Aanraders in West-Vlaanderen
Van loopgraven tot ijssalon: vijftien aanraders in de provincie West-Vlaanderen.
1. Duitse begraafplaats p>
Op het Duitse militaire kerkhof van Vladslo ligt de jonge soldaat Peter Kollwitz begraven. Hij was net geen achttien, toen hij in oktober 1914 sneuvelde. Diep getroffen door de dood van haar zoon, maakte Käthe Kollwitz het wereldberoemde beeldhouwwerk Het Treurende Ouderpaar. De beeldengroep staat sinds 1957 in Vladslo, waar haar zoon samen met nog 25.637 andere Duitse oorlogsslachtoffers begraven ligt.
2. Bim Bam Brugge p>
Componeer een symfonie op het dakterras van het concertgebouw van Brugge. Met het interactieve scherm van de Klankentoren, een ontwerp van Aernoudt Jacobs, kun je zelf 150 geluiden, afkomstig van de Brugse klokken, oproepen en bewerken tot een lied. Neem vervolgens de trap naar de vijfde verdieping, langs het audiovisuele installatie Refrakt, en ontdek er het kleurrijke kunstwerk/synthesizer Omni. Toegang tot deze Sound Factory kost 6 euro, gratis voor -12-jarigen.
Sound Factory, Concertgebouw Brugge, ’t Zand 34, 8000 Brugge
3. Creatief Buda p>
p>
De Budafabriek, gehuisvest in een voormalige textielfabriek op Buda-eiland, is meer dan een gebouw. Het is het creatieve hart van de stad Kortrijk. Hier worden festivals georganiseerd, films getoond en werkplekken voor kunstenaars aangeboden. Love, work, share. Dat is waar de Budafabriek en bij uitbreiding heel Buda voor staat : een maatschappij die verbindingen stimuleert tussen burgers, ondernemers, kunstenaars en designers en zo nieuwe objecten of projecten creëert.
Budafabriek, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk
4. Kunstdorp p>
p>
Elke zomer, en dat al meer dan dertig jaar, staat Watou, een pittoresk dorp aan de grens met Frankrijk, in het teken van kunst en literatuur. Intendant Jan Moeyaert en poëziecurator Willy Tibergien verzamelen dit jaar verhalen – in woord en beeld – over klein geluk in tijden van grote overvloed.
Kunstenfestival, van 5/7 tot 31/8 2014, Watouplein 12, 8978 Watou
5. Belgische mode p>
p>
Meer dan 25 jaar geleden bracht Martine Goethals enkele van de toen nog onbekende Zes van Antwerpen naar haar winkel L’Héroïne in Brugge. De collecties van Dries Van Noten en Ann Demeulemeester verkoopt ze vandaag nog altijd, aangevuld met nieuw talent van eigen bodem zoals Christian Wijnants. De winkel de New York Times al als hét adres voor Belgische mode in de regio.
L’Héroïne, Noordzandstraat 32, 8000 Brugge
6. In Flanders Field Museum p>
p>
In Flanders Fields Museum, gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, brengt het menselijke verhaal van die oorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Het museum trekt vooral de kaart van het landschap als laatste getuige van de Eerste Wereldoorlog. Daarom kan je onder meer het Ieperse belfort beklimmen. Om de bezoeker nog nauwer te betrekken wordt het grote verhaal verteld door verschillende personages die allen kleine verhalen vertellen doorheen de chronologische expositie
In Flanders Field Museum, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper
7. Fruits de Mer p>
Nergens eet je beter (en eerlijker geprijsde) zeevruchten dan in De Oesterput in Blankenberge, al vier generaties lang in handen van de familie Devriendt. Het restaurant is gelegen in een oude loods, vlak bij de duinen, en beschikt over vier bruisende kreeftenbassins – de oudste van België – die rechtstreeks zijn verbonden met de zee.
De Oesterput, Wenduinse Steenweg 2-16, 8370 Blankenberge
8. Marvin Gaye p>
Marvin Gaye werd de dag voor zijn 45e verjaardag doodgeschoten door zijn eigen vader. Oostende besloot zijn bekendste inwoner te eren met een muzikale rondleiding door de stad. Een audiogids, die je voor kunt ontlenen bij Toerisme Oostende, brengt je onder meer naar het appartement waar de hit Sexual Healing tot stand kwam en vertelt je hoe destijds het contact tussen de soulzanger en die andere bekende Oostendenaar, Arno, tot stand kwam.
Marvin Gaye Oostende, Monacoplein 2, 8400 Oostende
9. Bier hier p>
Voor het beste bier ter wereld moet je wat over hebben. Trappist Westvleteren wordt alleen verkocht in de brouwerij, de Sint-Sixtusabdij, en moet via de biertelefoon (070 21 00 45) gereserveerd worden. Als je na veel geduld en geluk er toch in geslaagd bent om een kratje te kopen, moet je minstens twee maanden wachten op een volgende bestelling. Het bier doorverkopen mag niet, trakteren wel. Proost !
Sint-Sixtusabdij, Donkerstraat 12, 8640 Westvleteren
10. Bier daar p>
p>
Dorst? Bestel een lekker streekbiertje: de roodbruine Rodenbach. Je kunt de bijna tweehonderd jaar oude brouwerij in Roeselare ook bezoeken, maar wel enkel in groep en op reservering.
Rodenbach Brouwerij, Spanjestraat 133, 8800 Roeselare
11. Langs de muur p>
Provinciaal Domein Raversijde omvat drie afzonderlijke bezienswaardigheden die je door zes eeuwen geschiedenis doen stappen. Het Memoriaal Prins Karel is de visserswoning die de prins na zijn regentschap (1944-1950) kocht en inrichtte tot een knusse villa. In de Atlantikwall worden zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog met een aangrijpende authenticiteit opgeroepen. Elders in het domein bots je op Klaas, een middeleeuwse visser. Hij leidt je rond door drie huisjes die zo getrouw mogelijk weergeven hoe Walraversijde er in de 14de eeuw uitgezien heeft.
Domein Raversijde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende
12. IJsje kiezen p>
Niets beter op een zomerse dag dan een ijsje. En die zijn volgens de locals nergens lekkerder dan bij ’t Zoet Genot, op de dijk van Oostduinkerke. Je kunt gewoon aan het raam een ijsje bestellen of je op het terras installeren voor een ‘coupe’. Getest en goedgekeurd: appelsorbet. Ook de koffie van het huis, met tal van versnaperingen, loont de moeite.
’t Zoet Genot, Zeedijk 476, 8670 Oostduinkerke
13. Permekemuseum p>
Kijk binnen in De Vier Winden, het huis en atelier van Vlaanderens bekendste expressionistische kunstenaar, Constant Permeke, dat hij in 1929 zelf ontwierp en tot aan zijn dood bewoonde. Vandaag is het een museum met meer dan 150 van zijn kunstwerken, waaronder tachtig schilderijen, nagenoeg al zijn sculpturaal werk en tal van grote tekeningen.
Permekemuseum, Gistelsteenweg 341, 8490 Jabbeke
14. Theater aan Zee p>
Tien dagen lang geniet je met Theater Aan Zee van podiumkunst (theater, dans, performance) in een eigenzinnige combinatie met muziek, literatuur, fotografie en andere disciplines. Het jaarlijks festival biedt een platform aan beginnende kunstenaars. astcurator dit jaar is Dirk Pauwels, ex-directeur van het Gentse kunstencentrum CAMPO.
Theater Aan Zee, van 27 juli tot 5 augustus, op verschillende locaties in Oostende.
15. De oorlogsroute p>
Verken de zeventig kilometer lange oorlogsroute (Ypres Salient) met de auto. Vertrekpunt is het station van Ieper. Onderweg passeer je de belangrijkste sites die herinneren aan 1914-’18, zoals Tyne Cot Cemetery in Passendale en Hill 60 in Zonnebeke. Het gidsje met de route wordt verkocht in elk toerismebureau van de Westhoek en online via de website van Westtoer.
Ellen De Wolf
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier