16 plaatsen die je moet zien in Nepal

Van de hoogste bergen tot natuurgebieden met een schat aan dieren en van hindoeistische tempels tot de geboorteplaats van Boeddha: ontdek de zestien hoogtepunten in Nepal.

16 plaatsen die je moet zien in Nepal
© iStockphoto

Chitwan National Park © iStockphoto

Bij Nepal denken we meteen aan de hoogste bergen ter wereld, maar het oudste nationale park van het land is te vinden in de laaglanden van het zuiden.

Chitwan National Park © iStockphoto

Het prachtige subtropische landschap is nog ongerept en er leven veel grote dieren zoals olifanten, Indische neushoorns, luipaarden, beren, apen, Bengaalse tijgers en krokodillen. Ook komen er meer dan 350 vogelsoorten voor, waaronder enkele zeer zeldzame exemplaren.

Chitwan National Park © iStockphoto

Chitwan National Park © iStockphoto

Annapurna Circuit © iStockphoto

De Annapurna Circuit is een wandelroute door het Himalaya-gebergte van zo'n 230 kilometer. Volgens kenners behoort de route tot de mooiste trektochten ter wereld.

Annapurna Circuit © iStockphoto

Je wandelt zelf tot een hoogte van 5.416 meter, maar je wordt omringd door bergen tussen de 6.000 en 8.000 meter. Onderweg passeer je rijstvelden, tropische wouden, watervallen, verstilde dorpjes en spectaculaire rotsformaties.

Pokhara © iStockphoto

De stad Pokhara ligt schitterende tussen het Annapurna-gebergte. Het is dan een ook een geliefde plaats voor sportieve reizigers die vanuit hier kunnen wandelen, paragliden, boottochten maken, paardrijden of gewoon van het fenomenale uitzicht kunnen genieten aan de oever van een van de meren.

Pokhara © iStockphoto

Pokhara lag ver uit de buurt van het epicentrum van de aarbeving die in 2015 zoveel schade veroorzaakte en kwam er redelijk ongeschonden doorheen.

Pokhara © iStockphoto

Pokhara © iStockphoto

Pokhara © iStockphoto

Pashupatinath tempel in Kathmandu © iStockphoto

Deze tempel behoort tot de belangrijkste religieuze gebouwen voor de hindoes en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. De tempel staat langs de heilige Bagmati rivier en aan een drukke markt met kraampjes waar kleurrijke religieuze spulletjes worden verkocht. Het is ook de plaats waar de doden gecremeerd worden.

Pashupatinath tempel © iStockphoto

Alhoewel de tempel middenin het aardbevingengebied staat, bleef de schade beperkt.

Patan © iStockphoto

Patan was oorspronkelijk een middelgrote stad naast Kathmandu, maar ondertussen zijn de twee steden min of meer aan elkaar vastgegroeid. Toch is de sfeer in Patan anders en rustiger dan in het altijd drukke Kathmandu.

Patan © iStockphoto

De Sansrkiet naam voor Patan is Lalitpur en dat betekent letterlijk 'Stad van Schoonheid'. Je ziet er dan ook een prachtige verzameling tempels, paleizen en heiligdommen. Patan, Kathmandu en Bhaktapur zijn de drie koningssteden die in het verleden werden bestuurd door de Malla koningen. Ze hebben een lange geschiedenis en rijk cultureel erfgoed.

Namche Bazaar © iStockphoto

Het op een hoogte van 3.500 meter gelegen dorpje Namche Bazaar ligt niet ver van de Mount Everest en trekt mede daardoor veel toeristen. Omdat het tegen de bergwand is aangebouwd heb je er een schitterend uitzicht over de Himalaya en over het dal.

Namche Bazaar © iStockphoto

Namche Bazaar is al van oudsher een welvarend handelsstadje. Tegenwoordig kan je er niet alleen terecht voor Tibetaanse souvenirs en yakkaas en -boter, maar ook voor alle spullen die je nodig hebt voor een trektocht.

Upper Mustang © iStockphoto

Upper Mustang, vroeger het koninkrijk Lo, behoort tot de meest geisoleerde gebieden ter wereld. Dat komt doordat het tot 1992 een voor buitenstaanders verboden gemilitariseerd gebied was.

Upper Mustang © iStockphoto

De oorspronkelijke inwoners hebben heel lang hun eigen cultuur, taal en gebruiken kunnen bewaren. De laatste tijd groeit de invloed van buitenaf weliswaar iets, maar toeristische bezoeken worden sterk aan banden gelegd. Het is dan ook niet eenvoudig om Upper Mustang te bezoeken. Je moet er een prijzige vergunning voor hebben en begeleid worden door een toezichthouder van de overheid.

Upper Mustang © iStockphoto

Lumbini © iStockphoto

In Lumbini werd rond 623 v. Chr. Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme, geboren. Daarom is het natuurlijk een belangrijke bedevaartsplaats voor boeddhisten uit de hele wereld. Op de plaats waar Boeddha ter wereld kwam staat de Maya Devi tempel en in de heilige tuinen ernaast zie je eeuwenoude stupa's, de pilaar van Ashoka en biddende monniken.

Lumbini © iStockphoto

Nagarkot © iStockphoto

In het verleden diende Nagarkot als legerplaats omdat het zo'n goed zicht biedt op de omgeving, maar nu trekt het vooral toeristen die vanuit hun hotelkamer willen genieten van de schitterende bergwereld om hen heen.

Nagarkot © iStockphoto

De huizen in Nagarkot leden flink wat schade door de aardbeving in 2015 en het stadje is nog niet helemaal opgebouwd. De beste tijd om te genieten van het uitzicht is tussen oktober en maart. In de andere maanden komt het vaak voor dat de bergen verdwijnen in de wolken.

Bardia National Park © iStockphoto

Net als in Chitwan National Park leven er ook in dit Bardia NP enorm veel dieren. Er komen alleen al tenminste 53 zoogdiersoorten zoals dolfijnen, olifanten, Bengaalse tijgers, Indishe neushoorns en krokodillen voor.

Bardia National Park © iStockphoto

Bardia National Park en de dieren hadden het zwaar te verduren tijdens Maoïstische Volksoorlog (1996-2006). Veel dieren werden toen gedood door stropers, maar nu groeit het dierenbestand gelukkig weer gestaag.

Bardia National Park © iStockphoto

Doo de afgelegen locatie valt het niet mee om in Bardia National Park te komen, maar het is - mede daardoor - de moeite zeker waard.

Gokyo Lakes © iStockphoto

Het zien van deze zes felblauwe en groene gletsjermeren behoort tot de hoogtepunten van een reis naar Nepal. Ze liggen op 5.000 meter hoogte en vormen een bijzonder ecosysteem.

Gokyo Lakes © iStockphoto

Je bereikt de meren door twee dagen te wandelen vanuit Namche Bazaar, maar je kan de trektocht ook langer maken en combineren met een wandeling naar de 5.357 meter hoge Gokyo Ri.

Langtang National Park © iStockphoto

Trekkers die de eenzaamheid zoeken kunnen terecht in Langtang National Park op de grens met Tibet. De gebruiken en taal van de Tamang en Sherpa bewoners van dit gebied lijken sterkt op die van de Tibetanen.

Langtang National Park © iStockphoto

Je kan schitterende meerdaagse trektochten door het spectaculaire landschap maken. Je kan de hoogte intrekken (de bergen zijn rond de 6.000 en 7.000 meter hoog), maar ook in de vallei blijven en door de dorpjes, langs gletsjers en over enkele lagere pieken wandelen.

Bhaktapur © iStockphoto

De koningsstad Bhaktapur werd zwaar getroffen tijdens de aardbevinge De meeste tempels zijn overeind gebleven, maar veel traditionele huizen werden verwoest. Gelukkig valt er nog altijd veel te zien: middeleeuwse pleintjes met tempels, smalle straatjes, tempels, beelden, oude bakstenen huisjes en weinig verkeer.

Bhaktapur © iStockphoto

Janakpur © iStockphoto

Janakpur ligt vlakbij de grens met India en dat merk je. De sfeer doet er sterk denken aan het buurland. De stad is een belangrijk religieus centrum omdat Sita (de incarnatie van de godin Lakshmi) hier geboren zou zijn.

Janakpur © iStockphoto

De witte Janaki Mandir tempel is het opvallendste gebouw in de stad. De tempel is de grootste in Nepal en werd gebouwd in 1898 .

Boudhanath stupa © iStockphoto

Deze enorme stupa domineert het silhouette van Kathmandu. Het is de grootste stupa in Azie en iedere dag wandelen honderden gelovigen rondom het imposante bouwwerk met in de toren de ogen van Boeddha.

Boudhanath stupa © iStockphoto

Ook deze stupa leed flinke schade door de aardbeving, maar dankzij schenkingen door boeddhistische groeperingen kon de Boudhanath snel opgeknapt worden en ging het als eerste van de beschadigde monumenten weer open voor bezoekers.

Thamel © iStockphoto

Thamel is een wijk in Kathmandu die vooral bezocht wordt door backpackers. Al sinds de hippietijd trekken jonge toeristen en kunstenaars naar dit deel van de hoofdstad.

Thamel © iStockphoto

In de smalle, drukke straatjes vind je alle mogelijk winkeltjes, restaurantjes, pubs en bars.