducasse. Ontbijten doe je eveneens in het restaurant met zicht op het Rouppeplein. Je wordt bediend aan tafel met vers fruit, ontbijtkoeken en eiergerechten, charcuterie kies je zelf aan de toog.

Pillows Grand Hotel Place Rouppe - Brussel
Pillows Grand Hotel Place Rouppe – Brussel

Iets dat je zou veranderen? Het ontbijt verliep chaotisch, en een originele selectie internationale magazines en kranten zou niet misstaan in de gemeenschappelijke lobby, aan de open haard.

Upgrade boeken? Pillows heeft verschillende aanbiedingen, zoals een winterweekend of kerstverblijf. Vanaf 260 euro kun je het culinaire pakket boeken: een overnachting in een Grand Luxury-kamer, een viergangenlunch of -diner voor twee, ontbijt en een late check-out.

Waar voor je geld? Ja, de service alleen is vijf sterren waard. Wanneer je ’s avonds na een etentje op je kamer komt, zijn de gordijnen gesloten, is het licht gedempt en speelt er zachte muziek.

pillowshotels.com/brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content