Het grootste rad ter wereld
De oorspronkelijke bedoeling was dat de London Eye maar een jaar overeind zou blijven, net als die andere ’tijdelijke’ attractie, de Eiffeltoren. Allebei houden ze echter voet bij stuk. Meer zelfs, met zijn 3,5 miljoen bezoekers per jaar heeft het Londense reuzenrad heel wat andere steden op het idee gebracht om munt te slaan uit het fenomeen.
In 2009 gaat Chicago, de geboorteplaats van het allereerste ‘Ferris Wheel’, het reuzenrad op de Navy Pier ombouwen naar een hoogte van meer dan 91 meter, het dubbele van het oorspronkelijke exemplaar. En in Berlijn zal het plaatselijke reuzenrad 50 meter hoger worden dan zijn Londense rivaal en met zijn 185 meter het hoogste in Europa zijn.
1920 passagiers
China zal dan evenwel het wereldrecord breken met zijn 208 meter hoge rad in Peking; dat de titel zal overnemen van het 165 meter hoge rad dat opgesteld staat in Singapore. Het Great Observation Wheel, zoals het officieel heet, is een door de regering gesponsord project dat opgesteld staat in het Chaoyang-park.
Met zijn 48 geklimatiseerde capsules, die elk 18 ton wegen en plaats bieden aan 40 mensen, zal zijn capaciteit van 1920 mensen per omwenteling de 800 van de London Eye in het niet doen verzinken.
‘Baghdad Wheel’
Nu het geweld lijkt weg te ebben, beginnen de autoriteiten van Bagdad aan de moeilijke klus om het toerisme te verkopen in de Iraakse hoofdstad. Onlangs hebben ze een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een ‘Baghdad Wheel’.
De details en zelfs de locatie zijn nog wazig, maar een woordvoerder heeft toch al bevestigd dat het 198 meter boven de grond zal oprijzen en ongeveer 30 capsules zal tellen.
Bron: Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier