Dit zijn de meest imposante kastelen in Spanje
In Spanje waren de kastelen ondoordringbare forten om aanvallen van de Moren en piraten af te slaan. Dit zijn volgens de Spaanse krant ABC de twintig meest indrukwekkende in het land.
Castillo de Coca werd in de tweede helft van de vijftiende eeuw gebouwd. Met vier torens, bruggen, grachten en kantelen was het in die tijd al een uitzonderlijk luxe fort. Het is een van de beste voorbeelden van de Mudejar architectuur, een middeleeuwse bouwstijl die christelijke en islamitische elementen combineert. Grote delen van het kasteel zijn opengesteld voor bezoekers.
Met een lengte van 390 meter is dit het langste kasteel in Europa. Het werd in de tiende eeuw gebouwd door de Moren die het gebruikten om tijdens de Reconquista aanvallen van de Christenen af te slaan. Het enorme fort heeft maar liefst 28 torens.
De eerste aanzet tot de bouw van Castillo de la Mota werd gegeven in 1080. Castillo de la Mota veranderde in de loop van de eeuwen voortdurend van eigenaar. Soms was het in handen van de koningen van Castilië en soms van hun grootste rivalen, de koningen van Aragon. Vanaf 1475 werd het een gevangenis waar bekende figuren als Cesare Borgia, Hernando Pizarro en Rodrigo Calderón opgesloten zaten. Cesare Borgia wist overigens te ontsnappen door met behulp van een touw van de veertig meter hoge toren naar beneden te klimmen.
Castillo de Monterrey speelde in de Middeleeuwen een belangrijke strategische rol omdat het zo dichtbij de Portugese grens ligt. Met de bouw werd in de twaalfde eeuw begonnen. In 1391 werd het Hospital de Pelegrinos, waar pelgrims op weg naar Santiago de Compostella konden overnachten, toegevoegd. Castillo de Monterrey is het grootste in Galicië en wordt om zijn ligging op een heuvel, ook wel de Acropolis genoemd. Tegenwoordig is het een hotel.
Het in de twaalfde eeuw door koning Hendrik II gebouwde Castillo in Ciudad Rodrigo torent boven het stadje uit. Vanuit het kasteel kijk je uit over Portugal. Dit kasteel was het eerste dat werd omgebouwd tot een parador (hotel). Het stadje Ciuada Rodrigo behoort tot de mooiste in Spanje.
Ook Castillo de Santa Catalina is tegenwoordig een parador, maar het werd in de achtste eeuw gebouwd als Moors fort. Toen koning Ferdinand III van Castillie het kasteel in 1246 veroverde, liet hij het volledig verbouwen. Het staat nu bekend als het nieuwe kasteel. Generaal Charles de Gaulle verbleef er eeuwen later om er zijn memoires te schrijven.
Castillo de Monterreal speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. Hier druppelde het nieuws van Columbus’ reis naar Amerika als een van de eerste plaatsen in Spanje door. Het kasteel en het stadje profiteerden enorm van de ontdekking want La Coruña en Baiona waren de enige havens van waaruit internationale handel plaatsvond. Een andere troef van dit kasteel is de schitterende ligging pal aan de rotsachtige kust van Galicië. Ook Castillo de Monterreal is momenteel een parador.
Ver weg van grote steden, maar omringd door bossen met pijnbomen, boomgaarden met fruitbomen, meertjes en kleine dorpjes, ligt dit Castillo de Carlos V. Het is genoemd naar Keizer Karel V die hier in 1555 enkele maanden verbleef in afwachting van de voltooiing van zijn klooster in Yuste waar hij zich later terug zou trekken. Een bijzonder idee: overnachten op dezelfde plaats waar deze wereldberoemde keizer ooit de nachten doorbracht. Het kan, want ook dit kasteel is nu een parador.
Castillo Palacio de los Condes de Oropesa werd in de twaalfde eeuw gebouwd op de resten van nog oudere Romeinse en Moorse versterkingen. Het is een christelijk bouwwerk met aanvankelijk vier grote torens. Daarvan staan er nu nog twee overeind. Tijdens de zestiende eeuw was dit kasteel een van de bolwerken van waaruit de opstand tegen keizer Karel V werd gevoerd.
Als muren konden praten, had Castillo del Papa Luna heel wat spannende verhalen te vertellen. Zijn geschiedenis gaat terug tot de tweede eeuw voor Christus en in de elfde eeuw wordt er geschreven over een Moors kasteel met de naam Baniskula. Het huidige fort werd gebouwd door de Tempeliers in de dertiende eeuw. In het begin van de vijftiende eeuw maakte antipaus Benedictus XIII – tijdens het Westers Schisma – er zijn pauselijke residentie. In de eeuwen daarna was het fort betrokkken in verschillende oorlogen waaronder de oorlog om de Spaanse opvolging in de achttiende eeuw. Dit kasteel is tegenwoordig geen parador, maar staat wel open voor bezoekers.
Castillo de Bellver is een van de weinige ronde kastelen in Europa en behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden op Mallorca. Het geschiedenismuseum van de stad Palma de Mallorca is erin gevestigd. Bellver werd in de veertiende eeuw gebouwd als residentie voor de koningen van Mallorca. Die functie vervulde het kasteel tot de achttiende eeuw. Vanaf die tijd tot halverwege de twintigste eeuw deed het dienst als militaire gevangenis.
Koning Ferdinand II van León schonk in 1178 het stadje Ponferrada met het Castillo de los Templarios aan de Tempeliers. Hij wilde de Tempeliers daarmee bedanken voor het beschermen van pelgrims die op hun weg naar Santiago de Compostella door het gebied trokken. In het enorme bouwwerk van zo’n 16.000 vierkante meter groot is tegenwoordig onder andere de bibliotheek van de Tempeliers gevestigd met enkele werken van Leonardo da Vinci.
De edelman Don Juan Pacheco gaf in 1456 opdracht tot de bouw van een groot fort om zijn territorium te beschermen. Maar voordat het Castillo de Belmonte voltooid was, overleed hij. Zijn zoon zette het werk van zijn vader gedeeltelijk voort, maar verwaarloosde het kasteel vervolgens. Pas in de negentiende eeuw nam een verre erfgenaam het op zich om het Castillo op te knappen. Later namen de Dominicanen het in gebruik als klooster. Na hun vertrek aan het begin van de twintigste eeuw, raakte het opnieuw in verval. De afgelopen jaren werd het Castillo grondig opgeknapt en in 2010 opende het de deuren voor bezoekers.
De geschiedenis van dit kasteel gaat meer dan twee eeuwen terug. Romeinen, Visigothen, Arabieren en Christenen hebben er allemaal hun sporen achtergelaten, maar de delen die tegenwoordig nog overeind staan, zijn grotendeels van islamitische oorsprong. Castillo de Sagunto ligt op een heuvel met prachtig uitzicht over de Middellandse Zee.
Dit fotogenieke Castillo de Manzanres el Real werd gebouwd in 1475 en vormde het decor voor verschillende films waaronder El Cid uit 1961. Alhoewel het kasteel moest dienen als luxe residentie voor de familie Mendoza, is het in totaal maar een krappe eeuw gebruikt voor dat doel. De overige jaren stond het imposante bouwwerk te verkommeren. Tegenwoordig is er een museum over Spaanse kastelen in gevestigd en bezit het een collectie bijzondere tapijten.
Castillo de Almansa lag op de grens tussen het christelijke Castilië en Aragon en het islamitische Murcia. De Moren bouwden het Castillo in de twaalfde eeuw. Een eeuw later werd het veroverd door de Christenen. Het kasteel past prachtig in de omgeving omdat de rotsen waar het op gebouwd is op een natuurlijke manier doorlopen in de kasteelmuren. Het kasteel is geopend voor bezoekers.
Het imposante Castillo de la Atalaya torent hoog boven de omgeving uit. De Moren bouwden het in de twaalfde eeuw, maar al snel werd het ingenomen door de Christenen. Opvallend aan dit kasteel is dat de binnenste muur een stuk hoger is dan de buitenste muur. Het hart van het kasteel wordt gevormd door een nog veel hogere vierkante toren. Sinds het kasteel in 1958 werd opgeknapt, ziet het er uitstekend uit en wordt er ieder jaar het Moros y Cristianos festival gehouden.
We weten niet precies wanneer dit kasteel werd gebouwd, maar waarschijnlijk rond 1462. Het Castillo ziet eruit alsof het in de eerste plaats een defensieve functie had, maar omdat het interieur werd opgeluisterd met veel luxe details, was het waarschijnlijk tegelijk een residentie. Castillo de Don Beltrán de la Cueva ligt op een prachtige plaats omringd door de bergen van de Sierra de Gredos.
Omdat Castillo de Luna dichtbij de Portugese grens ligt, was het in de twaalfde en dertiende een gewild fort. Het wisselde verschillende keren van bezetter. Op de binnenplaats van dit stoere fort staat een mooie kapel gewijd aan Santa Maria del Castillo.
Het Castillo de Cardona is het belangrijkste fort in Catalonie. In 866 werd met de bouw van het kasteel begonnen en in de loop van de eeuwen werden er allerlei toevoegingen en veranderingen aangebracht. Het pronkstuk van het gigantische complex van 62.000 vierkante meter groot is de ronde toren. De toren is vijftien meter hoog, heeft een diameter van twaalf meter en stamt uit de elfde eeuw.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier