Avontuur in boekvorm: 5 boeken die het leven net iets spannender maken

Boekentips voor mensen die houden van avontuur
© Unsplash
Nathalie Le Blanc
Nathalie Le Blanc Journalist Knack Weekend

Onherbergzame gebieden, de wildernis en hoge toppen: sommige mensen trekken er graag naartoe, anderen lezen er graag over. Gelukkig schrijven die eersten boeken voor die tweede groep. Zes boeken voor mensen die houden van avontuur.

1. De wildernis in, Jon Krakauer

Dé klassieker onder de avonturenboeken. Krakauer schreef in 1993 een artikel over Chris McCandless, een jonge Amerikaan die besloot om niet naar de universiteit te gaan, maar de wildernis in te trekken. McCandless reisde twee jaar door het Westen van de VS, en eindigde in Alaska, waar hij in augustus 1992 om het leven kwam in een verlaten bus. Krakaures artikel werd een boek, een bestseller, een documentaire en succesvolle film, omdat McCandless keuze voor de wildernis boven een doodgewoon leven zo fascinerend is. Critici verwijten de auteur dat hij iets te veel heeft bijgefantaseerd bij het dagboek van McCandless, maar het boek blijft een aanrader.

Uit bij Prometheus, 288 pagina’s, 17,50 euro

2. Het Zoutpad, Raynor Winn

Memoires: het woord klinkt ietwat stoffig. Maar dat is absoluut niet zo als het de memoires zijn van Raynor Winn. Als zij en haar man door zakenperikelen hun boerderij verliezen, belissen ze om de iets meer dan 1.000 kilimeter van het South West Coast Path langs de Britse kust te wandelen. Dat klinkt ietwat donker, maar is het niet. Winn is immers gevat en slim is, de mensen die ze tegenkomen zijn boeiend en het boek je doet nadenken over wat thuis, liefde en veerkracht is. Kans is ook reëel dat je prompt een reis naar het Zuid-Westen van Engeland boekt.   

Uit bij Balans, 320 pagina’s, 15 euro

3. Over de rand, Joe Simpson

Nagelbijtend, zo omschrijven we vaak spannende films. Maar het is ook een prima woord voor dit boek. Als Joe Simpson en zijn klim-vriend Simon Yates in 1985 de Siula Grande in de Andes beklimmen, breekt Simpson zijn been. Yates probeert zijn gewonde vriend de berg af te helpen dalen, maar als Simpson over een richel valt, maakt hij de enige keuze die hij kan: hij snijdt het touw door dat hen verbind. Simpson valt in een crevasse, maar overleeft. In dit boek beschrijft hij hoe hij in schier onmogelijke omstandigheden op drie dagen weer naar het basiskamp kruipt. Het verhaal is sowieso indrukwekkend, maar Simpson blijkt een magistraal schrijver die de terreur perfect weet te vatten. De documentaire die over zijn verhaal gemaakt werd, is een van de best bekeken documantaires in de bioscoop ooit, en je zal vast nog andere boeken van Simpson opsnorren.

224 pagina’s, alleen nog tweedehands verkrijgbaar in het Nederlands. In het Engels kost het 12,22 euro.

4. Het leven van Pi, Yann Martel

Martels roman figureert bijna altijd in de vandaag zo populaire Beste Boeken van Alle Tijden lijstjes, en won terecht een tros literaire prijzen. Piscine Patel – Pi voor de vrienden – leidt schipbreuk en bevindt zich 227 dagen ronddrijvend op de oceaan in een reddingssloep, samen met een Bengaalse tijger. Het is een wonder van een boek over gevaar en angst, religie en waarheid en dieren – vrij en in de zoo. President Obama schreef de auteur een brief, om hem te bedanken. En wat goed is voor Barack, is zeker goed voor ons.

Uit bij Prometheus , 317 pagian’s, 17, 50 euro

5. Wild, Sheryl Strayed

De ondertitel van het boek is ‘Over jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken’. Cheryl Strayed was niet echt een stapper toen ze besliste om de Pacific Crest Trail te gaan stappen, maar ze wilde haar verdriet, rouw en heroïneverslaving achter zich laten en dus trok ze een veel te zware rugzak aan en begon te wandelen. Strayed is eerlijk, grappig en excellent gezelschap, ze deelt genereus haar inzichten en ervaringen. Reese Witherspoon verfilmde het verhaal, maar dit is een van die voorbeelden waar het boek beter is dan de film.

Uit bij Luitingh-Sijthoff, 384 pagina’s, 20,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content