Deze video wil wildernis in IJsland beschermen tegen de energie-industrie
De hooglanden in IJsland behoren tot de laatste echte wildernisgebieden in Europa en daar dreigt de aanleg van een waterkrachtcentrale een einde aan te maken. Natuurorganisaties proberen dit te voorkomen door een nationaal park te maken van het 40.000 grote gebied met vulkanen, gletsjers, een woestijn en kleurrijke geothermale verschijnselen.
Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook. p>
De hooglanden in IJsland behoren tot die zeldzame gebieden in Europa waar nooit mensen hebben gewoond en die nooit gecultiveerd zijn. Gedurende de 1200 jaar lange geschiedenis van IJsland kwam er vrijwel niemand in de wildernis met vulkanen, gletsjers en lavavelden. Enkel misdadigers op de vlucht zochten een veilig onderkomen in het – zoals de IJslanders geloofden – door trollen en elfen bewoonde gebied.
Het is dan ook een unieke wildernis: op een oppervlakte van 40.000 vierkante kilometer liggen meer dan 20 vulkanen, 10 gletsjers, honderden watervallen, 15 geothermale gebieden met kleurrijke warme bronnen, uitgestrekte lavavelden, een woestijn en velden met zwart zand waar plukjes groene struiken zorgen voor een opvallend contrast. Het natuurlijke spel tussen vuur en ijs zorgt er voortdurend voor spektakel.
Toeristen beginnen het unieke gebied ook te ontdekken en dankzij enkele basisvoorzieningen kunnen avontuurlijke reizigers er enkel in de zomermaanden wandelen en kamperen.
Helaas ziet de energie-industrie (een belangrijke bron van inkomsten in IJsland) ook de mogelijkheden van de hooglanden. Er bestaan plannen om er een waterkrachtcentrale te bouwen en dat betekent de aanleg van dammen, kabels en andere ingrepen die het landschap ontsieren. Ook zou er een ondergrondse pijpleiding komen die het mogelijk maakt energie naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren.
28 natuur- en toeristische organisaties en beroemde IJslanders zoals Bjork hebben de handen ineengslagen om de hooglanden te beschermen tegen dit soort verwoestingen. Ze pleiten voor het vormen van een nationaal park – Halendio Iceland National Park – zodat alle industriele plannen onmogelijk worden.
Op de website Halendid.is kan je foto’s en video’s van het prachtige landschap bekijken, de petitie ondertekenen en lezen hoe je de campagne op een andere manier kan ondersteunen. Met deze video hopen ze alvast zoveel mogelijk mensen warm te maken voor hun plan.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier