Estelle & Erwine Laverne: twee buitenbeentjes herontdekt
In Parijs kan u de meubels van deze cultfiguren herontdekken.
Ze worden zelden in één adem vermeld met de beroemde designers van de 20ste eeuw en toch zijn het cultfiguren: Estelle en Erwine Laverne. In Parijs kan je ze op een kleine tentoonstelling herontdekken. De design van Estelle (1915 – 1997) en Erwine (1909 – 2003) Laverne wordt nu herontdekt door de Parijse galerie Guillaume de Casson, die we al enkele jaren volgen. Hij verscheen al verschillende malen in ons blad als connaisseur van het naoorlogse design. De Casson herontdekte ook Pierre Paulin, ondertussen wel alombekend, en de minder bekende Michel Boyer, eveneens een cultfiguur die peperduur design ontwikkelde voor de beau monde.
Nu brengt de Casson een kleine, maar erg interessante hommage aan Estelle en Erwine Laverne die in de late jaren ’50 en ’60 in de States een eigen productiemerk hadden, ‘Laverne International’. Ze waren al eind jaren ’40 actief in de interieurbranche en werkten met enkele namen die later bekend zouden worden, zoals Katavolos, Litell en Kelley.
Tulpzetel
Eind jaren ’50 begonnen ze een eigen productielijn van transparante meubels. Ze vonden immers dat meubels het ruimte-effect van een modern interieur visueel niet mogen hinderen. Daarom ontwikkelden ze vooral meubilair met ronde, organische vormen, niet zelden van doorzichtig plexiglas.
Volledig origineel waren ze niet, want ze herwerkten bestaande modellen, zoals de DAF van George Nelson en de Tulpstoel van Eero Saarinen. Hun beroemdste zit is de Tulpzetel (120 LF) uit ’59 met een design verwant aan het werk van Alexander Calder, met wie ze trouwens hebben samengewerkt.
Piet Swimberghe
De expo loopt tot 25 juni in de Galerie de Casson, 21 rue de Seine.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier