Waarom we op Fashion Revolution Day onze kleren binnenstebuiten dragen

24/04/17 om 08:00 - Bijgewerkt op 24/04/18 om 13:23

Het is tijd voor een revolutie in de mode-industrie. Vijf jaar na de Rana Plaza ramp in Bangladesh is er nog steeds zo weinig transparantie dat de organisatie Fashion Revolution kledingmerken ter verantwoording blijft roepen. Met de hashtag #whomademyclothes wil ze het bewustzijn rond duurzame mode vergroten.

Waarom we op Fashion Revolution Day onze kleren binnenstebuiten dragen

© Fashion Revolution

Op 24 april 2013 kwamen 1138 om het leven en geraakten 2500 mensen gewond tijdens de instorting van de Rana Plaza textielfabriek in Bangladesh. Wereldwijd herdenken we deze ramp in de week van 23 tot 29 april onder de noemer Fashion Revolution. Enerzijds is het een bewustmakingcampagne voor de consument, anderzijds een rechtstreekse aanklacht aan het adres van de schuldigen en de hoop op verbetering. 'Er zijn meer dan 90 landen die deelnemen aan de Fashion Revolution', aldus de organisatie. 'Er worden verschillende evenementen georganiseerd waaraan consumenten kunnen deelnemen en die de modemerken bewust maken van de groeiende vraag naar eerlijke, duurzame mode.'

Wie maakt mijn kleren?

Waarom we op Fashion Revolution Day onze kleren binnenstebuiten dragen

© Fashion Revolution

Fashion Revolution Day is het ideale moment om ons af te vragen wie nu eigenlijk de werkelijke kost van de mode-industrie betaalt en wie er de vruchten van plukt. Het belang van transparante communicatie wordt dankzij de hashtag #whomademyclothes duidelijk gemaakt. De 75 miljoen mensen die wereldwijd werken in de mode- en textielindustrie worden te vaak slachtoffer van uitbuiting en verbale of fysieke mishandeling. Ook de veiligheid van de werkomstandigheden laat te wensen over en de lonen liggen laag. Vooral voor vrouwen is de mode-industrie moordend. 80% van de arbeiders zijn immers vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. Er werd gelukkig al vooruitgang geboekt sinds de ramp in 2013, maar de situatie is nog verre van ideaal.

Macht

Waarom we op Fashion Revolution Day onze kleren binnenstebuiten dragen

© Fashion Revolution

Als we de lonen van de textielarbeiders vergelijken met de prijzen kleding die we moeten betalen in de winkel en de winst die merken maken, merken we een grote ongelijkheid op. Op de lijst met de twintig rijkste mensen ter wereld staan zes mensen die een kledingbedrijf runnen, terwijl de arbeiders in armoede leven.

'Laat je portefeuille spreken', klinkt het bij de organisatie. 'Toon aan modemerken dat je als consument kritisch bent en bewust shopt. Vorig jaar beantwoorden zo'n duizendtal merken op de vraag wie hun kleren maakt. Dat toont aan dat het leeft onder de merken. Gebruik online tools zoals Rank a Brand of Project Just om te achterhalen of de merken die je shopt ook duurzaam zijn en put your money where your mouth is.'

Actie

De organisatie van Fashion Revolution publiceert op Fashion Revolution Day ieder jaar ook de Fashion Transparancy Index, een lijst van de honderd grootse modemerken globaal en hun transparantiegraad. Scoort jouw favoriete merk niet goed? Staat jouw favoriete merk er niet tussen, maar ben je benieuwd naar de productiemethoden? Spreek hen er dan over aan op sociale media met de hashtag #whomademyclothes.

Tip: Ga op 29 april naar de derde editie van het Fair Fashion Fest in Gent en leer meer over de schaduwzijde van de mode-industrie en ontdek hoe het anders kan.