Lichthuis aan zee: binnenkijken in een vakantiewoning in Knokke-Heist vol zachtheid en warmte

© Mr. Frank

De witte vakantiewoningen in Knokke-Heist tonen uniformiteit, maar geven verder niet veel prijs. Interieurarchitecte Joëlle Tinchant gunt ons een blik achter zo’n gevel; en die oogt verrassend zacht, warm en licht.

Wie door de rustieke villawijken van Knokke-Heist rijdt, wordt getrakteerd op een veelvoud aan witte gevels met rode puntdaken of strodaken. Voor de ene rustgevend, voor de andere saai. De strenge bouwregels zorgen alleszins voor uniformiteit, de eventuele uitspattingen bevinden zich achter de gevels.

© Mr. Frank


Voor de bewoners van deze vakantiewoning op een boogscheut van de zee hoefden die uitspattingen niet zo nodig, wel waren het koppel en hun drie dochters op zoek naar zachtheid en warmte, veel licht en een ruimtelijk gevoel. Een gezellig huis om te relaxen en vrienden te ontvangen ook, waarvoor ze de hulp van de Antwerpse interieurarchitecte Joëlle Tinchant inschakelden.

De meeste tapijten in de woning zijn een ontwerp van Tinchant in samenwerking met Codimat. In de woonkamer mag het levendig en kleurrijk, in de slaapkamers koos ze voor een sober patroon. © Mr. Frank

Blikvanger in blauw

De donkerte doorbreken werd de denkoefening in het grootste deel van deze drie verdiepingen tellende villa. De woning kampte met een zekere zwaarte en dat moest veranderen, vertelt Joëlle Tinchant. ‘De bewoners zijn erg gastvrij, de sfeer stond dus haaks op de warmte die zij uitstralen.’ Het volume bleek een groot pluspunt. De interieurarchitecte zocht in haar ontwerp naar een aangename circulatie doorheen de woning, zonder dat daar zware, structurele ingrepen mee gepaard moesten gaan.

De zoektocht naar meubelen, verlichting en objecten is een passie voor mij: mijn antennes staan altijd aan.


Een eerste uitdaging bevond zich meteen achter de voordeur: de inkomhal oogde donker en ongezellig. Tinchant raadde daarom aan om de muur tussen de inkomhal en de eetkamer te vervangen door een dubbele schuifdeur. Daar stond het koppel aanvankelijk sceptisch tegenover, intussen valt het licht van de eetkamer royaal in de hal en stap je binnen in een gezellige open ruimte. De ietwat saaie houten trap bleef, maar kreeg een opvallende, blauwe loper die de ruimte karakter inblaast en die je blik als vanzelf naar boven trekt.

Joëlle Tinchant heeft een grote collectie meubelen en lampen, voornamelijk vintage, die wacht op de juiste woning. De tafel in travertijn van Willy Rizzo paste perfect in deze eetkamer. © Mr. Frank

Chillen of actie?

Joëlle Tinchant staat gekend om haar unieke, op maat gemaakte meubelen en woonaccessoires. Ook voor deze villa ontwierp ze een aantal unieke stukken op maat, zoals de bibliotheekkast, de marmeren eethoek in de keuken en de dubbelzijdige, fluwelen zetel in vergrijsd blauw voor de woonkamer. Joëlle Tinchant: ‘De zithoek is lang en smal, daarom besliste ik de ruimte op te splitsen. Zo’n dubbelzijdige sofa is voor dat soort interieuruitdagingen de geknipte oplossing.’ Aan de ene kant krijg je op die manier een tv-hoek en geniet je van de gezelligheid van de open haard. De schouw werd, net als de vloer, opgetrokken in een zacht getint travertijn en kreeg aansluitend verschillende houten leggers om boeken, accessoires en kunstobjecten op uit te stallen.

Het massieve, marmeren buffet is de blikvanger van de keuken. Met zijn zachte tinten, uitgesproken tekening en volume speelt het mooi met contrasten. © Mr. Frank


Chill aan de ene kant van de zetel, actie aan de andere kant: hier werd een levendige ruimte ontworpen om te praten en te aperitieven. Minstens twaalf gasten kunnen er gezellig in gesprek gaan doordat Tinchant ook de vensterbanken tot zitplaats transformeerde met behulp van romige, leren kussens.

Spelen met contrasten

De bewoners zijn grote kunstliefhebbers. Hun uitgebreide kunstcollectie, waarvan sommige werken een volledige wand innemen, werd dan ook het aanknopingspunt voor de keuze van kleuren en materialen. Die zijn sober, zacht en warm: heel wat wit en zandkleur met hout, daarnaast fluweel en kleuren als cognac, terracotta en bruinrood als contrast. Joëlle Tinchant bekent: ‘Dat zijn dan ook mijn lievelingskleuren. Ik val voor een mix van warme kleuren op een neutrale achtergrond. Zo krijg je een tijdloze sfeer in huis en komen kunstvoorwerpen beter tot hun recht.’ Ook natuursteen komt vaak terug in Tinchants ontwerpen. In een van de badkamers koos ze voor een grijze natuursteen, in de keuken springt de massieve, marmeren buffettafel extra in het oog. Met haar zachte tinten, uitgesproken tekening en volume speelt die mooi met contrasten.

De ietwat saaie houten trap kreeg een opvallende blauwe loper, de rest van de ruimte bleef neutraal om de kunstwerken van de bewoners beter tot hun recht te laten komen. © Mr. Frank


De tapijten, een ontwerp van Tinchant in samenwerking met tapijtenfabrikant Codimat, mogen dan weer extra levendig en kleurrijk ogen. Deels onder een tafel, een sofa of een bed zorgen ze zo op een ongedwongen manier voor persoonlijkheid. Dat doet ook de eigenzinnige selectie meubelen, verlichting en objecten. ‘Die zoektocht is een grote passie van mij’, vertelt Joëlle Tinchant. ‘Eigenlijk staan mijn antennes altijd aan. Online, op rommelmarkten, op een brocanterie in het buitenland of zelfs gewoon onderweg in een stad, bewust of onbewust bots ik altijd wel op verrassende ontwerpen, doorgaans niet specifiek voor een bepaalde woning of ruimte. Daardoor heb ik een mooie selectie, voornamelijk vintage. Heel fijn om te zien hoe een stuk dan ergens perfect blijkt te passen. Hier was dat bijvoorbeeld de tafel van travertijn van Willy Rizzo. De K2-stoelen gaf ik een warme touch door te opteren voor een leren bekleding en een bronskleurige draaivoet.’

Natuursteen komt vaak terug in de ontwerpen van Joëlle Tinchant. De vele spiegels brengen het groen naar binnen en maken de badkamer optisch ruimer. © Mr. Frank


Intussen is de vakantiewoning opnieuw drukbezocht. De donkere, zware villa is nu een frisse familiewoning. Elegant en tegelijk relaxed. En vooral open, waardoor het zomerlicht nu tot in het hart van de woning valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content