Op vakantie in een modernistisch meesterwerk van architect Juliaan Lampens

© GF

Vanaf eind april kunnen architectuurliefhebbers hun hart ophalen tijdens een kortverblijf in Woning Van Wassenhove van architect Juliaan Lampens in Sint-Martens-Latem. Het museum Dhondt-Dhaenens restaureerde één van de meest radicale woningen in België en zal het, naast een residentieprogramma voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers, openstellen voor kortverblijfsverhuur.

Wie een weekendje wil verblijven in het modernistisch meesterwerk kan van eind april tot begin oktober Woning Van Wassenhove boeken voor een zomers verblijf van 3 dagen en 2 nachten. De woning is de ideale uitvalsbasis om de Leiestreek met de fiets te verkennen en deze zomer een graantje cultuur mee te pikken want vanaf 26 juni stelt MDD samen met het Roger Raveelmuseum en het Museum van Deinze en de Leiestreek zijn deuren open voor een nieuwe editie van de Biënnale van de Schilderkunst. Er zullen twee fietsen ter beschikking staan voor de huurders van Woning Van Wassenhove.

Woning van Wassenhove is een ontwerp van architect Juliaan Lampens en werd gebouwd tussen 1972 en 1974. De opdrachtgever was vrijgezel Albert Van Wassenhove, leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Voor hem bouwde Juliaan Lampens een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen: geen kamertjes dus, maar één open ruimte.

De massiviteit van de beton wordt doorbroken door de warmte van het hout en het steeds wisselend spel van invallend licht. Geometrische basisvormen structureren het interieur: de slaapruimte is een cirkel, de keuken een driehoek, het bureau een vierkant. Meer echter dan louter een spel van vormen en lijnen te zijn, slaagt de woning erin om onze ervaring van wonen te herdefiniëren.

Juliaan Lampens (1926) was voornamelijk actief in Oost-Vlaanderen. Terwijl hij in de eerste jaren van zijn loopbaan eerder traditionele ontwerpen tekende, veranderden zijn idealen resoluut na Expo58 in Brussel. Vanaf dat moment ontwikkelde hij totaal nieuwe architectonische ideeën en kwam hij met het ontwerp van zijn eigen woning resoluut los van de architecturale vormen uit het verleden. Hij concentreerde zich op betonarchitectuur en ontwikkelde een zeer persoonlijke stijl. De nieuwe benadering van Lampens tot het bouwen en wonen sloot aan bij de architectuur van Le Corbusier en Mies van der Rohe, maar er zijn eveneens aanknopingspunten met de Japanse en Scandinavische architectuur.

Ook ontwierp Juliaan Lampens verschillende meubels, waaronder zijn iconische kruk. Woning Van Wassenhove wordt, samen met de kapel van Kerselare (Oudenaarde, 1966) en Woning Vandenhaute – Kiebooms (Zingem, 1967), beschouwd tot zijn absolute meesterwerken. Recent nog publiceerde het vermaarde Japans architectuurmagazine A+U een speciale editie over Juliaan Lampens. Het bewijst de stijgende internationale interesse voor zijn oeuvre. Na het overlijden van Albert Van Wassenhove in 2012 werd het huis gelegateerd aan de Gentse Universiteit, die het op zijn beurt in langdurig bruikleen gaf aan het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle.

Na een respectvolle restauratie in 2015, heeft het museum besloten om er een residentieprogramma voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers uit te bouwen, aangezien de woning een ideale reflectieplek is om in alle rust en isolement een bepaald project te conceptualiseren, uit te schrijven en te onderzoeken. Ook wordt de woning vanaf 2016 in de lente en zomer opengesteld voor kortverblijfsverhuur. Op die manier kan eenieder de woning boeken en de unieke architectuur beleven.

Praktische informatie

Verblijven in Woning Van Wassenhove kan in 2016 van 29 april tot en met 2 oktober.

Je kan boeken voor een verblijf van 3 dagen/2 nachten: van dinsdag tot en met donderdag of van vrijdag tot en met zondag.

Kostprijs: 550 euro

Maximum capaciteit van de woning: 2 personen

Boeken start op 11 april 2016 via museumdd.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content