India bant toeristen uit tijgerreservaten

© Thinkstock

Het Hooggerechtshof heeft na een klacht van een milieuactivist alle commerciële activiteiten in tijgerparken verboden.

Door een recente uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof is het niet langer mogelijk te overnachten in een tijgerreservaat. Toeristen die een van de 39 tijgerreservaten in India willen bezoeken, kunnen enkel nog buiten de reservaten logeren. “Een ramp voor de tijger”, volgens sommige experts en de vele touroperators.

Wereldwijd zijn er naar schatting ongeveer 3.200 tijgers. Meer dan de helft daarvan, een goede 1.700 tijgers, leeft in India. Dat is slechts een fractie van de 100.000 die er waren rond de vorige eeuwwisseling.

Om het tijgerbestand op peil te houden werd in 1972 in India Project Tijger op poten gezet. Oorspronkelijk werden negen reservaten geopend maar omwille van hun ecologische en economische succes breidde hun aantal uit tot 39.

Het aantal bezoekers in die parken liep de laatste jaren hoog op en steeds meer luxe-resorts, hotels, safariorganisaties en souvenirwinkeltjes vonden hun weg naar de parken.

Conflicten

Tot groot ongenoegen van milieuactivisten die voor de tijgers een zo natuurlijk mogelijke leefwereld willen met zo min mogelijk overlast vanwege mens en verkeer.

Het recente verbod van het Hooggerechtshof op alle commerciële activiteiten, ook van toerisme, in de reservaten komt er na een klacht van milieuactivist Ayaj Dube. Die vond het welletjes geweest dat de autoriteiten van de provincies de toerismesector de vrije loop lieten in de wildreservaten.

Eerder dit jaar verplichtte het Hooggerechtshof de acht provincies met reservaten al om buffers rondom de parken in te bouwen om het geluid van de mensenwereld zo goed mogelijk uit de kerngebieden te houden en conflicten tussen mens en tijger te beperken.

Stroperij

Met het recente verbod wordt nu ook de menselijke invloed in de leefwereld van de tijgers beperkt. Een stap te ver volgens de vele touroperators die niet alleen vrezen voor een ernstige economische terugval van de sector maar ook waarschuwen voor de negatieve effecten van toerismevrije reservaten.

“In reservaten die niet bezocht kunnen worden, leven de minste tijgers”, zegt Julian Matthew, de voorzitter van Travel Operator for Tigers. “Stroperij, overbegrazing en algehele verwaarlozing zijn een groter risico voor de tijgerpopulatie dan verantwoord toerisme.” Een mening die ook vele kenners erop nahouden. (The Press Association, LG)

Lees hier meer over Project Tijger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content