Knap werk ingenieurs in Brussel belicht

© Archives Ministère des Travaux Publics/Régie des Bâtiments

Op een bevattelijke manier verlenen een expo en wandelgids inzicht in de technische bouwkunde in Brussel.

Hoe is Brussel stedenbouwkundig geworden wat het nu is? Welke technische bouwprocessen schuilen er achter de gebouwen, de tunnels en het openbaar vervoer? En hoe zitten die juist in elkaar? De expo ‘Brussel, een sterk staaltje van engineering’ wil het grote publiek kennis laten maken met de wereld van de technische bouwkunde, toegepast op Brussel.

Toen ons land in 1830 onafhankelijk werd, had Brussel nog steeds de allures van de middeleeuwse stad aan de Zenne. Ingrepen zoals het afbreken van de omwalling, de bouw van de eerste stations, de overwelving van de Zenne en de aanleg van de Noord-Zuidas bepalen intussen het gezicht van onze hoofdstad.

Op de expo wordt de technische kant van deze ingrepen op een bevattelijke manier belicht. Via teksten, foto’s, maquettes, 3D-simulaties en verklarende schetsen leer je niet alleen de technische principes van bijvoorbeeld een boog kennen, maar ontdek je meteen ook in welke Brusselse gebouwen die boog is toegepast. Zo komen onder andere de St-Jan de Doperkerk in Molenbeek, de Koninklijke Serres van Laken en de voetgangersbrug van Woluwe aan bod. Bovendien kan je in de didactische workshops de werking van diezelfde boog zelf ervaren.

Nog steeds in ontwikkeling

In de loop der jaren zijn ook enkele typisch Belgische constructietechnieken, zoals de kolommen die in de Dexiatoren aan het Noordstation of bij de Bank Brussel Lambert, het huidige ING-hoofdkwartier aan de Marnixlaan, gebruikt zijn, ontstaan.

Aangezien Brussel nog steeds volop in ontwikkeling is, richt de expo de blik ook op de toekomst. Zo staan onder andere de bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Evere, de luifel van het metrostation op het Rogierplein, het stadion van Anderlecht, de transformatie van het voormalige Rijksadministratief Centrum in het Belair-project en de bouw van het zogenaamde ei voor de Europese Raad in de nabije toekomst op het programma.

Boeiende wandelgids

Bij de expo verschijnt de gids ‘Brussel, in de voetsporen van de bouwkundig ingenieurs’. De auteurs hebben acht wandelingen rond bepaalde wijken, bijvoorbeeld de Europese wijk, de Noord-Zuidas en het Heizelplateau met onder andere de restanten van Expo ’58, opgesteld.

Aan de hand van plannetjes, schetsen, foto’s en tekst worden telkens de technische aspecten van de markante gebouwen belicht. Zodat de toeschouwer ook via de wandelgids de achterliggende bouwkundige principes van Brussel op een toegankelijke manier kan leren kennen.

Zowel de expo als de wandelgids zijn een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles en het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (CIVA).

Elien Haentjens

Brussel, een sterk staaltje van engineering, tot 2 oktober in CIVA. De wandelgids kost 25 euro en is beschikbaar in de boekenwinkel van het CIVA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content