Peking

Wie in Peking aankomt, zal even naar adem moeten happen. De Chinese hoofdstad telt maar liefst 15 miljoen inwoners en wordt het gros van de tijd bedekt met een laagje smog. Met de organisatie van de Olympische Zomerspelen in Peking werden de voorbije jaren kosten noch moeite gespaard om de stad verder uit te breiden en te moderniseren, én vooral om de luchtkwaliteit te verbeteren.

In het centrum van de stad vind je het grootste plein ter wereld, het Tian’anmen plein, oftewel het Plein van de Hemelse Vrede, waar maar liefst 1 miljoen mensen kunnen samen komen. Je vindt er het mausoleum van Mao Zedong, het Nationaal Museum van China, het Chinese parlement en de hoofdingang van de Keizerlijk Stad met daarin de Verboden Stad, een indrukwekkend labyrint van 960 bij 750 meter met prachtige paleizen en gebouwen die destijds enkel toegankelijk waren voor de keizers van de Ming- en de Qing-dynastie en hun gevolg. De gebouwen zijn exacte kopieën van de originele gebouwen die helaas zijn verwoest door een brand.

Tijdens de zomer verbleef de keizerlijke familie in het Zomerpaleis, zo’n 15 km ten noorden van Peking. Het paleis situeert zich rondom het Kunningmeer en bevat naast paleizen en tempels onder meer een 700 meter lange overdekte galerij met talloze schilderingen.

Nog ten noorden van Peking bevinden zich de Ming-graven, de mausolea van dertien keizers uit de Ming-dynastie, waarvan je er twee kan bezoeken. Ook de weg naar het grafveld is de moeite waard. Je loopt er langs stenen beelden van onder andere echte en fanatsiedieren.

In het zuiden van Peking ligt een complex van tempels, ook wel gekend als de Tempel van de Hemel. De keizer bracht hier offers voor een goede oogst. De kleurrijke Lamatempel, met een 18 meter hoog Boeddhabeeld, is dan weer de mooiste Tibetaans-boeddhistische tempel buiten Tibet.

De sfeer van het oude Peking blijft nog bewaard in de historische volkswijken, de zogenaamde Hutongs, die je bijvoorbeeld per fiets of riksja kan bezoeken. Deze traditionele woonwijkjes zijn echter in een sneltempo aan het verdwijnen als gevolg van de nieuwe stadsplanning in Peking.

Bezoek ook eens een zijdemarkt waar u voor een spotprijsje een pak of jurk op maat kan laten maken. Let wel, afdingen is hier, zoals overal in China, een noodzakelijk kwaad.

Tot slot, als je in Peking bent, dan is de Grote Muur zeker een daguitstap waard. De meer dan 6.000 km lange muur over groene heuvels en diepe dalen, gebouwd door de Qin-dynastie om het Chinese rijk tegen rondtrekkende volken te beschermen, is op bepaalde plaatsen zelfs meer dan tweeduizend jaar oud. In het plaatsje Badaling kan je de Muur bezoeken, al moet je er de vele Chinese toeristen wel bijnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content