Vlaams kruis
Beste meneer Swimberghe, kan u mij helpen met de taxatie van dit kruisbeeld van de Antwerpse zilversmid en koperdrijver Lambert Van Rijswijck (1822-1894)? Volgens de wetenschappelijke medewerkers van het Zilvermuseum Sterkckxhof zou het om een origineel stuk gaan. Zij hebben het al onderzocht maar mochten geen waardebepaling geven. Achteraan het houten kruis dat bekleed is met roze fluweel (wat niet de originele bekleding is), is een etiket van de maker te zien met zijn naam en het adres van zijn werkplaats. ” Drijver & Zilversmid Ciseleur & Orfèvre Lamb. Van Ryswyck-Bogaerts 23 Kipdorp Anvers Antwerpen”. Het werk zou dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gaat om een vergulden bronzen kruis, Christusbeeld en INRI plaatje. Is deze crucifix buiten het materiaal van enige waarde en zou er een markt zijn om dit stuk ergens te koop aan te bieden? Alvast bedankt en vriendelijke groeten, Annelies Op de Beeck
Zilversmid en koperdrijver Lambert Van Rijswijck is een van de vele interessante figuren uit de 19de eeuw. De man was ook als gelegenheidsdichter en toneelschrijver actief en was medestichter van de Vlaamse gezinde, liberale Nederduitse Bond en droeg bij tot de oprichting van de Meeting Partij. Deze politieke partij keerde zich tegen de Belgische regering en had in Antwerpen tussen 1862 en 1872 de meerderheid. In die tijd was er in de Scheldestad nogal wat ongenoegen over de Belgische onafhankelijkheid die ondermeer nadleig bleek voor de ontwikkeling van de haven. Op het net vind je daar mer info over!
Maar nu terug naar dit beeld dat heel vakkundig werd afgewerkt. Van Rijswijck was destijds trouwens wel bekend en werkte mee aan tal van kerkinterieurs, ondermeer van de Sint-Goedele in Brussel en de Sint-Joriskerk in Antwerpen. Hij maakte ook de haan voor de kathedraaltoren in Antwerpen en de arend voor het stadhuis.
Dit kruisbeeld is dus een werk met een zekere historische waarde. De museale waarde is groter dan de antiquarische, omdat dergelijke Christelijke kunst uit de 19de eeuw momenteel minder wordt gewaardeerd. De waarde ligt dus niet zo hoog, in veiling zou zoiets een 400 à 500 euro kunnen opbrengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier