Het modejaar in beeld
1.We schrijven 8 februari 2010. Het jaar is nog maar net op gang getrokken of de modewereld wordt ondergedompeld in diepe rouw. Brits topontwerper Alexander McQueen heeft zelfmoord gepleegd. Enkele weken later wordt zijn laatste collectie getoond op de Parijse catwalks. Opvolgster en boezemvriendin van McQueen Sarah Burton verzekert dat het label verder zal blijven bestaan.
2. Maar er waren gelukkig ook vrolijke momenten. Zo zag Dries Van Noten zijn internationale ster nog wat meer stralen dankzij Michelle Obama die op haar rondreis door India tot twee keer toe een ontwerp van hem droeg. En Brussels hoedenontwerper Elvis Pompilio neemt na acht jaar de draad weer op. Hij opende in april een boetiek op de Zavel.
3. Hoedenontwerper Christophe Coppens zit pas in 2011 twintig jaar in het vak, maar viert dat al in 2010 met een grote veiling. Bovendien levert hij het bewijs van alle markten thuis te zijn: hij wordt hofleverancier én ontwerpt een collectie voor keten JBC.
4. Ook een jubileumjaar is het voor Kenzo (40 jaar), Tommy Hilfiger (25 jaar) en Robert Clergerie (30 jaar). De Doc Martins kunnen al terug kijken op een halve eeuw.
5. Delvaux, dat het niet makkelijk heeft in België, besluit internationaal te gaan. Voortaan zijn de Belgische luxetassen onder meer te vinden bij Printemps in Parijs, Barneys in New York en zelfs Corso Como in Seoul.
6. De 22-jarige Belgische Alexandra Verschueren wint de Grote Prijs op het Festival van Hyères. En in Groot-Brittannië wordt Phoebe Philo tot Designer van het Jaar verkozen.
7. Minder goed verging het Dirk Bikkembergs. De in Milaan gevestigde Antwerpenaar wordt wegens zware btw- fraude veroordeeld en moet ook zijn voetbalploeg FC Fossombrone droppen.
8. De LBD of Little Black Dress verovert een plaats in de Oxford Dictionary of English. Nu Van Dale nog.
9. In 2010 zet het internet zijn gestage opmars in de modewereld verder (of is het vice versa). Burberry zendt voor het eerst een defilé uit in 3D, ontwerpers als Matthew Williamson en Derek Lam tekenen een exclusieve collectie voor eBay. Omdat ook Google de trein niet wil missen, ziet boutiques.com het levenslicht.
10. Na de beroemde gezichten in reclamecampagnes, is het de beurt aan beroemde regisseurs. Chanel doet het met Martin Scorsese. Dior met David Lynch.
11. Belgisch topmodel Hannelore Knuts mag haar eigen tentoonstelling cureren in het Modemuseum van haar thuisstad Hasselt. Ze kiest meteen voor de controverse door naakt op de affiche te poseren.
12. En dan dat andere topmodel: Kate Moss. Ze presenteert haar laatste Topshop-collectie na een lucratieve samenwerking van vier jaar. Maar werkloos is ze nog lang niet. Ze ontwerpt een eigen tassencollectie voor Longchamp en verschijnt voor de dertigste keer op de cover van Vogue.
13. Ook toe aan een andere job is Carine Roitfeld, de flamboyante hoofdredactrice van de Franse Vogue, verlaat na tien jaar het schip en gaat zich “conctreren op eigen projecten”. Jean-Paul Gaultier stapt na zeven jaar op bij Hermès en houdt zich enkel nog bezig met zijn eigen label.
14. De combinatie straatketen-topdesigner blijkt een vaatje waar nog altijd uit getapt kan worden: Valentino voor Gap, Azzaro, Cathy Pill en Clergerie voor La Redoute… Maar H&M schiet ongetwijfeld de hoofvogel af, door als opvolger voor Sonia Rykiel het Franse huis Lanvin te kiezen. De collectie wordt een succes, al blijft bij ons de grote stormloop uit.
15. Prins William verlooft zich met Kate Middleton en nu al ziet het ernaar uit dat ze inzake ‘fashion’gehalte niet moet onderdoen voor Michelle Obama of wijlen haar schoonmoeder Lady Di. Telkens ze in het openbaar verschijnt met een jurk is deze in een mum van tijd uitverkocht. Er wordt ook al druk gespeculeerd over de ontwerper van haar bruidsjurk.
Ann Heylens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier