Hoteltest: slapen in een voormalige bank in het hartje van Brussel

© Hotel Fleur de Ville
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Een goede slaapplek maakt een weekendje weg net dat tikkeltje leuker. Knack Weekend test regelmatig hotels, B&B’s en andere interessante logeeradressen op maximaal drie uur van Brussel en maakt achteraf de balans op. Deze week: Hotel Fleur de Ville in Brussel.

Waar – Wolvengracht 46, 1000 Brussel, op slechts een paar minuten wandelen van het Muntplein.
Type – Elegant en filmisch boetiekhotel met een rijke historie.
Ideaal voor – Kunst- en cultuurliefhebbers die houden van een verblijf met karakter, of voor wie op zoek is naar een romantisch uitje in het kloppende hart van Brussel.
Prijs – Vanaf 120 euro voor een overnachting in de Bluebell Room (standaardkamer). Wij verblijven in de Chambon Suite, een van de grootste kamers van het hotel, met een prijskaartje van gemiddeld 500 euro per nacht.
Websitehotelfleurdeville.com

Waarom zou je erheen gaan?

Omdat dit hotel op een uitstekende locatie in het hart van Brussel ligt, en je ondanks de centrale ligging volledig aan de drukte van de stad ontsnapt. Dat het een historisch gebouw is met veel geschiedenis en karakter, is mooi meegenomen. Bovendien kun je er heerlijk eten: in het nieuwe restaurant Era geniet je van een culinaire ervaring die perfect aansluit bij de sfeervolle charme van het hotel.

Eerste indruk?

Marmeren vloeren en hoge plafonds, een oud standbeeld en een schitterende bar die ons meteen terugvoert naar de roaring twenties: toen we dit hotel binnenstapten, konden we onze ogen niet geloven. We wisten dat het pand gerenoveerd was, maar de verbluffende restauratie overtrof al onze verwachtingen. Geen standaard inrichting met hippe koffiebarretjes of minimalistisch Deens design hier. Dit is waar de pure Brusselse kunst tot leven komt, en waar je bij elk detail je camera niet kunt weerhouden van een spontane klik.

Verhaal en interieur?

Overnachten in dit hotel is alsof je in een museum slaapt. Letterlijk, want tijdens ons verblijf ontdekken we dat onze Chambon Suite ooit het werkbureau was van de directeur van de voormalige bank. Niet zo heel lang geleden huisvestte dit indrukwekkende gebouw het hoofdkantoor van het Algemeen Spaar- en Pensioenfonds, met prestigieuze vergaderruimten die rijkelijk versierd waren. Maar de geschiedenis van dit gebouw gaat veel verder terug. Oorspronkelijk was het een statig neoclassicistisch pand, ontworpen door de eclectische architect Hendrik Beyaert in 1889. In het begin van de 20e eeuw onderging het gebouw een uitbreiding door de Brusselse architect Henri van Dievoet. Het eclectische interieur van het hotel eert het rijke erfgoed van het gebouw, terwijl moderne invloeden subtiel zijn verweven. Dit creëert een stijlvolle, vintage sfeer waarin je je haast in een scène uit een Hercule Poirot-verhaal waant.

De slaapkamers

© Hotel Fleur de Ville

Het hotel herbergt 51 kamers en suites. De Bluebell Rooms bieden grote ramen met uitzicht op de binnentuin. De Iris Rooms zijn verrijkt met authentieke details zoals open haarden, houten deuren en fraai lijstwerk. Voor wie dat extra vleugje luxe wil, zijn er zes elegante suites beschikbaar. De Grand Magnolia Suite, met zijn betoverende koepel, is het kroonjuweel onder de suites en voelt als een sprookje.

De Chambon Suite, de op één na grootste suite, heeft de sfeer van een loft, met indrukwekkende hoge plafonds en verfijnde plafonddecoraties. Het bed is groot en uiterst comfortabel. Een gezellige zithoek en een bureau bieden de ideale plek om te werken of in een boek te duiken. De zorgvuldig vervaardigde houten meubels zijn een lust voor het oog, en de opvallende marmeren open haard laat je stilstaan bij de kostprijs van zo’n stukje vakmanschap. Met een vrijstaand bad dat je meteen naar de wereld van Bridgerton katapulteert, een inloopdouche en een aparte toiletruimte ontbreekt het je hier aan niets. En om het helemaal af te maken, vind je Aesop-producten om jezelf in de watten te leggen.

Eten en drinken

© Pieter D'Hoop
© Pieter D'Hoop

Op de eerste verdieping van het hotel vind je Restaurant Era, een voormalige raadzaal een retro-chic interieur. Hier laat chef-kok Yonatan Cohen zijn culinaire creativiteit de vrije loop, geïnspireerd door de klassieke Franse en Europese keuken, maar met een eigentijdse twist en hoogwaardige lokale ingrediënten.

We genoten van een zorgvuldig samengesteld viergangenmenu, vergezeld van elegante cocktails die perfect bij de gerechten pasten. Van luchtige zuurdesem met opgeklopte misoboter en ingelegde groenten tot geroosterde hele tong met citroenboter en selderijolie: elk gerecht was een waar genot. Het nagerecht met vijgen was een smakelijke afsluiter. Restaurant Era ademt alvast de belofte van een toekomstig sterrenrestaurant.

© Pieter D'Hoop
© Pieter D'Hoop

Ook het ontbijt is een feestje voor de smaakpapillen. We lieten ons verwennen met een selectie verse salades, kazen, vleeswaren en zoete of hartige broodjes. De klassieke omelet was heerlijk, en de French toast met toffeesaus en crème fraîche-ijs liet ons met een grote glimlach achter. Na een drukke dag in de stad is de Grand Foyer op de begane grond een oase van rust. Hier kun je heerlijk ontspannen met een drankje in de loungebar, waar lichte gerechten en een keur aan dranken worden geserveerd.

Aanbiedingen en diensten

Het hotel heeft momenteel geen spa, maar er zijn plannen voor een toekomstige gym. Wanneer deze opent, is nog onduidelijk.

Te doen in de omgeving

In dit deel van Brussel ben je letterlijk omringd door kunst en cultuur. Geniet van de schitterende architectuur, van art nouveau tot modern, en laat je verwonderen door de culinaire scene met top chocolatiers en gezellige bars. Voor winkelliefhebbers zijn er tal van boetieks en vintage winkels naast bekende modehuizen.

De komende tijd staat er genoeg te beleven op de agenda: vanaf 29 november is er de populaire kerstmarkt Winterpret, gevolgd door de nieuwe kunstbeurs Ceramic Brussels in januari en de prestigieuze BRAFA kunstbeurs. In maart kun je Collectible bezoeken, de internationale beurs voor hedendaags design.

Pluspunten:
Uitstekende ligging: Het hotel ligt ideaal, met alles wat je nodig hebt binnen handbereik.
Restaurant Era: Dit restaurant is absoluut een bezoek waard, maar vergeet niet ruim van tevoren te reserveren.
Zorg voor details: In onze kamer ontvingen we lokale lekkernijen en hoogwaardige verzorgingsproducten—perfect voor diegenen die wel eens hun shampoo en conditioner vergeten mee te nemen.
Uitmuntende service: Het personeel is bijzonder vriendelijk en neemt de tijd om je goed te bedienen.

Minpunten:
Geluidsoverlast: ’s Nachts kan het lawaai van de straat storend zijn. Dat komt met de geweldige locatie. Oordopjes zijn gelukkig beschikbaar.
Geen wellnessfaciliteiten: Er is momenteel geen wellness of fitnessruimte beschikbaar, wat de ervaring zou kunnen verrijken.

Lees ook:  Hoteltest: overnachting met Turkse toets in hotel Hyde London City

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content