15 minder bekende plaatsen in Frankrijk

15 minder bekende plaatsen in Frankrijk
© iStockphoto

Frankrijk telt al 41 Unesco werelderfgoedsites en nog eens 37 die op de wachtlijst staan. The Local selecteerde de vijftien mooiste plekjes van de lijst. Bezoek ze daarom voordat ze door het grote publiek ontdekt worden.

1. Mercantour National Park © iStockphoto

Dit nationale park ligt in de Alpen in het zuidoosten van Frankrijk en is een schitterend gebied voor natuurliefhebbers. Zeldzame dieren, planten, prehistorische petroglyfen, eindeloos wandelen en onderweg even stoppen in een van de charmante dorpjes.

Mercantour National Park © iStockphoto

2. Metz © iStockphoto

De geschiedenis van Metz, de hoofdstad van Lotharingen, gaat al meer dan 3000 jaar terug. De Kelten, Romeinen, Merovingen, Franse en Duitse heersers lieten er allemaal hun sporen achter. In de 13e-eeuwse kathedraal zijn schitterende glas-in-loodramen te zien waarvan sommige delen al uit de 13e komen.

Metz © iStockphoto

3. Chaine des Puys in de Auvergne © iStockphoto

Lonely Planet noemde de Auvergne dit jaar als een van de regio's die je zou moeten bezoeken. Dat heeft vooral te maken met de opeenvolging van vulkaankraters, lavakoepels en sinterkegels die zorgen voor een zeer bijzonder landschap.

Chaine des Puys © iStockphoto

4. Vichy © iStockphoto

Vichy, bekend van het met de Duitsers collaborerende Vichy-regime, maar ook van de spa's en beautyproducten met dezelfde naam. Keizer Napoleon III kwam er graag en liet er hotels, parken, boulevards en theaters bouwen. De reputatie van het elegante stadje kreeg een knauw tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ondertussen is de vroegere grandeur weer helemaal terug.

Vichy © Wikicommons

5. Saint-Denis-Basiliek in Parijs © iStockphoto

Deze basiliek ligt in het noorden van Parijs en is een van de eerste voorbeelden van gotische architectuur. In de kerk liggen Franse koningen en andere belangrijke personen begraven. Het licht in de kerk is uitzonderlijk mooi dankzij de grote glas-in-loodramen.

Saint-Denis-Basiliek © iStockphoto

6. Menier-chocoladefabriek in Noisiel bij Parijs © BenH, Wikicommons

Deze voormalige chocoladefabriek, een bijzondere watermolen gebouwd in de 19e en 20e eeuw, wordt tegenwoordig niet meer gebruikt als fabriek. In een deel van het gebouw is het hoofdkantoor van Nestle gevestigd. Het andere deel is ingericht als chocolademuseum waar rondleidingen worden gegeven.

Menier-chocoladefabriek © Myrabella, Wikicommons

7. Chateau Vaux-le-Vicomte in het zuidoosten van Parijs © iStockphoto

Dit paleis wordt veel minder bezocht dan Versailles, toch is het zeker een bezoek waard. Net als Versailles is het een voorbeeld van de Lodewijk XIV-stijl waarbij architectuur en landschap geintegreerd worden. Vooral tegen het avond is het leuk het paleis te bezoeken want dan wordt het park eromheen verlicht met 2000 kaarsen. Het paleis opent de deuren weer in maart, het is gesloten tijdens de wintermaanden.

Chateau Vaux-le-Vicomte © iStockphoto

8. Sarlat in de Dordogne © iStockphoto

In het historische centrum van Sarlat ervaar je hoe Frankrijk er in de 14e eeuw uitzag. Het is niet voor niets een geliefde plaats voor regisseurs die er heentrekken om historische films te maken. Chocolat met Johnny Depp en Juliette Binoche werd bijvoorbeeld in Sarlat opgenomen.

Sarlat © iStockphoto

9. Carnac in Bretagne © iStockphoto

Het Verenigd Koninkrijk heeft Stonehenge en Frankrijk heeft Carnac, al is die site minder bekend bij het grote publiek. En toch staat in Carnac met meer dan 3000 stenen de grootste collectie megalitische monumenten in de wereld. Het is niet duidelijk wat de betekenis van de stenen precies is. Je kan er deelnemen aan rondleidingen onder leiding van een gids.

Carnac © iStockphoto

10. De vuurtoren in Cordouan in de Gironde © iStockphoto

De wateren in dit deel van Frankrijk hebben altijd een slechte reputatie gehad. Menig schip overleefde de gevaarlijke zee niet. Daarom werd hier al in 1360 een vuurtoren gebouwd. Die eerste toren heeft de tijd niet overleefde, maar de huidige vuurtoren staat er ook al heel wat jaren en werd vermoedelijk neergezet tussen 1584 en1611. Het is daarmee de oudste vuurtoren in Frankrijk. Het is niet eenvoudig om de toren te bezichtigen: soms moet je door water waden dat tot aan je dijen komt en vervolgens 300 treden beklimmen.

De vuurtoren in Cordouan © iStockphoto

11. Montagne Sainte-Victoire © iStockphoto

Montagne Sainte-Victoire is een kalksteenmassief in het zuiden van Frankrijk in de buurt van Aix-en-Provence. De ongeveer duizend meter hoge berg is 18 kilometer lang en was een inspiratiebron voor veel beroemde schilders zoals Paul Cézanne, Pablo Picasso en André Masson. Je kan er wandelen, paragliden, klimmen, fietsen en religieuze sites zoals de kleine Saint-Ser Hermitage kapel gebouwd in een rots bezoeken.

Montagne Sainte-Victoire © iStockphoto

12. Straat van Bonifacio in Corsica © iStockphoto

Deze smalle zeestraat ligt tussen het Franse eiland Corsica en het Italiaanse eiland Sardinie en is van grote ecologische betekenis om de zeldzame flora en fauna. Het stadje Bonifacio heeft mooie stranden en indrukwekkend kliffen.

Bonifacio © iStockphoto

13. Ligne de Cerdagne © Herbert Ortner, Wikicommons

Dit gele treintje rijdt over een 63 kilometer lang traject hoog door het schitterende landschap van de Pyreneeën. Bij Bolquère-Eyne bereikt het op 1593 meter het hoogstgelegen treinstation in Frankrijk. Het uitzicht onderweg is prachtig.

Ligne de Cerdagne © Jack Ma, Wikicommons

14. Architectuur van Le Corbusier © iStockphoto

De Frans/Zwitserse architect Le Corbusier wordt wel de pionier van de moderne architectuur genoemd. Gebouwen van zijn hand zijn onder andere te zien in Parijs (bv. Le Corbusier Foundation), Marseille en in de Rhone Alps.

15. Zoutmoerassen in Guérande, Loire-Atlantique © iStockphoto

De 'paludiers' die in dit indrukwekkende landschap het zout oogsten gebruiken nog dezelfde technieken als in de negende eeuw. Het ommuurde historische stadje Guérande is een van de bestbewaarde in Frankrijk.

Guérande © iStockphoto