In beeld: The Crystal Ship, het festival dat van Oostende een levend museum maakt

In beeld: The Crystal Ship, het festival dat van Oostende een levend museum maakt
© Henrik Haven

Eversiempre © Hernik Haven

Eversiempre is een muralist afkomstig uit Buenos Aires, Argentinië. Hij werkt verschillende onderwerpen uit en mengt deze met diverse objecten. Eversiempre gebruikt elementen van Chinese propaganda, communistische soldaten en gewone mensen. Met een kleurrijk en energiek kleurenpalet benadrukt hij het spirituele in bepaalde elementen die een duidelijk contrast geven met de realistische portretten.

1010 © Henrik Haven

1010 is geboren in Polen maar hij woont in Duitsland. De voorbije jaren maakte 1010 prachtige abstracte optische illusies zoals 'The Loch (Hole) series'. Door het gebruik van concentrische kleurlagen en schaduwen wekt hij een illusionaire diepte op. 1010's werken spelen met perspectief en creëren een optische waarneming.

1010 © Henrik Haven

Roa © Crystal Ship

Roa, de Gentse graffitisensatie is internationaal bekend en geprezen voor het maken van gigantische muurschilderingen waarop reusachtige dieren geperst worden op monumentale muren. Ze hangen, kruipen, springen en zwemmen enigszins poëtisch door het stedelijke landschap en worden van Puerto Rico tot Nieuw-Zeeland vol lof onthaald.

Locatelli x Smates © Henrik Haven

Smates en Locatelli zijn twee Belgische artiesten. Ze maken vooral muurschilderijen met als doel graffiti om te zetten tot een vorm van expressie. Hun werk is enorm realistisch en worden gekenmerkt door grafische penseelstreken.

Smates & Locatelli © Crystal Ship

Smates & Locatelli © Crystal Ship

Pol Cosmo © Crystal Ship

Pol Cosmo is een street artist afkomstig uit Gent, België. Hij tekent prachtige insecten die in verschillende steden te zien zijn. Zijn stijl is heel herkenbaar, getypeerd door zwarte en witte lijnen in patronen met een toevoeging van kleur. Zijn intentie is om kleur in de straten te brengen en van de buurten een betere en aangenamere plaats te maken. Hierdoor creëert hij een positieve boodschap.

Pol Cosmo © Crystal Ship

Pol Cosmo © Crystal Ship

Siegfried Vynck © Crystal Ship

Siegfried Vynck is geboren in Oostende. Hij was al vroeg gefascineerd door de schilderijen van zijn grootvader; expressionist Piet Van den Buys. Hij maakt vooral murals met invloeden uit o.a. de barok, het surrealisme, de pop art, manga en comic style. Zijn kunstwerken zijn zeer persoonlijk en handelen over de onmogelijke liefde, redding en verlossing in vaak lugubere settings en vreemde werelden.

JAZ © Henrik Haven

Jaz, geboren in Buenos Aires, is bekend voor zijn grote, figuratieve muurschilderijen. De muurschilderijen karakteriseren conflicten diegereflecteerd zijn aan culturele en lokale tradities. Hij gebruikt verschillende media om zijn kunstwerken te realiseren zoals acrylverf, latexverf en collage. Hier in Oostende maakt hij een muurschildering als hommage aan

Guido Van Helten © Henrik Haven

Guido Van Helten is een hedendaagse realistische street artist afkomstig uit Brisbane, Australië. Hij studeerde beeldende kunst en experimenteerde veel met aquarel. Van Helten maakt reusachtige portretten op uitdagende muren met een appreciatie voor het architecturale karakter van de gebouwen. Hij inspireert zich op oude foto's waardoor de muurschilderijen zeer realistische portretten voorstellen met daarbij veel emotie door het nostalgisch karakter.

Agostino Iacurci © Henrik Haven

Agostino Iacurci is geboren in het Italiaanse Foggia en maakt tekeningen, etsen en grote muurschilderijen door middel van heldere en gelaagde kleuren. Hij laat zich inspireren door het dagelijkse leven en creëert hierdoor open onderwerpen. Door het gebruik van geometrische vormen schept hij illustratieve karakters met eigenheid en humor.

Ella & Pitr © Crystal Ship

Ella & Pitr wonen en werken in het Franse Saint-Etienne, ze maken werken in verschillende media. Dit gaat van tekeningen en reusachtige muurschilderingen over videokunst tot prints. Hun werk karakteriseert het romantische, nostalgische en kinderlijke in grotekunstinterventies. Met een absurd tintje en gevoel voor humor illustreren de kunstwerken mensen die ze ontmoeten in de straten.

Zio Ziegler © Crystal Ship

Zio Ziegler is bekend voor zijn ingewikkelde schilderijen en muurschilderijen die te bezichtigen zijn in verschillende delen van de wereld. Zijn werk is geïnspireerd door de invloeden van Aboriginals en Afrikaanse kunst. De onderwerpen weerspiegelen de menselijkheid die reflecteert naar zijn mystieke en artistieke afstamming.

Jaune © Crystal Ship

Jaune is een Belgische kunstenaar die bekend is voor zijn humoristische vuilnismannetjes. Het idee ontstond door zijn eigen ervaring als vuilnisman. Hij realiseerde zich dat hij onzichtbaar bleek te zijn ondanks dat hij een fluo gele jas moest dragen. Voor de meeste mensen in de stad zijn vuilnis-mannen een deel van het straatbeeld. Hij plaatst hen in vreemde situaties door een nieuwe betekenis te geven aan het afval. Elk werk heeft een sterke boodschap die veelal verborgen zit achter humor.

Jaune © Henrik Haven

Robert Montgomery © Henrik Haven

Robert Montgomery is een hedendaagse installatiekunstenaar uit London die zich laat inspireren door literatuur. Door middel van poëzie en het gesproken woord creëert hij boodschappen over maatschappelijke thema's zoals de consumptiemaatschappij en het kapitalisme.

Fintan Magee © Crystal Ship

Fintan Magee is een Australische kunstenaar gekend voor zijn reusachtige, realistische muurschilderijen. De kunstwerken hebbensteeds een subtiele link naar maatschappelijke en politieke thema's zoals bijvoorbeeld de opwarming van de aarde en de vluchtelingencrisis. Fintan laat zich verder inspireren door beelden uit zijn kindertijd en overgiet elk kunstwerk met een surrealistischsausje.

Faith47 © Hendrik Haven

De Zuid-Afrikaanse artieste Faith47 laat zich inspireren door sociale en politieke kwesties die gerelateerd zijn aan mensenrechten, eenzaamheid, post-apartheid en feminisme. Haar doel is positieve boodschappen door geven aan de maatschappij. Haar werk is veelalspiritueel, goddelijk en benadrukt de schoonheid.

Elian © Crystal Ship

Elian woont en werkt in Córdoba, Argentinië. De afgelopen jaren heeft Elian internationale erkenning gekregen voor zijn geometrische en abstracte werken. Zijn kunstwerken zijn opgebouwd door rekening te houden met de visuele context van de architectonischelijnen van het gebouw. Hij maakt gebruik van primaire kleuren en geeft ze een zeer grafisch karakter.

PixelPancho © Crystal Ship

Pixel Pancho's technisch en creatief meesterschap is wat je het eerst ziet als je voor zijn kunstwerken staat. Het maakt niet uit in welk formaat hij produceert, de grafische details van zijn beelden zijn vanextreem hoog niveau en zijn beheersing van het kleurenpallet is gewoonweg subliem.

CYRCLE © Henrik Haven

Cyrcle is een collectief van twee kunstenaars die geboren zijn in Los Angeles, Californië. Kenmerkend voor hen zijn hun outdoor murals en installaties. Het karakter van de kunstwerken is uiterst grafisch enuitdagend. De laatste jaren creëerden ze hun eigen taal in mural art waardoor ze een grote impact opgebouwd hebben in de kunstwereld.

Mister Fiksit © Crystal Ship

Mister Fiksit is voortdurend op zoek naar nieuwe lettervormen, inalle soorten en formaten op allerlei oppervlakken. Zijn voorliefdevoor typografie kreeg vorm in het graffitimilieu van de late jaren '90.Sindsdien bleef hij verder evolueren in de kunst van kalligrafie enlettering. Nadat hij afstudeerde als Meester in de Visuele Kunst,kon hij deze vaardigheden goed gebruiken bij zijn job als freelancegrafisch ontwerper. Daarnaast richtte hij ook Uppercuts op, eenbelettering en sticker bedrijf.

Mister Fiksit © Crystal Ship

Mister Fiksit © Crystal Ship

Isaac Cordal © Henrik Haven

Isaac Cordal is een Spaanse kunstenaar die in Brussel en Galicia woont. Cordal maakt sculpturen en foto's in openbare ruimtes. Hij is bekend voor zijn miniatuurfiguren die hij in publieke ruimtes plaatst. De kleine mannetjes bekritiseren het gedrag van de mens zoals de gevolgen van de klimaatverandering. De figuren stellen meestal politici en zakenmannen voor die herkenbaar zijn door hun kleine koffertjes en hun kostuums.

Isaac Cordal © Crystal Ship