Outdoorkleding met een Brits accent: waarom ruiterlaarzen en gewaxte jassen plots overal opduiken

castlecore
© Getty Images
Katrien Huysentruyt Journalist

Trenchcoats, parka’s en barn jackets. Vandaag draag je ze niet enkel voor een wandeling op het platteland, maar ook boven je jeans of zelfs feestjurk. De nieuwe outdoorkleding lijkt wel weggelopen uit een aflevering van The Crown. Of hoe gorpcore evolueert naar castlecore.

Wie de wandelende meutes of de terrassen op een frissere namiddag gadeslaat, waant zich makkelijk in de hogere kringen van pakweg Cornwall, Yorkshire of Kent – althans wat kleding betreft. De functionele maar eerder opzichtige gorpcore-plunjes van merken als The North Face of Patagonia lijken stilletjes ingeruild voor een meer sobere esthetiek: zonder opvallende logo’s, in neutrale kleuren, van premium materialen, en met een onmiskenbaar Brits aristocratisch tintje. Precies wat modenieuwsplatform The Business of Fashion eind 2023 al in het trendwatchrapport voor 2024 had voorspeld: ‘Naarmate de gorpcore-trend afkoelt, kunnen merken zich gaan richten op ingetogen, “quiet” outdoormode.’

Old money

Die sobere outdoorlook sluit aan bij wat we kennen als quiet luxury. Het fenomeen dat intussen al meerdere seizoenen meegaat, heeft z’n wortels in de ontwikkeling van het kapitalisme vanaf het einde van de achttiende eeuw. De rijke elite neemt dan stilaan de invloedrijke positie in van koningen en geestelijken. Ze keren zich af van de pracht en praal van het hof en de kerk door een meer ingetogen stijl aan te nemen. Vooral mannenmode (weg met pruiken en kant) wordt alvast een pak saaier.

Ook ontstaat het onderscheid tussen oud en nieuw geld, waarbij voornamelijk in Angelsaksische landen de rijk geboren protestantse aristocratie stealth wealth verkiest boven het uiterlijke vertoon van de nieuwe rijken, die zelf hun fortuin hebben vergaard en er graag mee pronken. Later gaan die laatsten echter de old money-esthetiek kopiëren om chic te ogen, zoals in – fastforward naar vandaag – de serie Succession.

Castlecore
JW Anderson lente-zomer 2025. © Launchmetrics Spotlight

In ons tijdvak deed de pandemie een duit in het zakje: uit angst voor de economische gevolgen van die crisis zocht de elite haar toevlucht tot recessioncore: dure basics die rijkdom uitstralen zonder het uit te schreeuwen. If you know, you know. De turbulente wereldpolitiek van de jongste jaren maakte dat de stijl in zwang bleef.

Daarnaast heeft de modale man zijn kleding graag functioneel, en ook vrouwen zijn sinds de opmars van het wandelen en andere buitenactiviteiten (dank je, corona) praktische stukken gaan appreciëren. Denk maar aan stevige stappers, donsjassen en laagjes in technische materialen. The North Face x Gucci, Lululemon x Roksanda, On x Loewe, Hoka x Moncler, Vibram x Balenciaga, Birkenstock x Louis Vuitton of Haider Ackermann als creatief directeur voor Canada Goose: via samenwerkingen met high fashion ging functionele kleding er na verloop van tijd wel een pak modieuzer (of terrasfähig) uitzien. Andersom groeiden eenmalige capsulecollecties van luxemerken als Dior en Burberry uit tot permanente collecties met outdoorkledij.

Opvallend: die evolutie richting quiet outdoor ziet er momenteel meer Britse plattelandspub dan Hollywood Hills uit.

castlecore
Ganni x Barbour © GF

De klusjas van Elizabeth II

Het westerse collectieve geheugen is erg gekleurd door de Angelsaksische cultuur. Al hebben we nog nooit een voet in de Cotswolds gezet, we kennen de Britse countryside en bijbehorende kleding van de geprivilegieerde klasse uit literatuur, films en series zoals recent nog Guy Ritchies The Gentlemen en de zes seizoenen van The Crown.

In crisistijden hebben mensen sowieso de neiging om terug te vallen op tradities en vaste waarden. De laarzen en gewaxte jassen van Britse heritage-merken hebben hun reputatie mee: ze hebben zichzelf al bewezen en bieden kwaliteit. Je kleden volgens de vestimentaire codes van de Britse landadel op zijn landgoed is bovendien puur escapisme: er is een valse nostalgie naar een betere periode of plaats die we kennen van op het scherm en die daarom vertrouwd en veilig aanvoelt.

Lees ook: That ’70s look: kleurrijke outfits om de lente in te luiden

Midden 2024, op het hoogtepunt van de wreedheden in Gaza, de oorlog in Oekraïne en de Amerikaanse verkiezingsstrijd, klampten modemeisjes en -jongens zich dan ook verbeten vast aan hun barn jacket of chore coat – het soort jasje waarin staljongens hun klussen klaren. De rechte, heuplange praktische jas van al dan niet gewaxt katoen heeft een ribfluwelen of leren kraag, opgestikte zakken, sluit met drukknopen en heeft meestal een geruite voering. En: het is een essentieel (en genderneutraal) onderdeel van de kledingstijl van de Engelse aristocratie, want bij uitstek geschikt voor paardrijtochtjes in de Schotse highlands of een wandelingetje rond Balmoral.

Het verhaal gaat dat wijlen Queen Elizabeth II zo gehecht was aan haar Barbour Beaufort dat ze weigerde om haar 25-jaar oude exemplaar te laten vervangen toen het merk het haar aanbood. Andere early adopters zijn King Charles III, William en Kate, Lady Di, maar ook Alexa Chung, Daniel Craig en David Beckham. Kaia Gerber, Kendall Jenner, Katie Holmes en Hailey Bieber scharen zich dan weer achter de nieuwere golf fans.

castlecore
Alexa Chung draagt een staljas. © Getty Images

Het was evenwel niet het Britse koningshuis dat de jonge generatie overstag deed gaan, of het vertrouwen dat de Amerikaanse democratische vicepresidentskandidaat Tim Walz er tevergeefs in uitstraalde, maar wel – wie anders – Miuccia Prada en Raf Simons. Tijdens de Milanese modeweek van september 2023 stuurde Prada modellen de catwalk op in luchtige jurken onder het jasje. En als het gouden duo iets voorstelt, weet je dat het een trend zal worden: precies een jaar later palmde het jack de straten en front rows van zowat elke modestad in. Andere merken volgden snel, van The Row, Fendi, Loewe, Toteme en Wales Bonner tot Sézane, &Other Stories, Mango en Zara.

De staljas heeft mee dat hij nonchalant en cool is en dat afstraalt op je outfit zonder er moeite voor te doen. Hij is zo basic dat hij kan dubbelen als blazer voor een preppy look, maar net zo goed je baljurk een edgy upgrade geeft (een duchess kan tegenwoordig maar beter op alles voorbereid zijn). Hij is neutraal genoeg om zowel over een hemd met das als op een jeans met loafers te passen, of boven je wandelschoenen tijdens een weekendje Ardennen.

Jas, 3500 euro, Miu Miu. © GF

Het Gallagher-effect

Het succes van luxe outdoorkleding zit ’m in de veelzijdigheid en tijdloosheid: dankzij de kwaliteit en nuchtere functionaliteit is het een investering voor het leven. De trend beperkt zich niet tot het barn jacket. Harrington-jassen (Prada), Schots breiwerk (Altuzarra), laarzen, capes en mantels in tartan (Chloé) zijn ook niet vies van een uitstapje door zowel Engelse draslanden als over de catwalk. Dior nam het zelfs heel letterlijk en koos als podium voor de Resort 2025-show het Schotse Drummond Castle uit. En de Burberry-show voor komende winter ademde al even hard castlecore. Het tanende label sloeg een nieuwe richting in, waarbij het trends links laat liggen en zich met trench- en peacoats, parka’s en donsjassen toelegt op luxe outdoor. Richard E. Grant (acteur in Saltburn, locatie: Engels landgoed) werd opgetrommeld om de Britishness extra in de verf te zetten.

Regenjassen zijn intussen alomtegenwoordig bij de luxemerken, met als nieuwkomer de parka. Britpop-icoon Liam Gallagher zou er voor iets tussen kunnen zitten – sinds de aankondiging van de Oasis Live ’25 Tour is de vraag amper bij te houden. Maar ook de defilés voor lente 2025 voorspellen dat we het droog zullen houden, met kleurrijke waterproof exemplaren bij onder meer Prada, N°21, Coperni, The Attico en Burberry, die qua combinatiemogelijkheden niet onderdoen voor het barn jacket.

Lees ook:

Brits dreamteam Alexa Chung en Barbour: ‘Ik verlang opnieuw naar een simpele manier van leven’
Hoepelrok, harembroek of hotpants? 12 modevoorspellingen voor voorjaar ’25

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content