Elke Lahousse
‘Duurzaam reizen houdt meer in dan je eigen drinkbus meenemen op vakantie’
Ik smeer uitgedroogde koeienstront uit over een akker. Hier, vierduizend meter hoog in de Peruviaanse Andes, kan ik de wolken bijna aanraken. Wat verderop wordt de houten keukenvloer in elkaar getimmerd van wat een kaasfabriek moet worden. Een hele week mag ik meeboeren met de bevolking van Ayacucho, een van de armste streken in het zuiden van Peru. Het hele project is bedoeld om de lokale melkveeboeren een betere toekomst te geven en wordt georganiseerd door ontwikkelingsorganisatie Solid International, die onder meer vrijwilligersreizen organiseert.
Hoewel deze ervaring al van een tijd terug dateert, schiet ze nog vaak door mijn hoofd. Zouden de koeien van boer Gabriel intussen al meer melk produceren? Is zijn vrouw nog zo fier op haar zelfgemaakte yoghurt? In de Andes ben je immers nooit gerust. De ruwe landbouwgrond en primitieve leefomstandigheden van Ayacucho zorgen overal voor andere miserie. Avocadoboer César, die tweeduizend meter lager in het dal woont, had kleine wormen in zijn avocado’s toen ik hem bezocht, waardoor zijn vruchten niet goed genoeg waren voor onze Europese supermarkten. Hoe gaat het vandaag met hem? Hoe hebben deze boeren de pandemie beleefd?
Duurzaam reizen houdt meer in dan je eigen drinkbus meenemen op vakantie.
De mooiste reizen zijn ontdekkingsreizen. Waar je andere culturen, landschappen en rituelen leert kennen. En daardoor, veel heviger dan thuis, beseft wie je bent en wat belangrijk voor je is. Daar in de Andes, rijdend langs steile, stoffige ravijnen, met ’s middags niet veel meer dan gekookte aardappelen als lunch, voelde ik me wakker en overweldigd tegelijk.
Elk op hun manier maakten ook tv-maker Annemie Struyf en avonturier met een spierziekte Tristan Boedts de voorbije maanden zo’n eens-in-je-leven-reis. Voor hen geen luie strandvakantie of fancy designhotel, liever een trip die hen doet voelen dat ze leven en nog jaren zal nazinderen.
Onze reishonger is groot na de voorbije twee jaar. Tegelijk is het leven veranderd en ook de toeristische sector kan niet anders dan bewuster en duurzamer worden – een inspanning die meer inhoudt dan je eigen drinkbus meenemen op reis. Voor Knack Weekend, je gids in hoe goed te leven, betekent dit dat we nieuwe denkbeelden over de wereld omarmen en kritisch onderzoeken hoe we ons reisgedrag kunnen aanpassen, met een groter hart voor de natuur en lokale bevolking.
Duurzaamheid is dan ook een van de meest besproken thema’s op onze redactie. Discussies onder collega’s gingen de voorbije weken over de vraag of het niet hypocriet is om nog verre bestemmingen te promoten – blijf je om de aarde te sparen niet beter gewoon thuis? Maar ook over de kracht van verhalen om de koers te helpen veranderen, door greenwashing en valse beloftes te onderscheiden van inspirerende initiatieven die echt een verschil maken.
De wereld stelt ons voor gigantische uitdagingen, maar toch is het belangrijk om niet moedeloos te worden en te blijven denken in mogelijkheden. Want hier ligt de kans om het juiste te doen en nieuwe avonturen recht in de ogen te kijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier