Bestudeer de stoffen en keer kleding binnenstebuiten: zo herken je kwalitatieve kleding
Kleding lijkt steeds sneller te verslijten. Hoe kan je zien of kleding van slechte kwaliteit is? Wij trokken de winkelstraten in met productiemanager Samira Lafkioui en sprokkelden tips bij experts.
‘Ik kan het niet laten, ik wil overal aan voelen. Beroepsmisvorming,’ lacht Samira Lafkioui. ‘Eigenlijk ga ik niet graag winkelen, want ik ben vaak teleurgesteld door de kwaliteit.’ Als productiemanager werkt Lafkioui onder meer voor modemerken Julie Kegels en RE Antwerp. In het verleden deed ze ervaring op bij high fashion merken zoals AF Vandevorst, Haider Ackermann en Raf Simons. Lafkioui werkt ook aan de lancering van het digitale patronenplatform Polygonal. Met haar neus voor kwaliteit trokken we de winkelstraten in.
Speurneuzen op zoek naar kwaliteit
‘Dit is wol, maar niet honderd procent,’ klinkt het na een seconde voelen aan een blazer. Ik draai het etiket om en ze heeft gelijk, het is een mix met synthetische vezels. Intussen heeft ze een hemd vast. ‘Voel hier eens aan: best ruw, toch? Dit is geen goede kwaliteit.’ Tip één: gebruik niet enkel je ogen, maar ook je handen om een stuk te beoordelen.
Om het herkennen van kwaliteit beter in de vingers te kijken, gaan we samen enkele shops binnen. In drie winkels van verschillende prijscategorieën vergelijken we telkens witte, katoenen bloesjes met broderie en een zwarte geklede broek.
Fast fashion 2.0
De eerste winkel is van de categorie ‘fast fashion, maar de chiquere versie’. We nemen een witte bloes uit het rek, gemaakt in Myanmar van ‘organic cotton’, volgens het etiket. Nergens een certificaat te bespeuren van GOTS of een ander bewijs dat het om biokatoen gaat: ‘greenwashing dus,’ luidt het bij Samira. De afwerking is behoorlijk goed. We spotten een Engelse naad en de knopen zitten er stevig aan. Er zijn nergens losse draadjes te bespeuren. De stof is redelijk dun, maar het is dan ook bedoeld als luchtige zomeroutfit. De kostprijs: 79 euro. Mocht het geen greenwashing zijn, dan was dit een goede optie.
Wat verderop plukken we een zwarte broek uit het rek. De stof is deels wol, deels synthetisch. De afwerking is oké, maar op sommige plekken ook nogal rommelig. Het maakland is China en de prijs is, net zoals de top, 79 euro. ‘Bizar dat een geklede broek uit wol dezelfde prijs heeft als een katoenen bloes,’ vindt Samira. ‘Zo’n broek is arbeidsintensiever om te maken. Vandaar de minder goede afwerking, daar hebben ze op bespaard.’
Europees merk uit het middensegment
Op naar winkel twee. Dit gaat om een kleinschaliger Europees merk van het middensegment. De winkel oogt erg stijlvol, wat de winkelbeleving aangenamer maakt. Maar zijn de stuks ook beter qua kwaliteit? ‘Ik zie hier veel synthetische stoffen hangen,’ is het eerste verdict.
We vinden een gelijkaardige witte katoenen bloes met broderie, voor de prijs van 170 euro. Bijna dubbel zo duur. ‘Dat komt wellicht door de oplages,’ weet Samira. ‘Dit merk kan lang niet zoveel aankopen als een internationale fast fashion-speler, wat scheelt in de aankoopprijs.’
Opvallend: we vinden nergens in het etiket waar de kleding gemaakt wordt. Nochtans weten we dat de meeste kledingstukken van dit merk in Europa worden vervaardigd. Samira is niet onder de indruk van de afwerking van de bloes. ‘Die van de fast fashion speler was eigenlijk beter gemaakt. De binnenkant zag er veel properder uit,’ klinkt het.
Dan gaan we op zoek naar een zwarte broek. We vinden enkel synthetische exemplaren, geen enkele met wol. Ook de afwerking laat te wensen over: we gaan met onze vingers over de naden aan de binnenkant en voelen meteen losse stukken die prikken. De kostprijs: 160 euro. ‘Ik vind het jammer om te zien dat in een winkel als deze de kwaliteit niet veel beter is dan in de keten waar we daarnet waren.’
Goedkope fast fashion
Onze laatste stop is een echte fast fashion speler pur sang. Hier valt meteen het kwaliteitsverschil op. Alles wat we vastnemen is van mindere kwaliteit dan in de twee voorgaande winkels. De prijzen zijn dan ook lager, maar niet zo laag als ultra fast fashion merken.
Een zomerbloes vinden we voor 29 euro en een broek voor 59.99 euro. In beide gevallen zien we veel rommelige naden en losse draden. De rits van de broek is van plastic en hapert al nog voor hij gedragen is. ‘Veel wasbeurten zullen deze stuks niet meegaan. Ook aan de pasvorm zie je dat er niet veel werk in gekropen is. De kans dat dit goed zit, is klein,’ klinkt het verdict. Voor de aardigheid bekijken we ook een broek gemaakt van katoen en linnen. De stof voelt aangenaam, maar ook hier is er niet genoeg werk gestopt in de pasvorm volgens Samira.
Afvalberg
Na onze korte steekproef zijn we behoorlijk overprikkeld. Het snelle ritme waaraan er nieuwe collecties in de winkelstraten worden aangeboden, is dan ook om van te duizelen. Er komen steeds meer kledingstukken op de markt, waarvan er helaas ook aanzienlijke hoeveelheden op de afvalberg belanden. Belgen staan op plaats vier qua grootste textielafdankers in Europa. Wie veel wegwerpt, heeft ook veel aangekocht. Wereldwijd is de kledingconsumptie sinds 2000 dan ook meer dan verdubbeld, maar de nieuwe jurken en broeken worden maar half zo lang bewaard als vijftien jaar geleden.
Getallen die in schril contrast staan met de aanbeveling van het Hot Or Cool Institute om maximaal vijf nieuwe kledingstukken per jaar te kopen en te koesteren. Het drastisch terugschroeven van aankopen is volgens een recent rapport van dit instituut nodig om binnen de 1.5 graad opwarming van de planeet te blijven. Maar als onze kledingstukken na een paar draagbeurten al uit elkaar vallen, is het moeilijk om dit streefdoel te halen.
Ben jij op zoek naar een nieuwe outfit? Vergelijk dan voor je overgaat tot een aankoop. De prijs is helaas niet altijd een garantie voor kwaliteit. Met onderstaande tips koop je hopelijk geen kat in een zak.
Concrete tips: zo koop je kwalitatieve kleding
MATERIAAL
- Kies voor monomaterialen: kledingstukken die uit één materiaalsoort gemaakt zijn. Dit soort stoffen zijn makkelijker in onderhoud en duurzamer. Ze zijn ook makkelijker te recycleren achteraf. Vind je geen item dat uit één materiaal gemaakt is? Ga dan voor maximum twee soorten materialen in een kledingstuk. Laat een wollen trui die gemixt is met acryl hangen, die zal snel stuk gaan.
- Kijk met je handen en voel aan de stoffen: zijn ze zacht? Zitten er geen ruwe stukjes aan? Voelt het aangenaam tegen de huid? Hoeveel weegt je kledingstuk?
- Hou een kledingstuk omhoog, in het licht. Kun je door de stof heen kijken? Dan is het wellicht een heel dunne stof, die snel stuk kan gaan. Voor hele warme zomerdagen kan dit natuurlijk aangenaam zijn, maar wees je hier bewust van tijdens het shoppen.
- Synthetisch of natuurlijk? Denk na voor wat je het nodig hebt. In functionele kleding, zoals sportoutfits of regenjassen, kunnen synthetische stoffen nuttig zijn, maar voor gewoon dagdagelijks gebruik kies je best voor natuurlijke stoffen. Die ademen meer en laten geen microplastics los tijdens het wassen.
- Vermijd teveel elastaan/spandex (lycra), want dat verhoogt de kans dat je kledingstuk na een paar keer dragen en wassen zal uitrekken. Je zult deze items ook sneller in de wasmachine werpen om de vorm terug te krijgen, wat het slijtageproces nog meer versnelt.
AFWERKING
- Ga voor een materiaal dat zo min mogelijk bewerkingen heeft. Vermijd afwassingen, afgerafelde randen, scheuren of ‘distressed’ jeans. Je koopt eigenlijk kleding die al op voorhand een versleten look heeft gekregen en die dus niet lang mee zal gaan.
- Naden: als je zelf niet naait, heb je wellicht geen idee hoe een Engelse naad eruitziet. Dat hoeft ook niet om te checken of je kwaliteit in handen hebt. Kies voor stiksels waarbij de steken dicht op elkaar zitten. Voel eraan met je vinger: voelt het plat en glad aan of eerder ruw? In dat laatste geval zullen ze sneller loskomen en kunnen ze tegen je huid schuren wat onaangenaam is.
- Zit alles goed vast? Hangen er ergens losse draden aan je kledingstuk? Hangt de knoop er goed aan? Hangen eventuele versieringen goed vast?
- Hoe zien de knoopsgaten eruit? Zijn die de juiste grootte? Zijn ze goed verstevigd? Knoop je hemd eens open en toe in de winkel.
- Als er een voering in je kledingstuk zit, bekijk dan het materiaal en of die goed is vastgemaakt. Wanneer je je jas uittrekt, komt de voering dan mee of blijft die mooi op z’n plek zitten?
- Bestudeer de rits: kies voor metaal in plaats van plastic. Doe de rits een paar keer open en dicht: blijft hij al steken of gaat het vlot? Zit de rits goed vast aan de stof?
- Draai je kledingstuk binnenstebuiten. De binnenkant moet er mooi uitzien, niet als een rommeltje. Zien de naden er stevig uit? Zijn de randen mooi omgezoomd?
- Bij een nette broek heb je liefst een versteviging aan de zoom in de vorm van een broekstootrand, daardoor gaan je broekspijpen minder snel rafelen en behouden ze hun pasvorm beter.
- Versteviging: het wordt helaas niet vaak gedaan, maar als je een jeansbroek kunt vinden met extra versteviging aan het kruis heb je alvast minder kans op scheuren in deze regio. Is de stof aan de ellebogen en knieën stevig genoeg? Hoe zou het kledingstuk eruitzien met patches opgenaaid om slijtage te verhullen?
PASVORM
- Trek het stuk aan. Alle lichamen zijn anders, maar een slechte pasvorm zal voor quasi elk lichaamstype slecht zitten. Waar zitten de naden van de schouders? Heb je als vrouw ruimte voor je boezem? Kun je je armen makkelijk omhoog doen? Ga even zitten in een broek, want als er niet veel elastaan werd gebruikt, hangt het van de pasvorm af of je vlot kunt zitten. Voel je ergens prikkende draden? Zit er ruwe stof langs de binnenkant?
- Zie je verdraaiingen? Als een kledingstuk al voor de eerste wasbeurt verdraaide naden heeft, laat het dan hangen! De stof is wellicht in de verkeerde richting geknipt. Dit gaat nooit goed zitten en zal enkel erger worden na enkele wasbeurten. Heeft je kledingstuk een patroon? Dan kun je kijken of het mooi doorloopt bij de naden of als een mismatch aan elkaar is genaaid (al kan dit ook een bewuste keuze zijn, om geen stof te verspillen).
NAZORG
- Kan dit kledingstuk gemakkelijk gerepareerd worden? Zit er een reserveknoop bij?
- Aanpassingen: kan het kledingstuk gemakkelijk aangepast worden als je gewicht bijkomt of afvalt? Kijk bij een broek of er voldoende naadwaarde – extra stof aan de naden – is voorzien om de taille te verbreden. Wil je iets langer maken? Kijk dan of er voldoende stof in de zoom zit.
- Denk na over het gebruiksgemak en lees de wasinstructies. Ken jezelf en koop geen kleding die je niet naar behoren kunt verzorgen. Probeer kleding sowieso niet te vaak in de droogkast te werpen. Wol, zijde en jeans laat je altijd aan de lucht drogen.
Deze tips verzamelden we dankzij de inzichten van productiemanager Samira Lafkioui, VITO-onderzoeker Tom Duhoux en Alexandra De Raeve, hoofd van het onderzoekscentrum FTILab+ en lector textieltechnologie aan de HOGENT. De experts gaven toe zelf ook af en toe in de luren te worden gelegd, maar met deze basisregels en trucs om kwaliteit te herkennen kunnen we toch slimmere keuzes maken.
BUDGETTIPS
– Vind je nieuwe, duurzame en kwalitatieve kleding duur? Koop vintage of tweedehands. Tijdloze stuks zoals blazers en hemden kun je in groten getale vinden in tweedehandswinkels. Pas dezelfde trucs toe tijdens het vintage shoppen. Helaas zijn de etiketten vaak uit kledingstukken geknipt, maar door te voelen aan de stof leer je ook al veel. Voor een vintage blazer betaal je misschien evenveel als bij een ‘chiquere’ fast fashion-keten, maar heb je wel tijdloze kwaliteit in handen, die je jaren kunt koesteren.
– Ruil, leen of huur kwalitatieve kleding. Voor kinderen vinden we het super normaal, maar ook als volwassenen kunnen we onze garderobe delen. Ga naar swap events, vraag aan vrienden en familie om in hun kledingkast te mogen snuisteren of huur bij een professioneel verhuurbedrijf zoals Dressr.
– Reken het aantal draagbeurten uit van je favoriete stuks. De cost per wear zal je misschien verbazen. Een voorbeeld: een kwalitatieve top die je vijf jaar geleden kocht voor 60 euro en die 4 keer per maand gedragen wordt, kost je tot nu toe 0.25 euro per draagbeurt. Stel dat je een minder kwalitatief exemplaar kocht voor 35 euro en het na twee jaar weg moet gooien, dan landen we op 0.36 euro per draagbeurt en heeft het je dus meer gekost per draagbeurt dan de duurdere top.
– Op zoek naar duurzame shopadressen? Surf dan naar cosh.eco. De merken die verkocht worden bij de winkels in de shopgidsen van COSH! werden allemaal streng onder de loep genomen op vlak van duurzaamheid. Je kunt selecteren op basis van verschillende parameters, waaronder ook prijs.
VOLGTIP
Zelf snel bijleren over kwaliteit? Op sociale media deelt mode-influencer en auteur Andrea Cheong uit Londen haar beste tips om kwaliteit te herkennen. Ze toont waar je op moet letten in haar video’s en schreef haar bedenkingen neer in het boek ‘Why Don’t I Have Anything To Wear? Spend Less. Shop Smarter. Revolutionise Your Wardrobe.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier