Na kweekvlees ook kweekmode? Amerikaanse startup kweekt katoen in laboratorium

Kweekkatoen binnenkort werkelijkheid? © Getty

De Amerikaanse start-up Galy overtuigt investeerders en modeketens met katoen waar geen land of pesticiden voor nodig zijn. Kweekmode zou een oplossing kunnen zijn voor het katoenprobleem. Modeketens als H&M en Zara investeren alvast in het concept: ‘Het labkatoen van Galy staat voor een doorbraak.’

Katoen is weliswaar een plant­aar­dig pro­duct, maar wel een van de meest waterintensieve­ gewas­sen ter wereld. Voor de pro­duc­tie van pakweg een jeans­broek is tot 15.000 liter water nodig. Boven­dien worden voor de teelt ook heel wat giftige stoffen en pesticiden gebruikt. 

Dat kan anders, denkt Galy: er wordt al jaren gewerkt aan vlees uit het lab, en dat moet ook voor katoen kunnen. Het bedrijf werkt met cellen van katoenplanten die in het lab gevoed worden met suiker en groeien.

Het bedrijf maakt zich sterk dat het de productie zo met 99 procent minder water, 97 procent minder land en 91 procent minder meststoffen kan doen in vergelijking met de traditionele teelt. Ook het klimaat vaart er wel bij, want de uitstoot van CO2 zou met 77 procent dalen. 

Succesvolle investeringsronde voor kweekkatoen

Voorlopig heeft het bedrijf nog maar enkele kilo’s katoen geproduceerd, en om echt een impact te hebben moet die productie natuurlijk veel hoger. Daarom heeft het bedrijf nu een nieuwe, succesvolle investeringsronde afgerond van zo’n 33 miljoen euro. Bij de investeerders staan grote namen zoals een investeringsfonds van Bill Gates, H&M en Inditex SA, het bedrijf achter modeketen Zara.

‘Het labkatoen van Galy staat voor een doorbraak en als dit lukt kan het onze afhankelijkheid van de katoenteelt sterk verminderen’, zegt Martin Ekebark van de H&M-groep. ‘Katoen maakt zowat 60 procent uit het materiaal dat we voor onze producten gebruiken, en we hebben de ambitieuze doelstelling om al onze materialen tegen 2030 uit gerecycleerde of andere duurzame bronnen te halen.’

Duurzame modetoekomst

Galy maakt zich sterk dat katoen uit het lab niet alleen een winst is voor het milieu en het klimaat, maar ook voor de economie, omdat de prijzen van gewassen als katoen, maar ook koffie en cacao, steeds meer afhankelijk zijn van een grillig klimaat.

‘De klimaatverandering legt de kwetsbaarheid van onze landbouwketens bloot, en de recente stijging van de cacaoprijzen is een pijnlijke herinnering aan het nieuwe normaal waar we mee te maken krijgen’, zegt Galy-ceo Luciano Bueno. ‘De vraag is niet “of” maar “wanneer” de wereld te maken zal krijgen met toegenomen volatiliteit in conventionele landbouw als extreem weer frequenter wordt. Galy zal dan klaar zijn om onze economie beter bestand te maken tegen die schokken.’

(IPS)

Partner Content