Geschiedenis


De 6400 kilometer lange Chinese Muur kwam tot stand over een periode van bijna 20 eeuwen. In de zesde eeuw voor Christus bestond er nog niet één Chinees Rijk, maar zeven machtige staten die allemaal muren om hun territorium bouwden om de inwoners van de andere rijken buiten te houden.

Qin dynastie

In 221 voor Christus slaagde Keizer Qin erin de andere zes staten te onderwerpen. Voor het eerst in de geschiedenis ontstond een Chinees koninkrijk. Hij voegde de losse stukken samen tot één aaneengesloten verdedigingswal.

China heeft drie natuurlijke grenzen die weinig verdediging nodig hebben: de bergen van de Himalaya in het zuiden, de Stille Oceaan in het oosten en het Tibetaans Plateau in het westen. Enkel de noordelijke grens moest verdedigd worden.

Omdat het vervoeren van materiaal veel te ingewikkeld was, gebruikten de bouwers lokale grondstoffen. Dat betekende vooral het gebruik van op elkaar gestampte aarde. Tijdens de Qin dynastie kwamen waarschijnlijk een miljoen arbeiders om het leven. Zij werden begraven in de Muur. Onder andere door het gebruikte materiaal is van deze eerste muur tegenwoordig vrijwel niets over.

Han en Ming dynastie

Na de Qin dynastie kwam de Han dynastie. Het keizerrijk werd in die tijd voortdurend aangevallen door de Hunnen. Om heb tegen te houden werd de Muur nog verder uitgebreid. Maar ook uit deze periode is weinig bewaard gebleven.

De grootste bouwers waren de heersers van de Ming dynastie die tussen 1368 en 1644, veel later dus, aan de macht waren. De Ming hadden het Mongoolse Rijk verslagen, maar werden gedwongen om voortdurend oorlog te voeren met diezelfde Mongolen.

De stukken van de Muur die tegenwoordig nog overeind staan werden vrijwel allemaal door de Ming gebouwd. Zij gebruikten geen zand, maar bakstenen, een veel steviger manier van bouwen.

De Muur eisten in het bijzonder tijdens de Ming dynastie een zware tol: twee tot drie miljoen Chinezen het leven, de andere Chinezen moesten meer belasting gaan betalen, boeren werden gedwongen voedsel te produceren voor de arbeiders en langs de Muur verrezen overal nieuwe dorpen en steden om de honderdduizenden arbeiders te huisvesten. Nog eens een miljoen Chinezen moesten als bewakers van de Muur werken.

Tot op de dag van vandaag is niet precies duidelijk wat er precies overeind staat van de Muur. Zeker in afgelegen gebieden loopt de Muur gevaar: erosie, vandalisme, grafitti en lokale bewoners gebruiken van de stenen om huizen te bouwen.

Momenteel loopt een zeer gedetailleerd onderzoek naar de Muur die steen voor steen in kaart gebracht gaat worden. Dit onderzoek zou tegen 2014 afgerond moeten zijn. Dan zal duidelijk moeten zijn waar de Muur bescherming en eventueel renovatie behoeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content