In deze dorpjes leven de inwoners op het water

In deze dorpjes leven de inwoners op het water
© iStockphoto

Zeezigeuners in Borneo © Reuters

De Bajau in Borneo worden ook wel zeezigeuners genoemd omdat ze hun hele leven op zee doorbrengen. Er wordt gezegd dat ze enkel aan land komen om overledenen te begraven, maar af en toe zetten ze ook voet aan wal om kruiden, hout of water te halen.

Zeezigeuners © Reuters

Aberdeen bij Hongkong © iStockphoto

Het drijvende dorpje Aberdeen in de haven van Hongkong kent een hele lange geschiedenis. Al in de zevende eeuw vestigden de Tanka zich in deze streek die toen al opkwam als havengebied. Aberdeen wordt nu omringd door een drukke zakenwijk, maar nog altijd wonen er zo'n 6000 mensen in 'junks', traditionele Chinese zeilschepen.

Aberdeen © iStockphoto

Ganvie in Benin © Reuters

Het dorpje Ganvie in Benin werd in de 16e eeuw opgericht door de Tofinu die aan de Dahomey, een stam die handelde in slaven, wilden ontkomen. De Dahomey mochten om religieuze redenen het water niet op waardoor andere volkeren zich daar veilig voelden. Tegenwoordig leven de 20.000 inwoners van Ganvie van de visserij en het toerisme.

Ganvie © Reuters

Dorpjes in het Inle meer in Myanmar © iStockphoto

De dorpjes in het Inle meer in Birma drijven niet echt, maar de huizen staan op hoge palen, de straten tussen de huizen zijn kanalen en de vervoermiddelen kano's. De inwoners leven van de teelt van fruit, bloemen en groente die op drijvende eilandjes groeien.

Inle meer © iStockphoto

Iquitos in Peru © iStockphoto

Middenin de jungle van Peru ligt aan de Amazone de stad Iquitos, enkel bereikbaar met het vliegtuig of per boot. De stad is vooral bekend als beginpunt voor tochten door het Amazonewoud, maar ook het drijvende dorpje Belen is een veel bezochte bezienswaardigheid. Hier verkopen de inwoners tropische vruchten, verse vis, natuurlijke medicijnen en vogels. Ook kunnen toeristen een kanotocht door het dorpje maken.

Iquitos © iStockphoto

Moerassen in het zuiden van Irak © Reuters

In de moerassen van Zuid-Irak wonen al zeker sinds de negende eeuw de Ma?d?n, ook Moeras Arabieren genoemd. Ze leefden in huisjes langs de waterkant of op kibasha, eilandjes gemaakt van riet. Tijdens een opstand tegen het regime van Saddam Hoessein in 1991 werden de moerassen grotendeels droog gelegd en moesten de inwoners hun huizen verlaten. Sinds het verdwijnen van Saddam Hoessein is de omvang van de moerassen al weer flink toegenomen, maar slechts een paar duizend van de bijna half miljoen Ma?d?n zijn teruggekeerd.

Moerassen in Irak © Reuters

Kampung Ayer in Brunei © iStockphoto

Kampong Ayer (waterdorp) ligt in de Brunei rivier in Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van Brunei. Dicht op elkaar gepakt wonen hier bijna 25.000 mensen in huizen op palen. Het is daarmee het dichtstbevolkte deel van het land. De huizen, winkels, restaurants en moskeeën zijn met elkaar verbonden via loopbruggen. De Kampong bestaat al sinds de veertiende eeuw.

Kampung Ayer in Brunei © Bernard Spragg, Wikicommons

Lingshui in China © Reuters

In het drijvende dorpje Lingshui in de Zuid-Chinese provincie Hainan wonen ongeveer 570 families die leven op en van de zee, onder andere van de visserij

Lingshui © Reuters

Tonle Sap meer in Cambodja © iStockphoto

Het Tonle Sap meer in Cambodja bevat in het regenseizoen vijf maal zoveel water als in het droge seizoen. De huizen op palen steken in het droge seizoen ongeveer 6 meter boven het water uit, maar wanneer de regen komt verdwijnen de palen volledig onder water.

Tonle Sap © iStockphoto

Titicacameer in Bolivia © iStockphoto

De Uros leven op zogenaamde islas flotantes, van riet gemaakte eilandjes in het Titicacameer in Peru. De meeste Uros wonen ondertussen op het vasteland, maar ongeveer drieduizend leden bleven er achter en zorgen ervoor dat de eilandjes blijven bestaan.

Titicacameer © iStockphoto

Drijvende markten in Bangkok © iStockphoto

Alhoewel het ondertussen niet meer echt nodig is, bestaan er in de Thaise hoofdstad Bangkok nog op verschillende plaatsen drijvende markten. Traditionele bootjes gevuld met kleurrijk tropisch fruit, exotische groenten en andere lokale lekkernijen komen 's morgens bijeen om er hun waren te verkopen. Ondertussen zijn de markten ook meteen uitgegroeid tot een belangrijke toeristische attractie.

Bangkok © iStockphoto