Vers van de Academie of reeds gevestigde waarden, deze dertien creatievelingen onder de veertig bewijzen dat de Belgische modesector bulkt van jong talent.
Tom Eerebout (34)
Stylist
Nog voor hij dertig werd, had Eerebout al Kylie Minogue en Roísín Murphy gekleed en werd hij hoofdstilist van Lady Gaga. Andere activiteiten in de mode gaan van editorials voor onder meer L’Uomo Vogue en L’Officiel tot collabs met Komono en, dit jaar nog, Elliot & Ostrich. @tomeerebout, tomeerebout.com
Charlotte De Geyter (31)
Modeontwerpster Bernadette
De Geyter studeerde in 2016 af aan de Antwerpse modeacademie en is creatief directeur van Bernadette, het modelabel dat ze in 2018 oprichtte met haar moeder. Harrods, Net-A-Porter en Bergdorf Goodman zijn fan van haar ontwerpen, net als diverse Hollywoodsterren.
@charlottedgp, bernadetteantwerp.com
Ester Manas (30) & Balthazar Delepierre (30) Modeontwerpers
Het kersverse echtpaar achter het Brusselse one size fits all-label Ester Manas werd op de jongste Belgian Fashion Awards uitgeroepen tot Changemaker of the Year. De oud-leerlingen van La Cambre strijken sinds 2019 internationale modeprijzen op, maakten met hun inclusieve en duurzame ontwerpen indruk op de Parijse modeweek en tellen klanten als Selfridges, Farfetch en Galeries Lafayette. Dit jaar volgden bruidsmode en een collab met het Deense Ganni. @estermanas, estermanas.com
Shayli Harrison (34)
CEO en ontwerper van Mutani
Antwerps-Australische ontwerpster die in 2018 afzwaaide aan de Antwerpse Modeacademie, waar ze als eerste 3D-scanning en virtual reality introduceerde. Drie jaar later lanceerde ze samen met Ann Claes, ervaren rot in het modevak, Mutani, een bedrijf dat ontwerpers koppelt aan digitale developers, waardoor ze hun creaties in de metaverse kunnen verkopen. Begin dit jaar presenteerde ze als deel van het collectief The Antwerp Cyber Six haar avant-gardedesigns tijdens de coutureweek in Parijs. Niet op de catwalk, maar in de metaverse. @shayli_harrison, @mutani.io
Marie Adam-Leenaerdt (27)
Ontwerpster
De revelatie van de Parijse modeweek studeerde pas drie jaar geleden af aan La Cambre. Haar eerste collectie is nu te koop bij Stijl in Brussel. Later volgen ook nog luxegiganten als Net-a-Porter en Bergdorf Goodman. Zij prijzen haar ‘Belgische humor’ en verfrissende visie op mode, zonder daarbij het belang van een nauwkeurige snit of luxueuze materialen uit het oog te verliezen. Ze wordt door insiders getipt als een van de meest beloftevolle, jonge debutanten van de afgelopen jaren.
@marlastar, marieadamleenaerdt.com
Rushemy Botter (38) en Lisi Herrebrugh (33) Ontwerpers Botter
Het creatieve koppel achter het genderneutrale ‘Caribbean couture’-merk Botter. Rushemy studeerde aan de Antwerpse Modeacademie, Lisi aan het Amsterdam Fashion Institute. Een nominatie voor de prestigieuze LVMH Prijs in 2018 leverde hun een baan op aan het hoofd van Nina Ricci. In 2022 zeiden ze het Franse label vaarwel en besloten ze zich te focussen op hun eigen label, Botter, en de komst van hun dochter, Scully. Ze wonnen dat jaar ook de Andam Grand Prix, goed voor een geldsom van 30.000 euro. Enkele maanden geleden verhuisden ze hun atelier terug naar Antwerpen.
@botter.world, botter.world
Cédric Vanhoeck (32)
Oprichter van Resortecs
Vanhoeck streeft naar een honderd procent circulaire mode. Zijn bedrijf Resortecs creëerde de Smart Stich: een naaigaren dat oplost op hoge temperaturen waardoor kleren uit elkaar vallen in verschillende stukken die gerecycleerd kunnen worden. Het garen wordt gesmolten in de Smart Disassembly, een oven die het textiel intact houdt, zonder kwaliteitsverlies. In 2023 kreeg het bedrijf de Ecodesign Henry van de Veldeprijs. Resortecs gaat daarnaast samenwerkingen aan met modebedrijven: met Decathlon creëerden ze een ski-jas en met Bershka een jeans.
@resortecs, resortecs.com
Igor Dieryck (24)
Modeontwerper
Een jaar nadat hij de deuren van de Antwerpse Modeacademie achter zich dichttrok, scoorde Igor Dieryck een hattrick op de 38e editie van het internationale modefestival Hyères. Hij kaapte er drie prijzen weg, waaronder de belangrijkste juryprijs. Die jury was lovend over zijn collectie ‘Yessir’, een ode aan het uniform en geïnspireerd op Dierycks ervaringen als hotelreceptionist tijdens zijn studies. Momenteel werkt hij als junior ontwerper voor de mannencollecties van Hermès in Parijs, om nog meer internationale ervaring op te doen.
@igordieryck
Brandon Wen (30)
Hoofd mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen
Vorig jaar nam de Amerikaanse Brandon Wen de fakkel over van Walter Van Beirendonck als hoofd van de Antwerpse Modeacademie. Wen, zelf oud-student van de school, heeft door zijn jonge leeftijd veel voeling met de bezorgdheden en verlangens van studenten die het willen maken in de onzekere (mode)wereld van vandaag.
@brandylaa, brandylaa.com
Meryll Rogge (39)
Modeontwerper
Ook Meryll Rogge is een oud-student van de Antwerpse Modeacademie. Na haar bachelor werkte ze zeven jaar in New York als ontwerper voor de vrouwenlijn van Marc Jacobs en vier jaar als Head of Women’s Design bij Dries Van Noten. In het najaar van 2020 presenteerde ze in Parijs haar eerste eigen vrouwcollectie, die meteen een duidelijke signatuur had. Internationale boetieks en webshops zijn gek op de jeugdige energie en surrealistische trompe-l’oeils in Rogges collecties en de manier waarop ze flirt tussen ultramannelijk en vrouwelijk sensueel.
meryllrogge.com, @meryllrogge
Stephanie D’Heygere (39)
Accessoireontwerper
Na haar studies aan de Antwerpse Modeacademie werkte Stephanie D’Heygere vier jaar bij Maison Martin Margiela als hoofd juwelen en vervolgens bij Dior als senior juweelontwerpster, om daarna freelance vanuit Parijs opvallende juwelen en accessoires te maken voor gerenommeerde labels zoals Jacquemus, Y/Project en Wouters & Hendrix. In 2018 lanceerde ze eindelijk haar eigen accessoiremerk – uniseks, gedurfd minimalistisch, speels en avant-garde – dat meteen internationaal geprezen en bekroond werd.
@d_heygere, dheygere.com
Bertony Da Silva (34)
Creatief directeur Arte Antwerp
Wat in 2009 begon als een collectie T-shirts, groeide uit tot één van de hipste mannenlabels én streatwearboetieks van ons land: Arte Antwerp. Oprichter en creatief directeur Bertony Da Silva, die intussen ook een shop in Brussel opende, heeft een neus voor subculturen en is helemaal in z’n nopjes als hij kan samenwerken met andere kunstenaars, muzikanten of architecten.
@bertonydasilva, @arteantwerp, arte-antwerp.com
Sofie Nieuwborg (30)
Bag Designer bij Balenciaga
Heb je al ‘bekende bags’ ontworpen?
“Een van mijn eerste ontwerpen voor Balenciaga was de Hourglass Bag, een bestseller die vandaag nog steeds in de collectie zit. En ook de bekende Trash Bag, die op het internet viraal is gegaan, is van mijn hand.”
Wat zijn je professionele plannen? Blijf je bij handtassen?
“Absoluut, prêt-à-porter is niet mijn ding. Toen ik na mijn studies aan de Modeacademie bij Louis Vuitton begon als bag designer, viel alles op z’n plaats. Ik kom dan ook uit een familie van product designers. Ik houd van de uitdaging die het ontwerpen van een handtas inhoudt: je wilt een fashion statement maken, maar tegelijk moet zo’n tas ook praktisch en tijdloos zijn, want het is toch een investering.”
Droom je van een eigen merk?
“Nee, ik hou wel van de anonimiteit die bij mijn functie hoort. Bekendheid brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Ik functioneer goed in een corporate omgeving. Zeker bij een bedrijf als Balenciaga, waar iedereen – van junior tot senior – zijn zeg mag doen. Ik werk nauw samen met Demna (creatief directeur van Balenciaga, red.) en het team in Italië dat de bags maakt. Taal is daarbij heel belangrijk. Ik ben goed in het verwoorden van mijn visie en ontwerpen.” balenciaga.com